Capitalul social subscris al acestor firme este de 37 milioane lei, iar cifra de afaceri este de 123 milioane lei. In aceste societati lucreaza 1800 de persoane. “Tendinta este de crestere, fie ca vorbim de numar de firme, fie ca este vorba de capitalul social subscris”, a declarat Dorin Deac, directorul Oficiului Registrului Comertului Cluj.

Emerson va investi 200 milioane de euro, din care 75 de milioane intr-o prima etapa. Aceasta presupune construirea, pana in toamna anului viitor, a trei fabrici si a unui institut de cercetare. O alta investitie americana semnificativa este Autostrada Transilvania. “Este una dintre cele mai mari lucrari de infrastructura din Europa.

Au fost reangajati 350 de oameni, iar, pana la sfarsitul anului, vor fi 1000 de angajati”, a declarat Bogdan Sgarcitu, purtator de cuvant al Bechtel. Recent, au inceput lucrarile pe raza comunei Tureni si urmeaza cele la structuri pe sectiunea 2B, Calea Turzii-Gilau. Autostrada Transilvania inseamna 415 km de aliniament si o valoare de constructie de 2,2 miliarde de euro. Termenul stabilit pentru finalizarea lucrarilor este 2011.

“Emerson este cea mai importanta investitie americana in judet. Cand asemenea companii mari isi stabilesc o locatie, sunt urmate de alte firme, cu care acestea au colaborari, Ca investitori, americanii sunt la fel de importanti ca vest-europenii”, a spus Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean (CJ).

Acesta a declarat ca se afla in discutii cu doua firme (dintre care una americana) interesate de investitii in Cluj, una din domeniul cauciucurilor si cealalta a componentelor auto, fara a dezvalui, insa, nici numele lor, si nici domeniul de activitate corespunzator fiecareia.

“Nu mai avem foarte mult teren de pus la dispozitie. Cine intra acum va castiga. Peste doi ani, situatia nu va mai fi aceeasi. Terenurile se imputineaza, cresc costurile si nici disponibilitatea in termeni de forta de munca nu va mai fi aceeasi”, a spus Nicoara.

“Autostrada trebuie impanzita cu benzinarii si cu hoteluri”

“Fara indoiala, cea mai mare investitie americana in judet este Emerson, dar, langa aceasta, mai sunt si investitii mai mici, majoritatea in domeniul IT. Din ceea ce se vede, numarul acestor investitii si parteneriate este in crestere. Am crezut ca American House a avut o sansa pentru aceasta zona. Sunt alti investitori interesati de domeniul imobiliar.

Exista oameni de afaceri care cauta oportunitati de investitii. Unii analizeaza nu numai investitii demarate de la 0, ci si posibilitatea de a investi intr-o companie din Romania”, a declarat Lisa Heilbronn, reprezentanta Ambasadei Statelor Unite in Cluj.

“Nu exista foarte multe firme americane importante, cele mai multe sunt cele cu capital mixt, romano-american. Pe langa Emerson, care este una dintre cele mai importante investitii in judet, ar mai fi si cea a Bechtel.

Aici, 25% merge inspre Cluj, fiindca dintre cei peste 400 de km ai autostrazii, aproape 100 vor traversa judetul”, a declarat Stefan Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Cluj.

“Daca luam in calcul aceste doua mari companii, probabil ca SUA s-ar clasa pe primul loc ca valoare a investitiilor si mult departe de urmatorii clasati. Si vor atrage si alte investitii. Autostrada trebuie cu benzinarii, exista o serie de lucrari colaterale autostrazii, va fi nevoie de hoteluri.

In plus, o firma mare, „cap de pod””, aduce si firme mai mici pe langa ea”, crede Dimitriu.

Ce au facut americanii la Cluj

Multinationalele" din Statele Unite ale Americii au dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de investitii si parteneriate, atat cu agenti economici din zona Clujului, cat si cu institutiile locale. Totodata, s-au implicat in mai multe actiuni de sustinere a educatiei, a culturii sau a sportului.

Coca Cola s-a numarat printre primii investitori de dupa 1989 care au intentionat sa dezvolte o fabrica la Cluj-Napoca, insa ex-primarul Gheorghe Funar a vrut sa-i stoarca de bani pe americani, propunand ca nu 2%, ci un sfert din profitul realizat sub dealul Feleacului de catre concernul american sa ramana la bugetul local.

Funar a aratat ca prefera firma Ci-Co, pentru ca este romaneasca get-beget. Intre timp, "autohtonii" au dat faliment, iar Coca Cola si-a amplasat unitatea de productie in judetul Bihor, in apropiere de Oradea.

Dupa schimbarea stafetei la Primarie, Coca Cola HBC si-a aratat disponibilitatea ca o parte din castigurile realizate din partea comerciala sa fie dirijata catre amenajarea parcului de langa stadionul municipal "Ion Moina", locatie unde, potrivit municipalitatii, urmeaza sa apara si o fantana arteziana in genul celei amenajate, cu sprijinul Ursus Breweries, in fata cinematografului Republica, din Piata Mihai Viteazu.

Investitia HP se lasa asteptata

Hewlett Packard (HP) si-a anuntat, la randul ei, intentia de a derula o investitie de amploare la Cluj. Primarul Emil Boc a mentionat ca a fost contactat de HP, prin Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), in legatura cu o investitie de 40-50 de milioane de dolari anual, constand in echipamente de calcul si birotica, software si instruire de personal.

Proiectul vizeaza angajarea si pregatirea a 500 de absolventi de studii superioare, in urmatorii doi ani. Acestia ar urma sa furnizeze servicii de procesare de tranzactii ale companiei si ale clientilor sai din Europa, Orientul Apropiat si Africa. Deocamdata, HP duce o campanie de racolare a celor mai buni IT-sti din Cluj, pentru centrul sau din Capitala.

Pe de alta parte, omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, reprezentant al concernului TriGranit in Romania, ne-a declarat ca incearca sa transfere sediul HP pe Europa Centrala si de Est in viitorul centru multifunctional Esplanada, din Bucuresti.

La nivel local, HP a incheiat un parteneriat strategic cu Net Brinel Cluj, societate specializata in tehnologia informatiei, unul din principalii furnizori romani de solutii informatice la cheie, prin integrarea de software, hardware si comunicatii.

Colaborarea cu institutiile bancare clujene s-a observat, anul trecut, in prezenta lui Tudor Iliescu, reprezentant HP in Romania si Moldova, la a treia editie a turneului "Banca Transilvania Golf Cup", desfasurat in judetul Alba.

De asemenea, un analist de piata al HP a fost prezent, ca voluntar, intr-o echipa din Statele Unite care a derulat un proiect social pentru familiile de clujeni cu venituri mici.

Pepsi a finantat "Premiile MTV Cluj"

Compania care produce bautura Pepsi Cola, Quadrant Amroq Beverages (QAB), a fost, alaturi de Primaria Cluj-Napoca si de Orange Romania, unul dintre cei mai importanti finantatori ai festivalului "Premiile Muzicale Romanesti", desfasurat, la inceputul lunii iunie, la Cluj-Napoca.

"Ne bucura ca ati reusit sa spargeti prejudecata ca totul trebuie sa se petreaca in Capitala", a declarat primarul Emil Boc.

Suma asigurata de Primarie pentru "Premiile MTV Cluj" a reprezentat 15% din costurile de organizare a galelor, restul de finantare asigurandu-l sponsorii oficiali ai evenimentului, respectiv companiile care au ales sa-si asocieze numele cu aceasta manifestare de anvergura.

McDonald"s, tot non-conformista

Celebrul lant McDonald"s a investit in crearea, la Cluj-Napoca, a doua restaurante cu profil fast-food, unul dintre ele amplasat in Piata Mihai Viteazu si celalalt in cartierul Manastur, ultimul fiind specializat in livrarile pentru conducatorii auto. De altfel, familia primarului Boc se numara printre clientii restaurantului din Manastur.

McDonald"s a sponsorizat a cincea etapa a turneului de streetball cu acelasi nume, desfasurata pe platoul din fata Salii Sporturilor "Horia Demian" din Cluj, competitie la startul careia s-au aliniat 65 de echipe.

Kraft sustine viitoarea generatie

Compania specializata in produse alimentare Kraft a sponsorizat, luna trecuta, doi elevi din Cluj, Beatrice Rotaru si Andrei Boboc, care au castigat burse in cadrul unui program educational pentru o alimentatie sanatoasa, derulat prin fundatia omonima.

Proiectul s-a derulat in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si cu Fundatia SERA, fiind extins in 18 orase din tara, inclusiv Cluj-Napoca, si angrenand 22000 de elevi de clasa a treia. Elevii clujeni vor petrece o tabara de o saptamana la Poiana Brasov. Kraft Foods este lider mondial in domeniul produselor alimentare si bauturilor de marca, fiind prezenta in 150 de tari.

Anul trecut, Kraft a donat 86 de milioane de dolari, constand in alimente si in sprijin financiar acordat mai multor sute de organizatii non-profit din lume.

Citibank, o prezenta inca discreta

Cea mai mare banca a Americii, Citibank, s-a aratat, pana acum, a fi o prezenta relativ timida in Cluj. Citibank a parasit locatia sa din Piata Unirii din cauza chiriei, socotita drept prea mare, mutandu-se intr-o cladire de birouri din cartierul Marasti.

Spre regretul clujenilor, o data cu plecarea bancii americane, a disparut din centrul municipiului si automatul de incasat bani lichizi, ce reducea multe din drumurile acestora pentru plata utilitatilor sau a diverselor facturi. Printre partenerii Citibank, insa la nivel mai inalt, se numara BT.

Citibank NA si Bank Austria Creditanstalt, aranjori principali, au anuntat ca au semnat un contract de credit sindicalizat, in valoare de 75 milioane de euro, pentru BT Cluj. Tranzactia a marcat intrarea bancii clujene pe piata internationala a creditelor sindicalizate si are ca scop finantarea generala.

"Semnarea creditului sindicalizat este un argument in plus al faptului ca BT este un jucator important pe piata. Vom folosi fondurile pentru planul de crestere a bancii si pentru actiuni de dezvoltare, care vor genera valoare pentru clientii si pentru actionarii nostri", a spus directorul BT, Robert Rekkers.

Citibank are, in Romania, opt sucursale si furnizeaza servicii si produse financiare companiilor multinationale, societatilor romanesti, sectorului public si organizatiilor non-profit, precum si persoanelor fizice prin agentiile CitiFinancial din Cluj-Napoca, Bacau, Brasov, Constanta, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Bucuresti.

Ziua Americii, sarbatorita pe Valea Somesului

Biroul de Informatii al Statelor Unite ale Americii (SUA) la Cluj a sarbatorit, ieri, intr-un cadru relaxat, 230 de ani de independenta americana. Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental American a adoptat Declaratia de Independenta, un document care rupea legaturile cu coroana britanica si care, in acelasi timp, punea bazele conceptului american de libertate.

Biroul de Informatii al SUA a organizat un cocktail aniversar, la care au participat membri ai corpului diplomatic, oficialitati, profesori universitari, reprezentanti ai centrelor culturale francez si german si reprezentanti ai presei.

La petrecere au participat si cetateni americani care isi aniverseaza Ziua Nationala departe de casa, pentru ca au venit la Cluj cu un scop nobil: ridicarea unor imobile pentru saraci. ?Noi, americanii, credem ca nici un guvern sau nici o institutie nu pot fi perfecte. Comunistii au fost cei care au sustinut ca ceea ce fac ei este sa cladeasca o societate perfecta.

Dar a fi perfectibil inseamna altceva. Eforturile constante pentru atingerea acestui scop sunt eforturi care merita.

Iar, pentru a ne mentine aceasta hotarare, trebuie nu numai sa privim inainte si sa vedem unde trebuie sa ajungem, ci si sa privim in urma si sa vedem unde am ajuns", a spus Lisa Heilbronn, sef al Biroului de Informatii al SUA la Cluj, citandu-l pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman.

Heilbronn a accentuat faptul ca SUA sunt un exportator de democratie si ca relatiile dintre romani si americani, la Cluj si in Romania deopotriva, sunt cordiale. La Cluj locuiesc, permanent sau temporar, 200 de cetateni americani. Majoritatea sunt misionari, acorda ajutor umanitar, sunt oameni de afaceri, universitari sau chiar studenti.

David Kovac, manager de echipa la Habitat pentru Umanitate, este unul dintre americanii care vor petrece la Cluj. ?Sincer, este o surpriza pentru mine sa nu fiu acasa de 4 iulie, cand toata lumea petrece. De obicei, ne strangem in familie. Daca e vreme buna, iesim cu toata lumea la picnic, iar seara, de obicei, sunt artificii, canta orchestra.

Astazi, in schimb, ma voi duce la munca, chiar daca nu vom lucra asa mult ca in alta zi. Mi-e dor de familie, mi-ar placea sa fiu acasa, dar am ales sa ajut aici", a spus Kovac.