E vara, e cald. Canicula. Toata lumea viseaza la un concediu. Dar oare alesii nostri ar accepta o invitatie gratuita de doua persoane pentru un sejur de vis, invitatie venita telefonic, din partea unei firme fantoma si a unui director de care alesii nu au auzit in viata lor? Si-ar da alesii nostri adresa de acasa unui reprezentant al unei asemenea firme?

“Buna ziua, sunt Paula Mesaros de la Agentia Travel Tour Cluj. Va sun din partea domnului director Tudor… stiti, ati vorbit cu el saptamana trecuta. Avem o invitatie, un bilet gratuit de doua persoane pentru un sejur pe Coasta de Azur. Unde sa va trimitem biletul? Pe ce adresa?”

GAZETA de Cluj, publicatie apartinand Trustului Gazeta, a contactat 15 oameni politici din Cluj si le-a facut propunerea. Spre surprinderea noastra, marea majoritate a acceptat oferta, in ciuda faptului ca aceasta mirosea a spaga ordinara. De data aceasta la capatul firului a fost GAZETA.

Ce s-ar intampla insa daca la capatul firului ar fi fost vreun reprezentant al Departamentului National Anticoruptie? Sau chiar vreun reprezentant al unei firme de turism, care, dupa intoarcerea omului politic din sejur, i-ar fi cerut un favor, o inlesnire, un spatiu? In fond, omul politic fusese pe banii omului de afaceri pe Coasta de Azur si cu siguranta ca principiul serviciu contra serviciu

functioneaza. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca exista si posibilitatea unui mic santaj. Dar probabil ca unii dintre alesii nostri sunt obisnuiti cu asemenea “invitatii”. Altfel nu se explica lejeritatea cu care ei au acceptat oferta GAZETEI. De asemenea, ramane sub semnul intrebarii cum de alesii nostrii isi dezvaluie cu atata usurinta adresa personala, de acasa, unor necunoscuti.

Inconstienta sau obisnuinta? Concluzia e una singura: unii dintre alesii nostri fie nu stiu ce inseamna mita, fie sunt obisnuiti cu ea.

De nota zece

Printre cei abordati de GAZETA au fost si persoane care, pe sleau, au refuzat oferta cu miros de mita. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a fost singurul care a simtit mirosul de mita, intarind astfel ideea GAZETEI, potrivit careia o propunere precum cea in cauza este mai degraba mita decat invitatie la un sejur.

Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Atilla, a fost mai diplomat: a multumit si a refuzat. Pacat insa ca doar doi dintre cei chestionati de GAZETA au fost atat de transanti in a refuza oferta.

Marius Nicoara - presedintele Consiliului Judetean Cluj

„Pentru ce firma?”, „Pentru dumneavoastra personal”. „Pai, doamna draga, eu lucrez la Consiliul Judetean, nu stiti....”, „Ba da, dar...” si se repeta „poezia”. „Nu stiu despre ce e vorba si oricum asta imi suna a mita. Eu am fost pe banutii mei pe Coasta de Azur, nu e o problema, dar... asa... sa primesc gratuit o invitatie.

Nu...nu e in regula... Suna a mita. Cine imi plateste biletul si de ce... Nu e in regula”.

Laszlo Atilla, presedinte UDMR Cluj

„Aha, nu am nevoie de nici un bilet. Multumesc frumos. Multumesc frumos, dar nu am nevoie de asa ceva. Habar nu am despre ce e vorba. Nu accept asa ceva”.

Jos cu palaria

Alte doua personalitati publice, prefectul si un deputat liberal, au refuzat oferta GAZETEI. Prefectul Alin Tise, circumspect, nu a acceptat invitatia, iar deputatul Uioreanu a simtit gluma GAZETEI.

Alin Tise - prefectul judetului Cluj

Raspunde secretara, spunem ca e vorba de o problema personala. Apoi suna prefectul Tise: „Despre ce vorba... Tot nu inteleg despre ce e vorba. Nu trebuia sa primesc nimic. E o greseala... nu am cum sa cred ca nu e o greseala. Nu cunosc... nu stiu. Nu asteptam nici o invitatie. Nu-l cunosc pe domnul Tudor!”

Horea Uioreanu - deputat PNL

„Ce? Nu stiu despre ce e vorba. De ce gratuit? Nu cunosc. Nu stiu. Ii multumesc domnului director Tudor, dar nu accept. Nu. Eu nu gresesc. Cred ca e o capcana... Daca gresesc, suport consecintele. Multumesc oricum. De fapt, nu am de ce sa multumesc. Dar cum ati spus ca va numiti... Dar de la ce firma sunteti... Aha... Domnisoara, de la ce ziar sunteti?”.

Nehotaratii

In primaria clujeana “mita” propusa de GAZETA a tinut si nu prea. Viceprimarul Adi Popa si secretarul Mircea Jorj nu au spus ba, dar, diplomati, si-au dat adresa de la locul de munca.

Mircea Jorj - secretarul Primariei Cluj Napoca

„Despre ce e vorba? Va multumesc, dar nu stiu despre ce e vorba. Eu lucrez la primarie, o puteti eventual trimite aici, dar mai mult ca sigur ca nu voi da curs invitatiei. La revedere”.

Adrian Popa - viceprimarul municipiului Cluj-Napoca

Nu stiu despre ce e vorba... Nu cunosc... Ma rog, trimiteti-o pe Calea Motilor 3, Primaria Cluj-Napoca”

Indiferentii

Trei personalitati dintre cele abordate de GAZETA au acceptat “mita”, dar cu un aer de indiferenta. Poate sunt obisnuiti cu asemenea invitatii cazute din cer.

Petru Calian - deputat independent

„Despre ce vorba... Aha... Pai adresa de Cluj sau de Bucuresti. Bine atunci cea de Cluj...” - si s-a intrerupt, Calian (la fel ca mare parte din parlamentarii clujeni) fiind in sedinte parlamentare.

Vasile Dancu - senator PSD

„Adresa de Bucuresti sau cea de Cluj... La Cluj, Bulevardul Titulescu, aveti cu ce nota, pai Bulevardul Titulescu 20, apartament 37”.

E foame de bani, baieti. Unii au acceptat fara sa stea pe ganduri “mita”.

Consilierul local DA Florin Stamatian si senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, arhitectul sef al judetului - Radu Spanu - si consilierul judetean PSD Serban Gratian si-au dat fara probleme adresa, deputatul Mircia Giurgiu a fost vadit emotionat de mita oferita, Ioan Berche - directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat - s-a interesat daca e “moca” si in ce perioada e si apoi a acceptat fara sa stea pe ganduri, iar directorul Regiei Autonome a Domeniului Public si Privat - Mircea Cataniciu - s-a napustit asupra “mitei” oferindu-ne si numar de fax si adresa de mail. Cel mai simpatic a fost Kanya Hamar Sandor - deputat UDMR - care a crezut ca l-a prins pe Dumnezeu de picior, resunandu-ne pentru a se convinge ca nu a visat.

Florin Stamatian - consilier local Alianta DA

„Pe adresa Minerilor 77”. „Este adresa de acasa, nu?” „Da!”.

Peter Eckstein Kovacs - senator UDMR

„De unde... a da... Pe Decebal 43”.

Mircia Giurgiu - deputat independent

Ce? Nu stiu... Aaaaaaaa... Cu ce ocazie... Multumesc, multumesc. Calea Manastur 85... sau stati sa v-o dau pe toata. Bloc E11, scara 1, etaj 3, apartament 11. Multumesc. Dar imi mai spuneti odata ce si cum? Aha... Multumesc”.

Ioan Berche - director Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat

„Dea... Dea... In ce perioada? Aha... si ce presupune? Nimic... aha. Gratuit... aha. Doua persoane..aha ...Dar eu nu-l cunosc pe domnul director. Probabil ca am vorbit... Adresa de la firma sau de acasa? Care-i buna? Cea de acasa v-o dau: Aviator Badescu 3-5... Deci nu 35, ci 3-5”.

Mircea Cataniciu - director Regia Autonoma a Domeniului Public si Privat

„De unde sunteti? N-am auzit de firma asta. Io n-am lucrat cu voi. Despre ce e vorba? Aha... A da... bun... e perfect. Tocmai in perioada aceea am concediu. Mi-o trimiteti pe fax sau pe mail. Aha... adresa... Aduceti-mi-o la sediu, Avram Iancu 23-28, acolo la intrarea in cimitir. Da, o lasati la secretara”.

Radu Spanu - arhitectul sef al judetului

„Adresa mea de acasa e Unirii numarul 3, apartament 53. Da, bine, va multumesc”

Serban Gratian - consilier judetean PSD

„Pe Budai Deleanu , 48”

Kanya Hamar Sandor - deputat UDMR

„Ce... cum?... Adresa clujeana? Aurel Vlaicu 3, bloc R2, scara 1, etaj 6, apartament 16. Pentru ce perioada e? Sa ma sincronizez cu concediul nevestei. Aaaaa... 10 august, perfect!”

Dupa 20 de minute deputatul revine cu un telefon: „Ma scuzati eram in niste negocieri. Deci invitatia e de doua persoane, da? si practic ce ma costa? Aaaaa, nimic... e gratuit... Perfect! Se si potriveste cu concediul nevestei mele. V-am resunat, intrucat am crezut ca visez”.

Codul penal - Articolul 254

Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Fapta prevazuta in alin. 1, daca a fost savarsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.

Din personalitatile publice abordate de GAZETA una singura, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a simtit mirosul de “spaga” si doar alte trei au refuzat oferta. Restul au acceptat invitatia cu miros de spaga. Unii mai timid, iar altii efectiv s-au napustit asupra ofertei de concediu moca pe Coasta de Azur. Rusinica!