Tavalugul afacerilor lui Stefan Vuza se extinde spre vestul tarii, in judetul Bihor. Presedintele Serviciilor Comerciale Romane (SCR) declara intr-o publicatie locala ca a achizitionat pachetul majoritar de actiuni la trei societati care apartin unui grup de firme din Oradea, insa fara a-l nominaliza.

Desi Vuza sustine in articolul respectiv ca afacerea a fost deja parafata cu cei 11 actionari ai fabricilor cumparate recent, contactat fiind de BZA, a dat-o la intors. Nicolita Mosu, PR-ul lui Stefan Vuza, ne-a comunicat ca orice informatie despre preluarea unei societati de grupul SCR este confidentiala pana la finalizarea negocierilor.

Potrivit surselor noastre, Vuza a achizitionat trei unitati de productie de materiale de constructii ale grupului Simcor Oradea. Simcor SA, firma-mama, este ciucure de datorii, in consecinta Ministerul Finantelor a declansat procedura de executare silita a societatii pentru restante de peste 25 de miliarde de lei vechi la bugetul de stat.

Stefan Vuza ne-a declarat ca nu da informatii decat prin Biroul de presa, condus de Nicolita Mosu. La randul ei, aceasta ne-a raspuns ca nu da curs solicitarilor noastre decat in scris. In fine, raspunsul a fost ca pana la finalizarea negocierilor orice informatie este confidentiala.

In schimb, Vuza a iesit cu declaratii publice, aparute in presa, conform carora a achizitionat deja 51% din pachetul societatii oradene, desi ar fi vrut sa detina controlul integral.

Grupul Simcor Oradea se afla pe marginea prapastiei din cauza datoriilor la stat. O oportunitate pentru Vuza in ceea ce priveste negocierea unui pret foarte convenabil, avand in vedere dificultatile financiare ale societatilor din grup.

Fiind in stand-by in ceea ce priveste preluarea altor unitati de stat, precum Oltchim Ramnicu Valcea, Tehnoton Iasi, CAROM Onesti, IPROEB Bistrita, Romcab Targu Mures, Pallas Constanta, SCR s-a orientat spre piata de capital privat.

Grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR) a preluat de la stat, in sistem suveica - adica folosind o societate drept gaj pentru o alta -, fabricile Sinterom Cluj, Chimcomplex Borzesti, Somes Dej, Iasitex Iasi, Uzuc Ploiesti, Caromet Caransebes si Novatextile Pitesti.

Stefan Vuza, presedintele SCR, si-a cladit imperiul industrial exclusiv pe societati preluate de la stat prin intermediul AVAS. BZA a dezvaluit ca Vuza are ca oameni de nadejde doi functionari-cheie, care au detinut de-a lungul anilor functii de conducere, atat la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS - fost APAPS, FPS), cat si la Consiliul Concurentei.

Fiind in stand-by in ceea ce priveste preluarea altor unitati de stat, precum Oltchim Ramnicu Valcea, Tehnoton Iasi, CAROM Onesti, IPROEB Bistrita, Romcab Targu Mures, Pallas Constanta, SCR s-a orientat spre piata de capital privat. Vuza asteapta ca marile fabrici si combinate mentionate mai sus sa beneficieze de o eventuala amnistie fiscala, dar si de scaderea pretului de vanzare.

In schimb, potrivit surselor noastre, s-a lansat pe piata produselor de ceramica si BCA, cumparand trei societati ale grupului Simcor SA Oradea, aflat pe marginea prapastiei din cauza datoriilor la stat. O oportunitate pentru Vuza in ceea ce priveste negocierea unui pret foarte convenabil, avand in vedere dificultatile financiare ale societatilor.

Simcor Grup a fost infiintat pe baza societatii de stat IPROR, in anul 1971, societate care a primit denumirea de IMC in 1972. Productia societatii a fost axata de la bun inceput pe BCA, material de constructii folosit frecvent. In 1996 Simcor devine societate cu capital mixt, fiind complet privatizata in 1998, perioada in care isi largeste gama de produse.

Astfel, ajunge si la productia de ceramica pentru sobe, in mod special. Simcor Grup detine sapte societati, din care trei sunt in executare silita, potrivit bazei de date a Ministerului Finantelor Publice& Simcor SA pentru 25 miliarde lei vechi, Simcor Management SA pentru 2,4 miliarde, iar Simcor Var SA pentru 24 miliarde de lei.

Actionarul majoritar al grupului Simcor este cetateanul german Stache Lutz, care este totodata actionar majoritar si membru in Consiliul de Administratie al Aliantei Comerciale a Materialelor de Constructii (ACOM).

Contactat telefonic pentru a dezvalui fabricile pe care grupul SCR le-a achizitionat saptamana aceasta, Stefan Vuza a declarat ca nu da informatii decat prin Biroul de presa, condus de Nicolita Mosu. La randul ei, aceasta ne-a raspuns ca nu da curs solicitarilor noastre decat in scris. In fine, raspunsul a fost ca pana la finalizarea negocierilor orice informatie este confidentiala.

In schimb, Vuza a iesit cu declaratii publice, aparute in presa, conform carora a achizitionat deja 51% din pachetul societatii oradene, desi ar fi vrut sa detina controlul integral. Se pare ca nu i-a reusit acest lucru din cauza numarului mare de actionari ai societatii, mai exact 11.

Cu toate ca ne-a comunicat prin PR ca negocierile nu sunt finalizate, Vuza face deja planuri in privinta noii achizitii, afirmand ca va investi 350.000 de euro in prima faza. Mai mult, Vuza prevede ascensiunea spectaculoasa a cifrei de afaceri de la 20 la 31,5 milioane de euro la sfarsitul anului 2006 si la 40 de milioane in 2007.

Presedintele SCR, patron al fabricii de bujii Sinterom, si-a exprimat si dorinta de a deschide o sectie de ceramica in unitatea de productie clujeana. Asta si pentru ca fabrica are doua mari sectii care nu dau randament.

La Simcor SA avea loc o sedinta importanta care a reunit reprezentantii patronatului si membrii Consiliului de Administratie, iar directorul Dumitru Manucu nu a fost de gasit pe parcursul intregii zile. Vom reveni.