Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) a verificat in aceasta luna firmele care practica munca la negru in zona Turda si Campia Turzii. Controalele au vizat identificarea cazurilor de munca fara forme legale precum si verificarea respectarii celorlalte prevederi in domeniul relatiilor de munca.

ITM a verificat 77 de angajatori si a aplicat sanctiuni in valoare de 77 mii lei noi. Intr-unul din cazuri a fost necesar sprijinul politiei, intrucat angajatii care munceau la negru fugeau de controlul inspectorilor ITM. Respectivul angajator a fost sanctionat cu 16 mii de lei noi.

Controalele au evidentiat faptul ca angajatii nu aveau contracte individuale de munca, incheiate in forma scrisa si inregistrate, ca nu se respecta reglementarile cu privire la munca suplimentara sau ca angajatorii nu depun carnete de munca la ITM pentru toti angajatii si nu achita comisionul de 0,75 la suta din fondul lunar de salarii.

Alte deficiente depistate au vizat primirea la munca a unor persoane fara forme legale de angajare, nerespectarea duratei legale a timpului de munca, necompletarea registrului general de evidenta al salariatilor, lipsa regulametului intern, nerespectarea repaosului saptamanal legal, nedepunerea statelor de plata.

Dintre agentii economici verificati, au fost sanctionati 23, aplicandu-se amenzi in valoare de 77 de mii lei noi. Au mai fost depistate 37 de persoane care munceau la negru& 18 barbati si 19 femei.

La Campia Turzii a fost gasit un angajator din domeniul constructiilor care avea 8 angajati fara forme legale, care i-a indemnat pe angajati sa fuga de la lucru in momentul controalelor facute de ITM.

Pentru verificarea acestei firme s-a cerut sprijinul politiei, iar conducerea societatii a fost sanctionata cu 16 mii de lei noi.