Clujenii care doresc sa achizitioneze o locuinta trebuie sa dispuna de timp, rabdare si, nu in ultimul rand, de bani. In privinta banilor, ne sar in ajutor bancile, dar cu toate acestea e nevoie de cateva mii de euro pentru avans. La toate acestea se aduga si atentia, pentru ca un moment de neatentie sau o decizie gresita poate costa enorm.

Specialistii avertizeaza cumparatorii sa-si ia cat mai multe masuri de precautie.

In momentul in care v-ati hotarat sa cumparati un apartament sau o casa, trebuie sa porniti in cursa pentru achizitionarea locuintei. Puteti cauta fie pe cont propriu, consultand ofertele de la mica publicitate, fie apelati la o agentie imobiliara pentru a va scuti de bataile de cap.

Tot mai multe persoane apeleaza la serviciile agentiilor, mai ales ca au de unde sa aleaga din cele cateva sute de agentii imobiliare din Cluj-Napoca. Este recomandabila varianta a doua pentru ca este cea mai moderna varianta, iar comisionul este, in general, de 1,5 % cu TVA inclus atat pentru cel care cumpara locuinta cat si pentru vanzator.

Inainte ca o locuinta sa fie pusa la vanzare, agentia verifica daca exista datoriile pe apartament, valabilitatea actelor de proprietate si tipul de confort. Trebuie mentinuta o legatura permanenta cu agentul imobiliar care va cauta locuinta. Aceasta trebuie vazuta in timpul zilei.

Daca una pare a fi potrivita, incercati s-o vedeti si a doua oara si, pentru siguranta, rugati pe cineva sa va insoteasca. Odata aleasa locuinta, agentului i se face o oferta. Cand pretul a fost stabilit, urmeaza demersurile necesare obtinerii unui credit. Cei care au rezolvat acest aspect, trebuie sa consulte un avocat pentru a negocia precontractul.

Acesta stabileste termenii si riscurile pe care si le asuma fiecare parte, mai exact proprietarul garanteaza, printre altele, conditiile in care se afla locuinta. Valoarea angajamentului luat de proprietar poate fi aflata apeland la un expert in constructii.

Agentiile imobiliare clujene au oferte in toate cartierele. Campioni la ofertele de vanzare de apartamente sunt proprietarii din cartierele Manastur si Marasti, iar cele mai putine oferte de vanzare vin din cartierele Grigorescu si Plopilor.

Ca viitor proprietar trebuie sa va asigurati ca a fost realizata documentatia cadastrala, sa verificati actele eliberate de administratia fiscala si documentul eliberat de asociatia blocului, care atesta ca nu exista datorii la intretinere.

Dupa semnarea contractului la notar, trebuie sa mergeti la cadastru - pentru a trece locuinta pe numele dumneavoastra, apoi la administratia financiara - pentru plata impozitelor - si la furnizorii de utilitati: energie electrica, apa, telefon, gunoi. De asemenea actele de identitate si calatorie trebuie inlocuite.

In obtinerea unui credit, pentru inceput, trebuie sa cunoasteti conditiile de acordare a creditului si sa vedeti daca va incadrati. Va puteti informa direct la banci sau la consultantii de credit. Daca vi se spune ca sunt sanse pentru a obtine un credit, trebuie sa intocmiti un dosar pe care-l depuneti la consultantul de credit sau la una dintre sucursalele bancii.

Dosarul va cuprinde in principal documente care atesta nivelul veniturilor, in functie de care banca stabileste suma pe care v-o poate imprumuta. Odata aprobat creditul, urmatoarea faza este gasirea si evaluarea locuintei. Pentru evaluare, trebuie sa achitati o taxa care, in cazul apartamentelor, variaza intre 80 si 100 de euro.

Apoi, trebuie sa stabiliti o intalnire in cadrul careia evaluatorul sa vada imobilul pe care va fi constituita ipoteca in favoarea bancii. Raportul evaluatorului va fi transmis catre banca. Valoarea stabilita de acesta trebuie sa reprezinte cel putin 133% din valoarea creditului. Cei care au un venit lunar de 700 de euro pot obtine de la banca suma de 27.500 de euro. Pentru aceasta, trebuie sa dispuna de un avans de aproximativ 9.000 de euro.

Daca imobilul indeplineste standardele bancii, nu mai ramane decat sa cadeti de acord asupra datei de semnare a contractului. Cu aceasta ocazie, achitati taxa de inregistrare a garantilor la arhiva electronica si comisionul de acordare a creditului, precum si asigurarile necesare (de viata si sanatate).

Depuneti avansul si apoi semnati contractul de vanzare-cumparare cu garantie ipotecara cu vanzatorul si banca (in fata notarului).