Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a iesit ieri in public pentru prima oara dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a respins initiativa sa de retragere a militarilor romani din Irak.

PSD cere demisia ministrului Apararii pentru declaratiile facute in presa si demisia ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, pentru ca nu a reactionat corespunzator in urma scandalului generat de propunerea retragerii trupelor romanesti din Irak. Social-democratii ii cer premierului Calin Popescu Tariceanu, dar si celor doi ministri liberali sa reflecteze asupra situatiei create.

Democratii vor dezbate azi in sedinta Biroului Permanent problemele ridicate de ministru. Potrivit deputatului PD Ioan Oltean, democratii sunt profund nemultumiti ca Teodor Atanasiu pune la indoiala deciziile luate de CSAT. Democratii asigura totusi ca indiferent de tensiunile existente in Alianta, nu vor periclita stabilitatea politica.

Atanasiu a organizat de dimineata o conferinta de presa la Alba-Iulia. In mod surprinzator, ministrul a lansat acuzatii la adresa sefului Comunitatii Nationale de Informatii, consilierului prezidential Sergiu Medar, in legatura cu care sustine ca ar fi difuzat informatii secrete pe un post de televiziune.

Atanasiu a facut un apel la ministrul Afacerilor Externe, de a repara gafa facuta de cel care il reprezinta.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, solicita Directiei de Informatii a Armatei sa sesizeze organele abilitate pentru demararea unei anchete, intrucat, sustine el, consilierul prezidential a incalcat legea. Ministrul Apararii isi mentine in continuare pozitia privind dislocarea trupelor romanesti din Irak.

In plus, el considera ca ministrii liberali Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu ar trebui sa-si dea demisia de onoare pentru ca au votat in sedinta CSAT impotriva propunerii propriului partid. Teodor Atanasiu mai crede ca Romania are o problema reala privind credibilitatea serviciilor de informatii.

Ministrul Atanasiu considera ca nu trebuie sa demisioneze, pentru ca propunerea sa a fost justificata. In schimb, el crede ca ar trebui sa demisioneze ministrii liberali Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu, care au votat impotriva liniei propriului partid.

Ministrul Apararii nu crede ca scandalul creat in urma acestei situatii este de natura sa afecteze relatiile dintre PNL si PD sau stabilitatea actului de guvernare. El este de parere ca CSAT ar trebui sa hotarasca cat de curand care sunt trupele care vor pleca in teatrele de operatiuni in 2007.

Atanasiu mai spune ca, in conditiile in care CSAT nu este in stare sa faca acest lucru, Parlamentul trebuie sa ia o decizie.

CSAT a respins vineri propunerea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, si a premierului Calin Popescu Tariceanu, ca Romania sa-si retraga trupele din Irak.

Ideea liberalilor a starnit controverse de proportii, presedintele Basescu acuzandu-i pe liberali ca gestul lor a creat confuzie in ceea ce priveste respectarea deciziilor de politica externa pe care Romania le-a luat de comun acord cu aliatii ei.