Mafia terenurilor luate cu japca ramane un subiect la moda. Falsul in acte este un procedeu care a chivernisit multi functionari isteti care au putut “dribla” legea. Cand manariile se fac insa la vedere de cei care conduc orasul, situatia devine tragica. Cu “ajutorul” autoritatilor locale, supermarketul Real, una dintre diviziile Metro, se va construi la limita legii.

Pentru ca edilii au vandut mai bine de 10 hectare de teren in apropierea Aeroportului Oradea, in conditiile in care procesul pentru adjudecarea suprafetei este inca pe rol atat la Judecatoria Oradea, cat si la Curtea Europeana.

Vandut ilegal

La 1 martie 2005, oradeanca Urbanovici Erzsebet a inaintat o plangere catre Judecatoria Oradea, prin care solicita sa i se reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafata de 12,36 hectare, teren cuprins in CF 76902, si sa i se elibereze titlul de proprietate.

Numai ca terenul pentru care Comisia Municipala pentru aplicarea legii 18/91 era chemata in judecata urma sa fie scos la licitatie citeva zile mai incolo. Astfel, in 4 martie 2005, Consiliul Local a scos la vanzare peste 10 hectare de teren din suprafata pe care o revendica Urbanovici.

S-au prezentat patru agenti economici: SC Terra Invest SRL, SC Bonux Trading SRL, SC Inob Practic SRL si SC Massiv Forest Product SRL.

Comisia de licitatie a fost formata din Marcel Bolos, director al Directiei Patrimoniu din cadrul primariei, Mircea Sabau, director executiv adjunct al Directiei Patrimoniu, Cosmin Teaha, jurist, Valentin Trifan, sef Serviciu Licitatii din cadrul Directiei Patrimoniu, Ioan Barsan si Ioan Mintas, consilieri locali.

“A castigat firma care a oferit cel mai bun pret”, spune Valentin Trifan. “SC Massiv Forest Product SRL a oferit 1.050.000 de lei pentru fiecare metru patrat. Toti agentii economici participanti sunt reprezentantii unor societati comerciale cu capital strain.

Din cate stiu eu, firma are un actionariat german si are o cifra de afaceri de 10 milioane de euro”, sustine Trifan. Ca procesul era pe rol nu stia. “A existat un proces pentru acest teren intre Primarie si Szentivany Erzsebet. Curtea de Apel Timisoara a dat castig de cauza Primariei printr-o sentinta judecatoreasca definitiva data in noiembrie 2002.

Procesul s-a terminat demult”, mai spune seful Serviciului Licitatii. Varianta infirmata insa de actele din Arhivele Judecatoriei Oradea, acolo unde zace dosarul 2153/2005, aflat inca pe rol.

Discordia, “Marul salbatic”

Disputa pentru terenul cunoscut sub numele de “Marul salbatic” dureaza de 8 ani de zile. In anul 1998, Szentivany, actuala Urbanovici, Erzsebet a deschis pentru prima oara proces impotriva Primariei Oradea.

“In 1952, Sipos Emeric a dobandit prin schimb din Nojorid o suprafata de 13 hectare de pasune in orasul Oradea si o suprafata de 10 hectare pasune in Santion, comuna Bors”, spune Urbanovici Erzsebet.

“Sipos Emeric a instrainat acest teren fostei sale sotii printr-un act sub semnatura privata lui Farcas Vilhemina, care la randul ei printr-un testament, cat si printr-un contract de intretinere mi-a transmis toata averea ei”, sustine reclamanta. Batrana a murit in 1993.

In 1998, Urbanovici Erzsebet a deschis proces impotriva primariilor Oradea si Bors pentru recuperarea celor 23 de hectare de pamant. Prin sentinta civila nr 6067/2000 a Judecatoriei Oradea, ramasa definitiva prin decizia civila nr 326/2001 a Tribunalului Bihor si devenita irevocabila prin decizia civila nr 861/2001 pronuntata de Curtea de Apel Oradea, a fost admisa actiunea reclamantei.

“Dupa ce am castigat procesele intentate celor doua primarii, m-am intabulat pe cele 23 de hectare de pamant”, sustine Urbanovici. Numai ca Primaria Oradea nu s-a lasat si a facut recurs, dupa ce s-a facut stramutarea procesului la Timisoara. A castigat prin sentinta judecatoreasca in noiembrie 2002.

“Vazand ca practic Primaria mi-a furat terenul, am facut plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Am fost instiintata ca plangerea mea a ajuns la a treia camera, ceea ce inseamna ca am sanse mari sa mi se dea castig de cauza”, sustine Urbanovici Erzsebet.

Atac la proprietar

Chiar daca membrii comisiei de licitatie nu stiau ca au vandut un teren aflat deocamdata pe masa justitiei romanesti si europene, jurista Primariei, Lavinia Lorincz, stia despre ce este vorba. “Plangerea astfel formulata, chiar daca nu ne surprinde, dovedeste o data in plus tupeul fara limite de care da dovada aceasta femeie”, spune Lavinia Lorincz.

“In incercarea de a pune mana cu orice pret pe un teren care nu ii apartine si pe care a incercat pana acum sa-l obtina pe cai ilegale, reclamanta se foloseste de un intreg arsenal de minciuni si inscrisuri falsificate.

Pe parcursul derularii acestor litigii, in functie de evolutia proceselor, reclamanta fabrica noi dovezi, inscrisuri care au facut obiectul cercetarii penale, la data de 13 noiembrie 2002 fiind inceputa urmarirea penala impotriva reclamantei potrivit procesului verbal de incepere a urmaririi penale emis la acea data pentru savarsirea infractiunii de uz de fals.

Asadar, reclamanta nu si-a dovedit dreptul pretins, incurcandu-se singura in itele falsurilor si minciunilor cu care a incercat sa induca in eroare instantele de judecata”, sustine jurista Primariei, care sustine ca institutia pe care o reprezinta a facut o intampinare in aceasta speta.

“Am sa o dau in judecata pentru intampinarea pe care a depus-o la Judecatorie si prin care cere sa se sisteze procesul meu. In final, se va dovedi ca eu am dreptate”, spune sigura pe ea Urbanovici Erzsebet. Cu sau fara dreptate, singurul lucru care ii ramane de facut reclamantei este sa asiste neputincioasa la mareata constructie care creste pe zi ce trece. Deoarece pe consilierii locali nu i-a interesat ca terenul este in litigiu.

Datori vanduti

SC Massiv Forest Product SRL, firma care a castigat licitatia pentru terenul aflat in litigiu este, potrivit site-ului Ministerului de Finante, ingropata in datorii. Astfel, in urma bilantului pe anul 2004, firma avea o datorie de peste 212 mii de miliarde de lei veci si o cifra de afaceri de 537 de miliarde de lei. Cam un sfert din suma datoriilor. Astea da afaceri.

Primul hypermaket din Romania sub sigla Real, a treia divizie a grupului Metro dupa Metro Cash&Carry si Praktiker care intra pe piata locala, a fost deschis in martie 2006 la Timisoara. Metro a inceput in toamna anului trecut lucrarile la acest magazin, planurile companiei vizand deschiderea mai multor unitati de acest tip in orasele din Romania.

Investitia totala s-a ridicat la peste 15 milioane de euro, incluzand investitia in echipamente si instalatii. Oferta include peste 50.000 de produse alimentare si nealimentare, suprafata unui magazin variind intre 6.000 si 8.000 de metri patrati.

In Germania, dar si in alte tari din Europa, Real Hypermarket este o marca de succes care dispune de un lant de 328 de magazine, dintre care 288 in Germania, 30 in Polonia, 7 in Turcia si 3 in Rusia.

Real Hypermarket detine o pozitie importanta pe piata vanzarilor cu amanuntul din Germania, dar si din alte tari unde opereaza, unde peste un milion de clienti isi fac zilnic cumparaturile in magazinele Real. Volumul vanzarilor nete la nivelul anului 2004 a fost de 8,2 miliarde euro.