Mersul treburilor Oradiei e dat dupa cum si ce voteaza forul suprem local, indrituit cu puterea legislativa si executiva in urbea de pe Crisul Repede. Compus din oameni promovati in fruntea municipiului, politicieni care si-au castigat in mare parte locul pe listele de consilieri dupa potenta financiara si in urma jocurilor facute intre partide.

Politicieni si afaceristi deopotriva, consilierii municipali sunt cei care, teoretic, ar trebui sa vegheze ca tot ceea ce tine de treburile administrativului local sa fie facut dupa litera si in spiritul legii. Dar realitatea faptica nu coincide cu teoria, mai intotdeauna, intr-o Romanie unde banul si puterea merg mana-n mana, iar perceptia generala este ca legea-i facuta pentru prosti.

Cam in acelasi stil sunt percepute lucrurile si in Consiliul Local Oradea, asta judecand cel putin dupa felul in care alesii din legislativ pricep sa le dea oradenilor un exemplu de corectitudine si onestitate. Intre ghilimele, fiind spus.

Pentru ca GAZETA a descoperit ca marea majoritate a consilierilor municipali ai Oradiei sunt patroni ori actionari la firme care deruleaza afaceri babane fara sa dea la stat mai nimic. Practic, 16 dintre cei 27 de consilieri locali au acumulat, prin firmele lor, datorii la stat in cuantum total de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi.

Adica peste 60% dintre consilieri nu sunt tocmai curati, dintre care unii nici pe departe.

Dar, cum pestele de la cap se-mpute, de ce nu s-ar regasi atare situatie si la nivelul consiliilor locale, daca in Parlament demnitarii o duc intr-o dulce veselie, platiti cu salarii babane ca sa poata veghea la propriile afaceri banoase si care le aduc doar lor bani grei in buzunare, in timp ce la stat platesc taxe doar “fraierii” de comercianti de duzina? Va vom prezenta, incepand cu acest numar, un tablou elocvent al modului in care consilierii municipali ai Oradiei prospera in afaceri, eludand plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat.

Specificam ca toate datele reprezinta indicatorii financiari raportati de firme la nivelul anului 2004 si sunt postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la adresa www.mfinante.ro, unde rubrica “datorii totale” contine toate creantele firmelor, dar din care cota cea mai mare o reprezinta taxele si impozitele neachitate la stat.

Miculeasa

Blahuta Aron Daniela este consilier municipal din partea PNL Bihor, promovata pe lista la ultimele alegeri locale cu o puternica sustinere din partea partidului, in care fratii Ioan si Viorel Micula au bagat cateva zeci bune de miliarde de lei ca sa-si promoveze oamenii in functii cheie, atat pe plan local, cat si central. Si, au reusit.

Pana mai ieri doar o simpla jurista care se ocupa de procesele in care erau implicate firmele celor doi magnati oradeni, Blahuta e azi si politician, si consilier local. Ca asa i-au dictat patronii. Conform propriei declaratii de avere, Blahuta este sef departament juridic la Transilvania General Import Export SRL, de unde a castigat in ultimul an nu mai putin de 34.000.000 ROl doar din salariu.

Omul de casa al Miculestilor este si administrator la firmele Zahar SA Timisoara, Transilvania Tour si Clas Media SRL.

Cea de a doua firma enumerata e celebra agentie de turism si servicii hoteliere deschisa de fratii Micula in urma cu cativa ani pentru a patrunde si pe piata serviciilor de gen. Numai ca firma e pe duca, cel putin din punct de vedere al datelor raportate de site-ul oficial al ministerului Finantelor Publice (MFP).

Avand 148 de angajati, Transilvania Tour SA are o suita descendenta de indicatori financiari, conform bilantului depus pentru anul 2004. Cu un capital total de 138,8 miliarde de lei vechi, firma a acumulat in ultimii cinci ani datorii imense catre stat.

Daca in 2001 acestea erau evaluate la un total de 32,946 miliarde de lei vechi, in 2002 au ajuns la 58,5 miliarde, in 2003 la 106,528 miliarde, iar un an mai tarziu la 161,213 miliarde. Asta, in conditiile in care cifra de afaceri s-a triplat din 2001 pana in 2004, ajungand de la 18,438 miliarde la 42,56 miliarde de lei vechi (ROL).

Motivul poate fi si faptul ca toate cheltuielile evidentiate de raportarile financiare ale firmei aratau cheltuielile care depaseau veniturile. Asa o fi sau nu, e greu de crezut ca Miculestii fac afaceri bulgaresti in care sa arunce miliarde pe geam fara sa castige nimic. Dar asta spun cifrele... Impotriva firmei Transilvania Tour a fost declansata procedura de executare silita.

Consilierul Blahuta este administrator si la Clas Media SRL, societate specializata pe activitati de radio si televiziune, care are 148 de angajati. Firma a acumulat, pana in 2004, datorii totale de 34.142.140.000 ROL, cu toate ca cifra de afaceri a fost, acum doi ani, de 55.023.091.000 ROL si veniturile totale de 56.197.596.000 ROL.

Temos Consulting SRL este inca o firma la care apare numele penelistei Blahuta, sefa de la Juridic a fratilor Micula. O firma la care detine 20% parti sociale, dar care are un singur angajat, conform datelor oferite pe site-ul MFP.

Specializata pe activitati de consultanta pentru afaceri si management, societatea a avut in 2004 o cifra de afaceri de 614.542.000 ROL, venituri totale de 614.649.000 ROL, acumuland, insa, cheltuieli totale mult mai mari - de 654.054.000 ROL. Datoriile firmei sunt de numai 3.268.000 ROL, suma infima, dar care tot datorie se numeste.

Doar creantele de la Transilvania Tour si Clas Media aduna aproape 200 de miliarde de lei vechi, insa subiectul datoriilor la stat ale magnatilor Frutti-Fresh e deja aproape perimat in Bihor, unde cam tot plavanul stie ca de Ioan si Viorel Micula nu prea mai poate sa se atinga nimeni. Oameni care si-au platit din greu intangibilitatea, dar pe care, in final, si-au castigat-o.

Pesedei cu bani grei

Dintre cei patru consilieri PSD din CL Oradea, trei sunt inglodati in datorii. Asa arata datele de la MFP. Cel mai mare rau platnic e chiar Ioan Mintas, vicepresedintele Consiliului Judetean al PSD Bihor. Om de afaceri prosper, director general, profesor la universitate si implicat in multe alte activitati care ar trebui sa-i defineasca postura de persoana publica de talie, Mintas este, de fapt, un rau platnic.

Este actionar CIAC SA - firma specializata in constructia de cladiri si lucrari de geniu - cu parti sociale valorand peste 4 miliarde de lei vechi. Firma a acumulat datorii totale de 20.666.775.000 ROL, cu toate ca cifra de afaceri in 2004 era de peste 90,5 miliarde de le vechi.

Mintas mai este actionar si la Salsa&D SRL (comert cu ridicata a materialului lemnos si de constructii), care are si ea datorii de peste 26,5 miliarde ROL.

Consilierul mai este implicat ca actionar si la Tarra Stolcz Com SRL (comert cu amanuntul prin standuri in piete), firma pentru care nu a depus nicio declaratie privind obligatile de plata in perioada 1 decembrie 2003 - 29 februarie 2006 si la care are acumulate datorii umile, de numai 2.428.000 ROL.

Ovidiu Traian Copil este si el consilier municipal desemnat de PSD, actionar la trei firme, toate cu datorii. Membru in Consiliul Executiv Judetean al PSD Bihor, Copil are 10% din Viliam Impex SRL, firma specializata in comertul cu amanuntul al incaltamintei si care are creante de 303.652.000 ROL si datorii totale de 3.861.544.000 ROL, motiv pentru care s-a inceput procedura de executare silita.

10% din actiuni si functia de administrator o are si la Rolex Univer SRL, societate care are ca si obiect de activitate tot comertul cu amanuntul al incaltamintei si articolelor de incaltaminte, insa la care datoriile sunt de doar 8.558.000 ROL. Copil detine si jumatate dim firma OCC Tex, cu obiect inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare.

Indicatori financiari, conform bilantului depus pe anul 2004, ai acesteia, arata dezastruos: datorii totale - 6.190.814.000 ROL, disponibilitati banesti - 858.000 ROL.

Silvia Suciu, de profesie farmacista, a promovat in CL Oradea tot pe listele PSD. Femeia este actionara, cu 74 de parti sociale, la SANIFARM SA Sanmartin, firma cu care a adunat datorii totale de 23.556.713.000 ROL.

Un simplu calcul aritmetic arata ca cei trei pesedei din CL Oradea au firme care datoreaza, impreuna, peste 81 de miliarde de lei vechi.

In numarul urmator, GAZETA va continua seria dezvaluirilor legate de datoriile imense ale alesilor nostri. Nici unul dintre ei nu are o situatie materiala deloc slaba, afacerile le merg bine, au masini, terenuri, apartamente si case. Cu toate acestea, nu prea vor sa-si plateasca datoriile. Poate ca asa li se pare normal...

Componenta Consiliul Local Oradea

Margareta Bara - PD

Ioan Barsan - PD

Mircea Bradu - PD

Marius Capota - PD

Nicusor Lepadatu - PD

Mircea Leontin Matei - PD

Ioan Pantea - PD

Vasile Petrut - PD

Marcel Tarta - PD

Nicolae Alexandru Rusu - PD

Ion Iulius Delorean - UDMR

Adalbert Foldes - UDMR

Istvan Eric Huszar - UDMR

Gabor Kis - UDMR

Pasztor Sandor - UDMR

Pet? Csilla Maria - UDMR

V?gi Ladislau - UDMR

Aron Daniela Blahuta - PNL

Petru Lezeu - PNL

Mihai Manea - PNL

Adrian Florin Sere - PNL

Ovidiu Traian Copil - PSD

Ioan Mintas - PSD

Silvia Suciu - PSD

Monica Carmen Vid - PSD

Mihai Drecin - PRM

Florian Pantea - PRM

Un alt om al fratilor Micula in CL

Un alt angajat al fratilor Micula plantat in Consiliul Local Oradea este si Monica Carmen Vid, inginer la Transilvania General Import Export si la European Drinks.

O functionara marunta in pleiada de angajati a celor doi bogatasi, daca e sa ne luam dupa declaratia sa de venituri, din care reiese ca femeia este proprietara unui modest apartament de 50 de metri patrati si care a castigat in 2005 230.000.000 ROL din salariile de la Miculesti si alte 45.000.000 ROL din indemnizatia de consilier municipal.

Insa Vid este inca unul dintre cei promovati de frati sa le serveasca interesele in plenul legislativ al Oradiei, cu toate ca a ajuns acolo de pe listele PSD Bihor.