Temperaturile ridicate din perioada examenelor au determinat masuri speciale. In fiecare scoala exista un medic, apa minerala si dulciuri. Daca prognoza meteo ramane aceeasi, proba de educatie fizica va fi mai dificila decat de obicei. Promovabilitatea dupa proba orala la romana este 99.68 la suta.

Tinand cont de temperaturile foarte ridicate inregistrate in aceasta perioada, dar si de prognoza meteo pentru urmatoarele zile, Comisia Nationala de Bacalaureat a facut precizari suplimentare, masurile trebuind aplicate in centrele de testare.

Astfel, la nivelul tuturor centrelor de examen trebuie asigurata asistenta medicala permanenta, iar pentru a preintampina eventuale incidente, trebuie asigurata apa potabila in toate salile de examene atat pentru profesorii din comisii, cat si pentru candidati. "Avem medic in fiecare scoala, colaboram in acest sens cu Directia de Sanatate Publica.

Am luat inca de acum doua luni masuri pentru ca in sali sa existe apa minerala, iar cu sprijinul comitetului de parinti sunt disponibile si dulciuri pentru copii", ne-a declarat Albertini Zoltan, presedintele comisiei judetene de organizare a examenului de Bacalaureat.

Comisia Nationala a mai cerut ca probele examenului de Bacalaureat sa se desfasoare in sali unde temperaturile nu sunt foarte ridicate sau in sali unde ferestrele sunt protejate impotriva razelor soarelui. De asemenea salile unde se desfasoara atat probele orale, cat si probele scrise trebuie sa fie bine aerisite.

In plus Comisia Nationala a recomandat ca programarea candidatilor sa fie revizuita astfel incat timpul de asteptare sa fie acceptabil.

Educatie fizica pe canicula

In cazul in care temperaturile se mentin la o valoare la fel de ridicata, Comisia Nationala a mai recomandat programarea candidatilor care participa la proba de educatie fizica in intervale orare convenabile. "Nu cred ca vor fi probleme, avem ca proba alergarea de viteza pe 50 de metri care trebuie realizata afara, in rest celelalte elemente pot fi realizate si in sali.

Speram ca prognoza sa nu se mentina, dar daca vor fi temperaturi ridicate vom programa candidatii la orele diminetii si seara", a mai spus Albertini Zoltan. De asemenea Albertini a declarat ca nu au fost probleme cu presedintii de comisii, acestia s-au prezentat la probe, iar examenul decurge in conditii normale.

Conform situatiei intocmite la finalul examenului oral la limba si literatura romana, promovabilitatea este de 99.68%, din cei 4133 candidati inscrisi s-au prezentat la examen 4076, iar 13 dintre ei au fost declarati respinsi. Cele mai multe note, 1714, au fost din intervalul 9-10.