UDMR agita din nou apele politicii romanesti. In sedinta de sambata a unionistilor, liderii maghiari au declarat ca UDMR ar trebui sa aiba propriul reprezentant in CSAT. In replica, deputatul PD Daniel Buda a afirmat ieri ca aceasta solicitare este ridicola.

Acesta a mai afirmat ca CSAT nu este subordonata algoritmilor politici, iar UDMR ar trebui sa se concentreze asupra eficientei actului de guvernare si mai ales asupra restructurarii Guvernului.

Conducerea UDMR a declarat sambata, in cadrul sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca ar trebui sa aiba propriul reprezentant in Consiliul Suprem de Aparare a “arii (CSAT). Atat presedintele UDMR, Marko Bela, cat si presedintele CRU, senatorul Gyorgy Frunda, au apreciat ca ar fi normal ca CRU sa fie sa fie reprezentata si in acest for.

„Chiar daca e vorba doar de un organ consultativ ar fi bine ca UDMR sa aiba un reprezentant in CSAT”, a afirmat Marko Bela. Motivatia sa este ca UDMR “nu e partidulet oarecare de 7,5%, ci o formatiune care reprezinta in proportie de 99% vointa comunitatii maghiare din Romania”.

Liderii UDMR considera partenerii de Coalitie nu ar trebui sa ignore acest fapt si sa actioneze in consecinta.

Cum era de asteptat, reactiile nu au intarziat sa apara. Daniel Buda, deputat PD Cluj, apreciaza drept ridicole pretentiile UDMR de a avea un reprezentant in Consiliul Suprem de Aparare a “arii, avand in vedere faptul ca prezenta in CSAT este determinata de detinerea unor functii prevazute de lege si nu de culoarea politica a detinatorilor acestor functii.

In CSAT sunt reprezentate institutii cu rol in apararea tarii si a securitatii nationale si nu partide politice. Deputatul democrat considera ca o eventuala acceptare a solicitarii facute de Marko Bela ar duce la o transformare a CSAT intr-o institutie subordonata algoritmului politic. Prin rolul si atributiile sale, aceasta institutie nu poate constitui obiectul unor negocieri politice.

Apararea tarii si securitatea nationala nu pot fi supuse negocierilor politice si din aceasta perspectiva politizarea CSAT-ului este inacceptabila, sustine Daniel Buda.

Cu aceasta ocazie, democratul solicita UDMR sa se abtina de la propuneri care exced cadrul constitutional pentru a nu genera noi tensiuni in cadrul clasei politice si sa se preocupe mai indeaproape de cresterea eficientei actului de guvernare si de restructurarea Guvernului.