Razboiul PD-PNL este departe de a se fi domolit. Luni, premierul Tariceanu a respins rezolutia inaintata de Vasile Blaga privind descentralizarea. In replica, Blaga a afirmat ca atitudinea premierului pericliteaza integrarea in structurile europene. De aceeasi parere sunt si repezentantii PSD, senatorul Vasile Dancu calificand mentalitatea primului ministru drept una centralista.

Premierul a respins luni rezolutia PD care reduce atributiile Guvernului in teritoriu, prin trecerea acestora la autoritatile locale. Zilele trecute, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a atacat pozitia a premierului, desfiintand, intr-un comunicat de presa, argumentul potrivit caruia descentralizarea rapida ar genera haos si ar periclita integrarea.

“Consideram ca reprezinta o grava eroare refuzul descentralizarii, care este prima reforma reala din administratia romaneasca, sub pretextul unei pretinse periclitari a integrarii in UE. Tocmai aceasta reticenta fata de reforma este cea care pune in pericol integrarea, sub cea mai importanta forma a sa, si anume accesul Romaniei la fonduri importante”, a contraatacat Blaga.

Ministrul democrat i-a reamintit premierului ca reformarea radicala a Administratiei publice este o obligatie asumata de Alianta in programul electoral. “Legea-cadru a descentralizarii este in vigoare si trebuie aplicata”, a motivat Blaga.

In acest context, UDMR nu se dezice de PD. “UDMR este de acord cu ideea scoaterii din structurile guvernamentale a acelor institutii deconcentrate existente in teritoriu care nu au un rol de control sau inspectie, ci de administrare a unui domeniu”, a spus presedintele Uniunii, Marko Bela.

Minoritarii sustin trecerea cat mai multor directii deconcentrate de sub comanda prefectilor in gestiunea reprezentantilor comunitatilor.

In chestiunea relatiei dintre integrarea europeana si descentralizare, Marko Bela se plaseaza undeva intre Tariceanu si Blaga: “Autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa stimuleze doua procese inseparabile: cel privind integrarea in UE si cel privind descentralizarea institutiilor statului”.

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs sustine ideea descentralizarii. “Noi suntem pentru o descentralizare chiar radicala, in care administratia centrala sa se implice cat mai putin”, a indicat senatorul UDMR, care spune ca este nevoie de o autonomie locala cat mai mare, care sa creeze regiuni de dezvoltare cat mai intinse.

“Romania e un stat hipercentralizat, cu o administratie foarte greoaie. Vrem sa avem o administratie eficienta, in slujba cetateanului. E vorba principiul european al subsidiaritatii”, a subliniat Eckstein Kovacs.

Nici tabara liberala clujeana nu se abate de la aceasta linie. Deputatul PNL Horea Uioreanu sustine o descentralizare, dar doar dupa o analiza competenta. “Eu am fost si sunt pentru autonomia locala, dar nu e obligatoriu sa se faca cum a propus Vasile Blaga. E doar o propunere, care va fi analizata”, a afirmat deputatul clujean.

Principalul beneficiu al descentralizarii, in viziunea liberalului, este faptul ca o parte din veniturile provenite din taxe si impozite se intorc la nivel local. Ca si exemplu, Uioreanu a mentionat taxele de drum.

La PSD, raul curge tot la vale, dar mai involburat. Senatorul PSD Vasile Dancu are o atitudine favorabila descentralizarii, dar este deranjat de atitudinea premierului privind acest subiect. “Este stupefiant sa vezi cum acesta mentalitate centralista ca pe vremea comunismului persista si la Calin Popescu Tariceanu.

Este evident ca Tariceanu risca sa puna in pericol aderarea”, a subliniat senatorul social democrat.