Sfarsitul primarului Dorin Florea e aproape. Consilierii i-au aplicat cea mai grea palma din cele doua mandate, votand impotriva referendumului local referitor la drumul ocolitor. Florin Oproiescu, consilier local PSD, a fost mai puternic decat demagogul paranoic. Primarul Dorin Florea a abuzat de pozitia sa pentru a organiza un mars de protest al PD pentru sustinerea referendumului.

Cu nesimtire, pe traseu au fost mobilizate maxi-taxi-urile Siletina, firma subventionata din bugetul local, si taximetrele TranSil, cumparate tot pe banii nostri. Plateste Florea haosul in care a aruncat orasul timp de 3 ore? ZIARUL, prin juristul nostru, acorda asistenta gratuita tuturor celor care vor sa-l dea in judecata pe primar pentru blocarea municipiului pentru poftele sale electorale.

Targumuresenii nu se dumirisera pana in dupa-amiaza zilei de joi de ce intreg orasul a fost blocat timp de mai multe ore sau de ce politistii si colegii lor comunitarii i-au oprit sa treaca de pe un trotuar pe altul.

Pentru ca asa a poftit Dorin Florea, primar si lider al PD. Apucat de febra electorala, demagogul si-a pregatit, pentru a lua pulsul cetateanului, la umbra unui maret proiect edilitar, un mars de protest.

Mijlocul l-a identificat rapid: referendumul local pentru aprobarea executiei drumului ocolitor Tudor - 22 Decembrie 1989 (mai precis, Spitalul Mare), taman peste Platoul Cornesti si, implicit, sacrificarea a mai bine de jumatate din padure.

Autorizatia pentru mars a obtinut-o in timp record, daca a existat vreuna, doar a fost inaintata de liderul PD, Dorin Florea, primarului Targu Muresului, incredibil!!!, acelasi Dorin Florea.

Circul de joi a fost pregatit intens, cu aparitii la TV, la radio si in presa scrisa a primarului - campanie mediatica din bani publici -, dar si cu inmanarea jurnalistilor a unei scrisori deschise, care sa fie adusa la cunostinta cetatenilor, in care se lamenta de ce este nevoie de un referendum local si cum ii blocheaza "oamenii rai" orice proiect de anvergura de dezvoltare a municipiului.

Si a venit mult asteptata zi de joi, cand a fost pregatit inaintea sedintei de Consiliu Local, un intreg arsenal automobilistic pentru a-i presa, speria pe consilieri ca se impotrivesc vointei poporului.

Tiganie

In centru, circulatia a fost intrerupta de la Cocosul de Aur spre Calarasilor si pe banda din fata Primariei timp de mai multe ore. Coada de masini, circa 500 de masini, s-a intins pana la Vatman.

Au participat microbuze ale Asocierii Siletina si taxiurile TranSil, patronate din umbra de vicepresedintele PD, consilierul local Claudiu Maior, care au plecat de la depoul din Livezeni pana in Corunca unde s-au intalnit. De acolo au venit, cu o ora intarziere fata de programul initial, pana in centru - 7 Noiembrie si inapoi in centru, pana in fata Primariei - la ora 14.

Sa ne oprim putin asupra prezentei microbuzelor si a taxiurilor la acest miting, organizat de PD si nicidecum de Primaria Targu Mures, cum s-ar fi putut intelege.

Solicitam Primariei Targu Mures si Consiliului Local sa ne furnizeze urmatoarele informatii: ce au cautat microbuzele, subventionate la greu din bugetul local, deci din banii contribuabililor, in conditiile in care 10 miliarde de lei anual intra in conturile Asocierii Transport Local (firma subordonata a Consiliului Local) - Siletina (mai mult Siletina)?

Cat a costat benzina, subventia pentru o zi pentru microbuzele masate in trafic? De asemenea, pentru taxiurile care au participat, in conditiile in care TranSil este o asociere, de asemenea, intre Transport Local si Siletina - masinile fiind cumparate in leasing tot din fonduri de la buget, cat a costat benzina?

Revenind la marsul de protest, am remarcat si prezenta a numeroase automobile scumpe si limuzine, semn a bunastarii camarilei edilitare, care insa nu au tinut sa-si expuna figurile, acoperindu-si geamurile. Cat despre targumuresenii de rand, nimeni de pe strada nu avea idee ce se intampla, in ciuda spoturilor radio si tv.

Majoritatea oamenilor injurau de mama focului, pentru ca era imposibil sa treci strada. Nu te lasa Politia Comunitara, iar daca o faceai - unii au incercat - erai oprit pe partea cealalta. Suntem curiosi care este pozitia lui Vasile Blaga, ministrul Internelor si al Administratiei, despre utilizarea fondurilor publice in scopuri electorale, fie ele ale PD. Concluziile dupa mitingul de dimineata au fost mai mult amuzante decat utile.

In timp ce targumuresenii de rand nu intelegeau de ce nu pot traversa strada si, mai ales, de ce claxoneaza fiecare masina: „Da domnu' politist, claxonatul nu e interzis in oras?" sau „In loc sa lucreze, astia ies la claxonat", viceprimarul Csegzi Sandor a apreciat ca a fost ocazia perfecta pentru a vedea ca „sunt prea multe taxiuri in Targu Mures".

Dupa cateva ore de blocaj total, a venit sedinta de Consiliu Local. Sa inceapa circul…

Florea batut de Lege

Dupa ce primele doua puncte ale sedintei au fost, unul amanat, iar altul aprobat, s-a trecut la punctul trei, referendumul solicitat de Dorin Florea. Acesta a fost prezent la dezbateri si nu a lasat vreo remarca sa scape fara replica, indiferent ca a fost vorba de strand sau nu. Fara ca PSD-istul Florin Craciun, halal presedinte de sedinta, sa-l intrerupa.

Dupa ce a fost facut de Dorin Florea „mironosita", Florin Oproiescu a propus o initiativa surprinzatoare, cea de a organiza un referendum prin care targumuresenii sa aleaga una dintre cele trei variante discutate de mai multe ori in cadrul CL. Dupa interventii succesive, cuvinte grele si contre inutile, s-a trecut la vot.

Ioan Craciun, Claudiu Maior, Doru Opriscan, Octavian Moraru, Aurel Pop, Ioan Sita si Mircea Stefanovici au votat pentru, in timp ce Liviu Pop nu a votat, iar Florin Vlas s-a abtinut. Florea a stat in primele 2 ore ale sedintei de CL, dar a plecat cate 10 minute cand nu mai suporta caldura. De altfel, cand s-a votat, nu era in sala (!). Era transpirat si isi facea mereu vant cu hartiile.

Din 15 in 15 min, Pascan venea si ii soptea ceva la ureche, iar Florea proteja conversatia cu foile. Dorin Florea, revenit in incapere dupa o pauza, luata exact in momentul votului, s-a agitat la fel de tare ca si Marius Pascan si Claudiu Maior in momentul in care Florin Oproiescu a propus un alt fel de referendum.

Cum nici acesta nu a fost aprobat, desi diferenta a fost de doar un vot, Florea a iesit val-vartej din sala de sedinte.

Singurele discursuri coerente si logice au fost cele ale lui Doru Opriscan si Florin Vlas. Desi la sedinta erau invitati targumureseni de rand, au participat doar niste soferi adusi de Claudiu Maior.

Pascan si Maior s-au agitat de la inceput la sfarsit, iar cand a fost vorba de a vota daca asociatia de mediu poate lua cuvantul, au reactionat violent verbal, iar consilierii au decis prin vot ca nu. Printre cei care au luat parte la sedinta CL s-au numarat Nicu Mihoc, Liviu Pancu, Smaranda Enache, Haller Istvan si mai multi membri ai organizatiilor care au ca scop protejarea mediului.

Per total, consilierii, in majoritatea lor, care au luat cuvantul, spuneau ca nu e nevoie de referendum, ca se poate ajunge la o intelegere intre CL si Primarie. Indiferent de subiect, Florea dadea vina, invariabil, pe Prefectura si Consiliul Judetean.

De cele mai multe ori se parea ca nici un consilier nu are idee de fapt ce rost are referendumul, din moment ce secretarul municipiului, Maria Ciobanu, a explicat clar ca refrendumul nu poate schimba prevederea legislativa in legatura cu taierea celor 15 ha de padure.

Discutiile purtate in sedinta CL s-au concentrat, in primul rand, pe faptul ca si CJ deruleaza un proiect in acest sens, dar si ca majoritatea consilierilor s-a aratat de acord cu crearea unui drum ocolitor, asigurari care l-au lasat rece pe Dorin Florea.

Inapoi la satra

Nu putem trece cu vederea manipularea instrumentata de Florea, de catre consilierii PD, purtatorul de cuvant al Primariei, Marius Pascan si alti sustinatori ai ambitiilor megalomane ale "Piticului".

Nu putem trece cu vederea ca simplii cetateni au fost mintiti, dezinformati ca iubitului lor stapan i s-a mai furat din credibilitate prin faptul ca nu reuseste sa promoveze un proiect serios de la cap la coada.

Nu putem trece cu vederea ca societati finantate din bani publici, organe de ordine, suportate din banii nostri, si-au dat mana la un mars de protest politic regizat, pe banii comunitatii targumuresene.

Solicitam Institutiei prefectului Mures, Ministerului Administratiei si Internelor, Camerei de Conturi Mures un raport complet asupra costurilor mediatice, de protest (banuim ca sumele la negru sunt mai greu de dovedit) a campaniei drum ocolitor - centura, atata vreme cat, dupa cum, mucalit, a remarcat un consilier local, in expunerea de motive pe un cm si jumatate semnatarul ei, Marius Pascan s-a contrazis de trei ori. De asemenea, asteptam ca institutiile publice mai sus amintite sa ne precizeze un punct de vedere asupra organizarii unui referendum local intr-un domeniu interzis de lege, precum si asupra rigorilor juridice atrase de dezinformarea crasa a cetatenilor.

In rest, Dorin Florea a pierdut o batalie si a "obtinut" cea mai usturatoare infrangere din cei sase ani petrecuti la Primarie. Se apropie sfarsitul cu toate ca DNA refuza sa confirme cercetarea sa in mai multe dosare.

ZIARUL ofera asistenta juridica, gratuit, celor care vor sa-l dea in judecata pe Florea pentru blocarea orasului in scopuri pur electorale si pentru dezinformarea. Nu suntem tributari trecutului, dar nu putem permite ca pentru capriciile prezente ale unui edil vremelnic, sa ne compromitem viitorul.

Eugen Crisan, presedintele PPCD Mures s-a aratat surprins de decizia lui Dorin Florea de a organiza un miting si un referendum. „Trebuie sa existe o colaborare mai buna cu proiectele judetului. Orasul asta nu poate trai in afara judetului. Nu cred ca exista posibilitatea financiara de sustinere a doua proiecte paralele", a precizat Crisan.

Liderul PPCD Mures considera ca varianta CJ este mai importanta decat cea a Primariei, in contextul constructiei autostradei Transilvania. „Ambitiile, orgoliile si vanitatile nu sunt bune in administratie", a incheiat Crisan.

"Indiferent de rezultatul referendumului va ramane obligatia respectarii legii silvice. Nu se poate organiza un referendum intr-un domeniu strict stiintific, datele despre trafic sunt vechi de 10 ani, se minte cu nerusinare",

Dan Calin Tocaciu, presedinte Asociatiei "Valea Soarelui"

"Ii acuz pe toti cei care blocheaza proiectele orasului, sunt oameni anacronici, oameni care traiesc fara creier. Sa nu vrei sa pricepi ca orasul se dezvolta este de neconceput. Voi discuta cu reprezentatii comunitatilor din oras sa vina sa sensibilizeze Consiliul Local", Dorin Florea, primar Targu Mures

Bolnav pe CJ

Dupa cum s-a manifestat, Florea a initiat proiectul sau pentru ca este bolnav pentru succesele Consiliului Judetean.

Alexandru Petru Fratean, vicepresedintele Consiliului Judetean, « Varianta de ocolire Targu Mures Est », proiect al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va solutiona problema traficului de tranzit si traficului greu pe ruta Sighisoara - Bistrita si Toplita.

Drumul care va avea in jur de 12 km, executia sa fiind estimata la 30 de milioane de euro, va lega comunele Livezeni - Singiorgiu de Mures si Ernei.

Sumele necesare (60 de milioane de euro pentru ca in acelasi « pachet » este inclusa si centura Reghinului) vor fi finantate de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare, acordul de imprumut fiind ratificat prin OUG 52/2005, aprobata prin Legea 274.

Lucrarile propriu -zise de executie ar urma sa demareze in ianuarie 2008, pana atunci desfasurandu-se faza de proiectare, preselectie si selectie a constructorilor.

Centura politicii

Proiectul drumului, datand din 2002, n-a primit aviz din partea Agentiei de Protectie a Mediului, iar acum primarul Florea sustine ca este victima legilor prost intocmite, a boicotului Consiliului Local si al "dobitocului" Danut Stefanescu, seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures.

Primaria sustine ca proiectul pentru realizarea drumului ocolitor prevede defrisarea a 8.42 ha de padure, aflata partial in proprietatea statului, dar Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a refuzat scoaterea din circuitul forestier a acestei suprafete.

In plus, APM Mures a respins studiul de evaluare a impactului asupra mediului, Primaria acuzand APM ca a cedat presiunilor "anumitor organizatii cu pretentii ecologiste". Mai mult, Dorin Florea a declarat lunea trecuta ca directorul APM, Danut Stefanescu, "este un dobitoc" si i-a acuzat pe toti cei care se opun proiectului ca "traiesc in afara timpului si fara creier".

Invocand un studiu de prefezabilitate aprobat in 2002, rezultatele favorabile ale unei dezbateri publice si 16.000 de semnaturi depuse la APM, Primaria acuza acum ca, din cauza dezinformarilor "proiectul nu a putut obtine sustinere financiara prin intermediul concursurilor de proiecte pentru infrastructura".

"Referendumul nu va putea schimba prevederile Codului Silvic ce interzice defrisarea padurilor, legile pe care se bazeaza refuzul acordului de mediu se vor inaspri odata cu integrarea in UE. Cheltuieilile pentru referendum reprezinta o risipa din bani publici",

Varga Istvan,presedinte Organizatiei pentru Civitas Nostram Targu Mures

"Am avut o solicitare din partea Biroului Judetean al PD pentru o manifestatie de solidaritate cu referendumul privind drumul ocolitor. Conform solicitarii vor fi 300 de masini care vor parcurge toate cartierele, intre orele 11.30-14.00. Nu cred ca vor bloca orasul", Marius Pascan, director executiv Primaria Targu Mures.

„Drumul acesta va fi facut mai repede decat credeti, de un investitor", Benedek Istvan,consilier local.

"Nu comentez acuzatiile primarului, Primaria poate reveni cu acel proiect pentru reevaluare", Danut Stefanescu, director APM Mures

"Referendumul este ilegal, conform legii nu se poate face referendum pentru o chestiune tehnica. Prevederile studiului de prefezabilitate s-au schimbat de patru ani", Kolozsvari Zoltan,consilier UDMR

Fortarea referendumului

Liga Pro Europa a aratat ca asa-zisul drum de ocolire, care ar porni de la fosta intreprindere Electromures - unde functioneaza actualmente unul din sediile Universitatii Petru Maior -, dupa ce ar strabate zonele defrisate din Padurea Cornesti, ar deversa tot traficul greu si de tranzit in fata Spitalului Judetean Mures, afectind astfel si doua campusuri universitare si zona spitaliceasca, fara a realiza in fapt descongestionarea traficului intraurban.

Co-presedintele Ligii, Smaranda Enache, mentioneaza ca, asa cum a aratat si intr-o scrisoare adresata consilierilor locali, faptul ca referendumul local nu se poate organiza intr-un domeniu care contravine legii.

Liga a subliniat si faptul ca, in cazul organizarii unui referendum, partile interesate trebuie sa aiba acces egal la mijloacele mass media.

« In mod reprobabil, primarul Dorin Florea, pe bani publici, promoveaza pe toate caile, prin campanii de scrisori, emisiuni TV, fluturasi, exclusiv opinia sa personala, care nu intruneste nici macar asentimentul Consiliului Municipal, singurul in masura sa aduca hotarari de o asemenea anvergura », sustine Samaranda Enache.

Asociatia pentru Protectia Mediului si a Naturii Rhododendron s-a alaturat protestului ONG-urilor impotriva referendumului local pentru executia drumului ocolitor peste Platoul Cornesti.

In afara de sublinierea aspectelor de nelegalitate in organizarea referendumului, precum si a impactului dezastruos asupra mediului, vicepresedintele Rhododendron, ecologul Szakacs Laszlo, a aratat ca proiectul: "a fost promovat prin informarea necorespunzatoare, partinitoare si chiar dezinformarea cetatenilor.

S-a bagatelizat in continuu impactul proiectului asupra mediului si implicit al sanatatii".

De asemenea, Rhododendron a acuzat modul agresiv in care este promovata si popularizata dezvoltarea destructiva a orasului din bani publici.

APDO Lider, acuzator echilibrat

Cornel Briscaru, presedintele APDO Lider, contesta de asemenea organizarea referendumului, subliniind politizarea acestei actiuni. "Punerea in discutia publica a unui proiect al comunitatii nu este si nu trebuie transformat in tema electorala, in afara cadrului legal stabilit in acest sens, pentru o formatiune sau alta", se arata in comunicatul APDO Lider.

Briscaru subliniaza ca, daca proiectul este conform cu legea, Primaria, condusa de PD-istul Dorin Florea, ar fi putut face lobby la Ministerul Mediului, ministrul Sulfina Barbu fiind democrata, pentru a obtine sustinerea proiectului sau medierea acestei situatii, ultima actiune fiindu-i solicitata si prefectului judetului.

In incheiere, legat de cheltuirea banului public, in scopuri politice si electorale, APDO Lider concluzioneaza ca: "ar fi foarte grav sa se utilizeze fonduri publice pentru satisfacerea in timp a intereselor unor persoane sau grupuri de persoane, punand in fata un interes al comunitatii ca pretext".