Cele cateva sute de masini care au circulat ieri, la orele amiezii, bara la bara, in coloana prin centrul municipiului Targu-Mures, nu au fost suficient de convingatoare pentru a-i determina pe consilierii locali sa aprobe organizarea unui referendum legat de dorinta primarului Dorin Florea de a construi un drum chiar prin inima unei paduri de la marginea orasului.

Astfel, membrii CL, care s-au aratat iritati de presiunea politica facuta asupra lor de democrati, au respins proiectul de hotarare care deschidea calea unui referendum, considerat nelegal de ONG-uri. Astfel, 14 consilieri au votat impotriva, in timp ce doar 7 alesi au optat in favoarea acestuia.

Votul din CL a fost precedat, insa, de dispute dure intre sustinatorii ideii referendumului si restul consilierilor, PD trimitand in sala de sedinta mai multi tineri democrati care sa incerce prin prezenta sa determine un vot favorabil lui Dorin Florea, care este si presedintele filialei democratilor.

Daca alesii locali ai UDMR au anuntat din timp ca nu sustin initiativa edilului, consilierul PSD Florin Oproiescu s-a declarat, la randul sau, tot impotriva cheltuirii banilor pentru o actiune care nu rezolva problemele, cu atat mai mult cu cat referendumul, chiar daca ar fi fost organizat, nu ar fi putut inlatura prevederile legii, ce nu permite defrisarea unor suprafete de padure decat in situatii speciale.

Desi sustinatorii lui Florea au incercat sa impuna un alt proiect, care s-a referit tot la organizarea unui referendum, de aceasta data in legatura cu traseul pe care l-ar vrea targumuresenii pentru soseaua ocolitoare, votul a fost si aici nefavorabil.

Un numar de 10 consilieri locali s-au pronuntat impotriva lui si 9 pentru. Singura solutie pentru a impune realizarea unei sosele prin inima padurii, prin nerespectarea actualelor prevederi legale, ramane pentru Dorin Florea, acuzat ca ar urmari interesele unor proprietari de terenuri din zona, promovarea unei initiative legislative.

Pentru aceasta sunt, insa, necesare 100.000 de semnaturi si o perioada de asteptare mare, toate acestea putand fi inlaturate daca primarul ar fi de acord sa renunte la varianta de traseu pe care o sustine si sa isi indrepte atentia spre una din celelalte doua posibilitati agreate de consilierii locali. Una dintre acestea vizeaza chiar construirea unui tunel pe sub padurea de la Platoul Cornesti.

La marsul motorizat organizat de PD Mures inainte de sedinta CL de ieri au participat circa 300 de masini. Cele mai multe autoturisme (taximetre si maxi-taxi - n.r.) au provenit de la firma de transport "Siletina", asociata cu SC "Transport Local", patronata de Claudiu Maior, unul din oamenii de baza ai lui Florea atat in filiala PD, cat si in executivul local.