Un tanar din Alba a fost prins de politisti in timp ce incerca sa scoata din tara, prin vama Nadlac, un numar important de pachete de tigari ascunse intr-un transport de umerase, cu destinatia Anglia.

Este vorba de 22.500 pachete de tigari a caror valoare se ridica la 811,5 milioane de lei vechi, ascunse prin metoda «capac» intr-un automarfar care transporta umerase in Anglia.

"In noaptea de marti spre miercuri, in jurul orelor 1.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, s-a prezentat pentru a iesi din tara, cetateanul roman Ioan S., in varsta de 29 ani, domiciliat pe raza judetului Alba, conducator al unui automarfar care transporta, conform documentelor, colete cu umerase de la o societate comerciala din judetul Sibiu pentru o firma din Anglia", se precizeaza in comunicatul remis de Autoritatea Nationala a Vamilor.

Actionand in baza analizei de risc si observand totodata ca sigiliul vamal nu mai este intact, echipa comuna de control formata din lucratori vamali si politisti de frontiera a efectuat un control amanuntit al mijlocului de transport.

Ca urmare in TIR au fost descoperite, pe langa marfa declarata in documente de transport, 45 baxuri, in care se aflau 22.500 pachete de tigari marca "Marlboro Light" si "Marlboro Rosu", timbrate. Cutiile de tigari erau aranjate si pozitionate in partea de mijloc a incarcaturii, fiind incadrate pe toate laturile de baxuri identice in care se aflau umerase.

Valoarea in vama a tigarilor este de aproximativ 81.150 RON (811,5 milioane ROL), valoarea de comercializare a acestora in tara de destinatie a marfii fiind insa mult mai mare, ajungand la aproximativ 300.000 - 400.000 RON (3 - 4 miliarde ROL), avand in vedere pretul unui pachet de tigari in aceasta tara.

Soferul automarfarului a declarat ca nu are cunostinta despre modul in care tigarile au ajuns in interiorul semiremorcii, mentionand faptul ca nu a asistat la incarcarea si sigilarea marfii, el preluand automarfarul de la un coleg.

Marfa nedeclarata a fost retinuta in vederea confiscarii iar firma transportatoare a fost sanctionata cu o amenda contraventionala in valoare de 8.000 RON (80 milioane ROL).

Politistii de frontiera au intocmit acte premergatoare de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de prezentare de acte nereale la autoritatea vamala, urmand ca la finalizarea cercetarilor sa fie luate masurile legale ce se impun.