Compania de Apa Somes SA este de sambata noul operator al serviciilor de furnizare a apei potabile si canalizare din Zalau si orasele Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei.

Preluarea oficiala a acestor servicii de la Publiserv SA Zalau a avut loc sambata in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a directorului general al CAS, Dorin Ciataras, primarului Zalaului, Radu Capalnasiu si primarilor din Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou, precum si a prefectului Andrei Todea.

La eveniment au participat si directorul Publiserv SA, Eugen Pop, Andy Bowden, expert in cadrul Programului SAMTID si Vasile Ciomos, presedintele Asociatiei Romane a Apei.

Dorin Ciataras a declarat ca prin preluarea serviciilor de apa si canal din Zalau si celelalte orase salajene de catre compania clujeana se doreste regionalizarea acestor servicii, pentru ca numai in acest fel vor putea fi obtinute finantari mult mai usor inclusiv dupa 2007, calitatea serviciilor va creste, fara a fi lasate insa de o parte conditiile de mediu cerute de Comunitatea Europeana.

Astfel, incepand de sambata Compania de Apa Somes SA este noul operator al serviciilor de apa si canalizare din Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, dar si din localitatile Huedin, Gherla si Dej, asigurand servicii pentru cel putin 180.000 de persoane fizice si juridice, fiind primul operator regional din Romania.

O data cu preluarea acestor servicii din localitatile respective, compania va demara un proces de extindere si standardizare a calitatii acestora la nivelul tuturor sucursalelor, pentru ca in final sa se ajunga la un pret comun pentru toti abonatii, indiferent de orasul sau judetul in care sunt domiciliati.

Dorin Ciataras a explicat ca „regionalizarea” a fost o necesitate pentru ca numai asa serviciile oferite vor deveni rentabile atat pentru furnizori cat si pentru populatie, iar programele de finantare vor putea fi accesate mult mai usor”.

Presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc, a afirmat ca proiectul privind preluarea serviciilor de apa si canal a demarat in anul 2002, s-a realizat acum, proiect prin care noul operator si-a propus sa imbunatateasca atat sursa de apa cat si retelele si canalizarea, in vederea cresterii calitatii serviciilor oferite consumatorilor.

Tarife si servicii mai bune

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a explicat ca „viitorul este al unor astfel de companii regionale, care se vor extinde si care vor obtine mult mai usor finantare, pentru imbunatatirea serviciilor oferite consumatorilor. Noi am alocat deja 6 miliarde de lei pentru proiecte. Urmeaza sa mai alocam fonduri pentru mai multe proiecte ale acestei companii.

Greul de abia acum incepe, dar va fi bine”. Dorin Ciataras a spus ca investitiile care se impun pana in 2008 au o valoare de circa 400 de milioane de euro din care, in prima faza, vor fi investite 200 de milioane de euro numai pentru imbunatatirea calitatii serviciilor de transport si furnizare a apei, precum si a serviciilor de canalizare.

Ciataras a explicat ca, in cele din urma, se va ajunge la un tarif comun pentru toti abonatii companiei, tarife care ar urma sa scada.

Ce se intampla cu Publiserv?

Publiserv SA a ramas fara obiect de activitate, prin preluarea serviciilor de apa si canal de catre Compania de Apa Somes SA. Directorul Publiserv, Eugen Pop, a declarat ca societatea va ramane si ca va functiona in continuare, urmand sa presteze servicii de intretinere. Mai concret, angajati ai Publiserv vor interveni la cererea CAS pentru intretinerea retelelor de apa si canalizare.

De asemenea, o parte din angajatii Publiserv vor fi preluati de Compania de Apa Somes, iar cei care vor ramane vor efectua lucrari de intretinere si alte activitati pe care societatea zalauana le va contracta. In aceasta saptamana va avea loc o intrunire a membrilor Consiliului de Administratie al societatii ocazie cu care va fi adoptata o noua organigrama de functionare.