Asociatia Edu Cer a castigat in instanta procesul intentat Universitatii Bucuresti, din cauza ca respectiva conducere a refuzat sa afiseze pe site-ul universitatii declaratiile de conducere. Tribunalul a decis ca unitatea de invatamant sa plateasca o amenda de 100 RON pentru fiecare zi in care nu afiseaza documentele. Conform presedintelui Edu Cer, Prof.

Stefan Vlaston, asociatia va actiona in judecata si Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, dupa ce a fost sesizata de ZIARUL de Mures. Publicatia noastra a sesizat in luna mai lipsa declaratiilor de avere de pe site-ul UMF, dar si motivele puerile oferite de conducere.

Procesul intentat Universitatii Bucuresti a fost judecat la Tribunalul Valcea, iar castigatoare in aceasta cauza a fost Edu Cer. Conform informatiilor oferite de asociatie, chiar daca decizia poate fi atacata cu recurs, in cazul in care Univesitatea Bucuresti va pierde recursul va avea de achitat o suma de cateva zeci de milioane de lei.

“Daca nici dupa acest precedent judiciar, universitatile nu inteleg sa respecte legea, Asociatia Edu Cer este pregatita sa dea in judecata toate acele institutii de invatamant, care considera ca in Romania legea este doar pentru fraieri”, se arata intr-un comunicat de presa al Edu Cer.

Lege cu tocmeala

Termenul limita pentru a depune pe site-urile propriile declaratii de avere ale conducerilor universitatilor a fost, 28 aprilie. Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures si-a modificat site-ul, dar, cu toate acestea, conducerea nu a catadicsit sa posteze pe site declaratiile de avere.

Acest lucru are loc in conditiile in care un student care a intrat pe locurile cu taxa are de achitat in jur de 800 de euro pentru fiecare an de studiu. In luna mai, conducerea UMF a oferit explicatii hilare reporterilor ZIARULUI, facand apel la locul insuficient pe server sau intelegeri fara valoare legala cu alte universitati din domeniul medical.

In art. 91 din Legea nr. 128/1997 sunt prevazute indemnizatiile lunare de conducere acordate persoanelor alese in functii de conducere din institutiile de invatamant superior, prin urmare aceste persoane sunt obligate sa depuna declaratii de avere.

Totodata, tinand cont de faptul ca in cadrul institutiilor de invatamant superior se regasesc si alte persoane numite in functii de conducere pe baza altor reglementari legale (de ex. contabil sef, sef birou, sef servicii, directori statiuni didactice, sef ferma etc.) consideram ca si aceste persoane sunt obligate sa-si publice declaratia de avere. Prin adresele inregistrate cu nr.85/AG/02.02.2006, respectiv nr. 134/ AG/ 17.02.2006, Ministerul Educatiei si Cercetarii a recomandat, urmare a sesizarilor primite, pentru a se asigura transparenta, institutiilor de invatamant superior, publicarea declaratiilor de avere a persoanelor cu functii de conducere pe site-urile institutiilor respective.

Momentan, conform site-ului institutiei, declaratiile de avere se afla la Serviciul Runos, pentru a fi consultate de organele abilitate. Din pacate pentru conducerea UMF, declaratiile de avere sunt publice oricarui cetatean al Romaniei.

Tribunalul Valcea, Sectia comerciala si de contencios administrativ completul specializat in contencios administrativ si fiscal nr.601/caf/23 iunie 2006

Certificat

Se certifica prin prezenta ca prin sentinta 428/CAF/20 iunie 2006, pronuntata in dosarul 601/CAF/2006, privind pe reclamantul Badita Ion Sebastian (n.r. membru al Comitetului Director Edu Cer) si parata

Universitatea Bucuresti s-a dispus "respinge exceptia inadmisibilitat actiunii". Admite in parte actiunea.

Obliga pe parata sa comunice reclamantului informatiile de interes public solicitate prin cererea inregistrata la nr.3323/03/03/2006, sa afiseze pe pagina de internet proprie, informatiile de interes public ce trebuiau comunicate din oficiu, in sensul comunicarii surselor de finantare, a bugetului si a bilantului contabil pe perioada 2001-2006, sa afiseze pe pagina de internet proprie a declaratiilor de avere a persoanelor cu functii de conducere care au depus aceste declaratii la sediul institutiei. Obliga pe parata la 100 RON, cu titlu de daune cominatorii, pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu data comunicarii prezentei hotarari si pana la executarea efectiva a obligatiilor.

"Nu peste mult timp vom da in judecata si conducerea UMF Targu Mures si vom castiga procesul, pentru ca exista un precedent judiciar: cel cu Universitatea Bucuresti, in care am castigat", Prof. Stefan Vlaston Presedinte EDU CER

Ce este EDUCER?

Asociatia EDU CER, fondata in 2005, este persoana juridica romana de drept privat, constituita in temeiul Ordonantei nr.26 din 30 ianuarie 2000. Caracterul asociatiei este profesional, civic, apolitic, non-profit, non-guvernamental, fara apartenenta sau afiliere sindicala sau religioasa.

Printre cele mai importante scopuri ale asociatiei se numara: oprirea degradarii educatiei si cercetarii si readucerea lor in pozitia de domenii prioritare ale activitatii forurilor de conducere ale tarii, dar si considerarea educatiei si cercetarii drept resurse esentiale ale dezvoltarii eficiente, performante, de care depinde integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.