O suprafata de 12 hectare de teren atribuita, initial, unui numar de peste 150 de familii tinere pentru constructia de locuinte a fost vanduta de Consiliul Local Deva la un pret derizoriu catre o firma patronata de doi cetateni italieni.

Licitatia, in urma careia a fost adjudecata parcela respectiva, a fost permanent inconjurata de mister, iar membrii comisiei si functionarii Primariei au refuzat sistematic sa dezvaluie numele societatii care a adjudecat terenul. Secretul a fost impus de faptul ca societatea care a pus mana pe suprafata respectiva este o firma de apartament, fara activitate, infiintata in 2005.

Consiliul Local Deva a vandut peste 12 hectare de teren intravilan la pretul de 1,26 de euro intr-o zona in care valoarea unui metru patrat este de peste 25 de euro. Suprafata de pamant a fost initial atribuita unor familii tinere, care urmau sa-si construiasca locuinte.

Totusi, in urma unei evaluari facuta de experti, CL a decis ca nu are bani pentru construirea infrastructurii necesara cartierului ce urma sa fie ridicat de beneficiari si ca va scoate terenul la vanzare.

Cumparatorul are obligatia ca in termen de trei ani sa construiasca pe cele 12 hectare un cartier rezidential. Licitatia prin care urma sa fie stabilit cumparatorul a fost de la inceput inconjurata de mister. Caietul de sarcini a fost foarte greu de obtinut, functionarii Primariei care aveau atributii in domeniul funciar nefiind de gasit in institutie.

O licitatie cu multe secrete

Pana la urma au achizitionat documentatia sapte firme, dar numai doua dintre acestea s-au prezentat la licitatie. Pretul de pornire a fost de 1,20 euro pe metrul patrat. Pamantul a fost achizitionat de SC "Sanca" SRL, care a oferit 1,26 euro pe metrul patrat, cu numai 0,06 euro peste pretul de pornire.

Dupa stabilirea castigatorului, asupra licitatiei s-a lasat un mister de nepatruns. Nimeni din comisia de licitatie nu a vrut sa dezvaluie numele firmei castigatoare. Membrii comisiei s-au eschivat prin diverse raspunsuri de la "nu-mi aduc aminte" pana la "nu pot sa spun ca s-a depus contestatie".

In realitate "Sanca" SRL este o firma "de apartament", fara activitate, conform datelor existente la Ministerul Finantelor. Societatea este patronata de Carlo Lorandi si Alessandro Lorandi, cetateni iralieni, si are ca principal obiect de activitate cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii.

Cei doi italieni au putut sa puna mana pe teren pentru ca in caietul de sarcini nu a fost prevazuta nici o cerere referitoare la bonitatea si istoricul firmei.

Participantii nu au avut obligatia sa prezinte ultimul bilant sau alte acte contabile prin care sa se stabileasca daca firmele au o cifra de afaceri si o experienta prin care sa poata garanta construirea in termen de trei ani a unui cartier rezidential.

Singura solicitare, restrictiva, prevazuta in caietul de sarcini a fost prezentarea dovezii ca firma participanta la licitatie detine in cont un milion de euro. Specialistii in domeniul financiar sustin ca existenta in contul unei firme a acestei sume mari de bani nu demonstreaza ca societatea respectiva are bonitate ridicata.

"Acesti bani pot fi transferati la un moment dat in contul firmei, iar a doua zi retrasi. Un extras de cont nu dovedeste bonitatea unei firme. Sunt alti indicatori care apar in bilantul contabil", a declarat Ion Ghita expert contabil. Conform legii, prin caietul de sarcini puteau fi cerute actele contabile ale firmelor participante la licitatie.

Prietenia romano-italiana

Cetatenii italieni care patroneaza firma "Sanca" SRL sunt parteneri de afaceri cu omul de afaceri Lucian Farcasiu, prietenul fiicei fostului ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu. Surse din cadrul Primariei sustin ca Farcasiu este in spatele afacerii cu terenul vandut strainilor, in conditiile in care acesta a facut si alte tranzactii profitabile cu municipalitatea din Deva.

Cea mai cunoscuta dintre acestea este preluarea Casinei Romane, o constructie impunatoare din centrul orasului, la schimb pentru doua apartamente. De asemenea sotul secretarei Consiliului Local, Laura Sarbu, are relatii stranse de afaceri cu Farcasiu.