Desi s-a format in urma cu doar un an de zile, Alianta PSD-PC, ce se afla la guvernare in judetul Galati, traieste foarte bine din punct de vedere economic. Numerosi politicieni sau oameni de afaceri, care doneaza sume mari de bani la partid, au primit in ultimii doi ani contracte extrem de avantajoase din partea Consiliului judetului Galati, institutie condusa de presedintele PC, Eugen Durbaca.

„Impartirea“ acestor afaceri s-a facut imediat dupa ce Eugen Durbaca l-a sustinut in functia de vicepresedinte al CJ, pe social-democratul Eugen Chebac (parasind astfel Coalitia de guvernare de la nivel local). Majoritatea firmelor private, care au pus stapanire pe banii statului, prin intermediul lui Eugen Durbaca, au insa un trecut destul de controverrsat.

„Sponsorul“ Istrate joaca la dublu

Firma condusa de omul de afaceri Corneliu Istrate, cunoscut ca fiind unul dintre cei care au sustinut financiar campania electorala a Partidului Social Democrat in anul 2004 (conform Monitorului Oficial) a fost recompensata de Consiliul Judetului Galati cu un nou contract.

Citadina 98, cea de-a doua societate a lui Istrate, efectueaza in aceasta perioada o serie de lucrari de constructii la mai multe obiective de interes public.

In perioada in care Consiliul Judetului era condus de fostul presedinte si consilier judetean Dan Lilion Gogoncea, managerul Corneliu Istrate a obtinut numeroase contracte cu aceasta institutie de stat, in urma unor licitatii sau pe baza incredintarii directe.

Singura diferenta consta in faptul ca in guvernarea PSD, Istrate obtinea miliarde de la stat prin intermediul firmei Vega 93, firma care a ras majoritatea licitatiilor organizate de institutiile publice conduse de PSD-PC.

Unicom, preferata si de PSD, si de PC

Societatea Unicom S.A. a obtinut si ea un contract nou cu reprezentantii Consiliul Judetului Galati (CJ), in perioada 2005-2006. Unicom a primit de la Consiliul Judetului mai multe lucrari de constructie, contra unei sume fabuloase.

Societatea respectiva este condusa de omul de afaceri Doru Parlatescu, vicepresedinte la clubul de fotbal „Politehnica“, club la care functia de presedinte este detinuta de consilierul judetean din Partidul Conservator, Radu Cosca. De altfel, consilierul Radu Cosca a detinut si el in trecut o functie importanta la aceasta firma privata, conform declaratiei lui de avere.

Pe de alta parte, firma Unicom a incheiat numeroase contracte cu statul si in guvernarea PSD. Pe atunci, despre Unicom se spunea ca ar fi o societate controlata de PSD.

Unicom a fost contractata pentru lucrarile de constructie de la noua cladire din statia CF Galati, dar la randul ei, firma a contractat, pentru o parte dintre lucrari, societatea SC Melcret, la care este asociat consilierul local PSD Alexandru Teodorescu.

SC Unicom s-a ocupat, de altfel, si de lucrarile de la Centrul Cultural „Dunarea de Jos" din Galati, dar si de constructia unor sali de sport.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean nu a fost insa multumita de salile de sport construite si inaugurate inaintea campaniei electorale din 2004 de catre firma Unicom. „Salile de sport din localitatile Ivesti si Pechea se aflau intr-o situatie jalnica: varul de pe pereti incepuse sa se cojeasca, iar apa de ploaie patrunsese in cele doua sali.

Asa a lucrat firma Unicom la cele doua sali de sport!”, a afirmat la scurt timp dupa inaugurare inspectorul scolar general, Tania Bogdan.

Alti clienti ai PSD, rasplatiti de Durbaca

Romlotus Computers, Casico si Confort S.A. sunt alte societati care au figurat printre firmele protejate de PSD in guvernarea trecuta, dar care au primit contracte de cateva miliarde si dupa ce presedintele Consiliului Judetului si al Partidului Conservator, Eugen Durbaca, s-a aliat pe plan local cu PSD si a readus pe scena politica Alianta PSD-PC.

Romlotus Computers a informatizat in guvernarea PSD toate institutiile publice din subordinea Consiliului Judetului Galati, iar anul acesta a primit cadou de la presedintele Eugen Durbaca un nou contract avantajos.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu firma Confort SA, care a primit recent, un nou contract cu conducerea CJ Galati.

Confort este cunoscuta pentru faptul ca in trecut, dupa ce a primit o serie de contracte de la CJ (ce prevedeau efectuarea unor lucrari de reparatii si constructii in judet) a realizat ca nu isi poate indeplini misiunea. Asa ca a subcontractat o parte dintre lucrari chiar firmei de constructii cu capital de stat Drumuri si Poduri.

Societatea Drumuri si Poduri este subordonata Consiliului Judetului si a primit pentru serviciile prestate o suma de bani mai mica decat era prevazuta in contractul initial, incheiat intre Consiuliul Judetului si Confort.

In fine, firma Casico, firma care a obtinut numeroase contracte in guvernarea PSD, a fost si ea rasplatita de Eugen Durbaca cu o noua afacere. Casico a obtinut in perioada 2005-2006 un contract avantajos cu CJ Galati, chiar daca in trecut s-a confruntat cu unele probleme in ceea ce priveste indeplinirea unor prevederi contractuale.

Spre exemplu doua strazi din localitatile Suceveni si Baneasa au fost realizate de catre societatea Casico, societate care a apelat dupa castigarea licitatiei la serviciile firmei „SC Fasttrade“. La aceasta societate este actionar presedintele comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Judetului, consilierul PSD, Alexandru Nicolau, impreuna cu sotia lui.

La scurt timp dupa receptia lucrarilor, pe ambele strazi au inceput sa apara numeroase tasari si fisuri.

Unicom si Confort, ingropate in datorii la stat

Doua dintre firmele private care au incheiat recent contracte de miliarde cu reprezentantii Consiliului Judetului Galati aveau datorii foarte mari in acest an. Firmele Unicom si Confort SA inregistrau la inceputul acestui an datorii de ordinul sutelor de milioane fata de Directia Apelor Prut.

Conducerea acestei regii ne-a comunicat ca SC Unicom Galati avea de achitat o datorie de jumatate de miliard de lei, iar Confort avea de achitat 640 de milioane de lei.

Din cauza debitelor mari pe care le are de incasat, Directia Apelor Prut a demarat deja procedurile legale de incasare a creantelor, iar conducerea societatii a mai mentionat ca demersurile pot ajunge pana la intreruperea alimentarii cu apa bruta a rau-platnicilor.

„Directia Apelor Prut a actionat in judecata toti debitorii din judetul Galati, pentru recuperarea unor datorii care se ridica la peste 15 miliarde (1,5 milioane RON). Aceste sume reprezinta contravaloarea serviciilor pentru alimentari cu apa, evacuari de ape uzate in cursurile de apa, dar si pentru alte servicii“, ne-a declarat recent directorul Directiei Apelor Prut, Corneliu Cretu.