Procurorii Anticoruptie din Oradea au dispus trimiterea in judecata a unui grup infractional format din 37 de politisti de frontiera si operatori de turism. Majoritatea inculpatilor au ac-tivat in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Satu-Mare.

Potrivit anchetatorilor, din grupul infractional faceau parte patru ofiteri de politie de frontiera din Satu Mare: Mircea Pop, Dacian Lazar, Vasile Nintas si Calin Antal; 25 de agenti de politie de frontiera - Daniel Pop, Aurelian Ghiurau, Ioan Turda, Gheorghe Lauruk, Iuliu Chis, Costel Berinde, Valer Micas, Tudor Antonescu, Vasile Belea, Cristian Antonescu, Gheorghe Berinde, Dorinel Bordeianu,

Dan Campean, Florin Carpen, Vasile Chis, Ioan Foghis, Cristian Moldovan, Eugen Negru, Sebastian Pavel, Stelian Petca, Petre Rafan, Eduard Sas, Marcel Serban, Lucian Simonica si Petru Stefanut. Din acelasi grup mai facea parte si lucratorul vamal Mircea Pop. Toti cei enumerati sunt judecati pentru luare de mita.

De asemenea, trei operatori de turism, administratori ai unor firme din Satu Mare, respectiv Andrei Pandi, Olimpia Huzau si Ana Nocaci, au fost trimisi in judecata pentru trafic de influenta sau complicitate la trafic de influenta.

Sub aceeasi acuzatie, dar si pentru cea de dare de mita au fost trimisi in judecata si patru transportatori: Iosif Zahari, Ianos Gulya, Madgalena Nemeti si Valer Silaghi.

Din probele administrate de anchetatori a reiesit ca, in perioada 2003-2005, cei trei administratori ai firmelor de transport au initiat si organizat o filiera prin care au inlesnit plecarea sau revenirea din Spatiul Schengen a unui numar de aproape 1.000 de persoane, cetateni romani, care nu indeplineau conditiile prevazute de lege.

"Activitatea infractionala s-a petrecut pe fondul plecarii masive a romanilor la munca in tari occidentale, pentru care, sub acoperirea unor excursii turistice, firmele de turism si transport ofereau, de fapt, curse regulate pe anumite trasee de interes.

Filiera organizata de cei trei operatori de turism nu ar fi functionat daca in gruparea infractionala nu ar fi fost atrasi ofiteri si agenti din cadrul IJPF Satu Mare, care isi desfasurau activitatea la vamile Petea si Urziceni.

Administratorii firmelor de turism au stabilit relatii personale cu unii politisti de frontiera si vamesi angajati in punctele de trecere a granitei prin care tranzitau clientii lor, dupa care, in baza acestor relatii, isi traficau influenta contra unor sume de bani pretinse clientilor, in plus fata de costul biletului de calatorie ori a pachetului turistic cumparat.

O parte din "taxele" colectate de la calatori erau platite politistilor sau vamesilor", se arata in comunicatul DNA Oradea.

Bani pentru a "uita" de indatoririle de serviciu

Procurorii Anticoruptie au mai mentionat in rechizitoriu ca politistii si ofiterii de politie au pretins si primit, in mod direct sau prin intermediul transportatorilor, sume cuprinse intre 30 si 300 euro/persoana pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu.

Multe dintre persoanele care s-au deplasat in tari din Spatiul Schengen, respectiv Italia, Franta, Spania sau Portugalia, prin intermediul acestor firme, se aflau in situatie de ilegalitate.

Mai precis, acestia nu detineau, la iesirea din Romania, suma de 500 de euro, ori nu puteau dovedi ca au stat pe teritoriul Romaniei o perioada minima impusa pentru a putea calatori din nou, iar pe de alta parte, la revenirea in tara, majoritatea acestor persoane aveau termenele legale de sedere in Spatiul Schengen depasite.

Dupa incasarea sumelor de bani, politistul de frontiera care efectua controlul documentelor aplica in pasaport stampila de iesire/intrare, dupa caz, si nu mai introducea in baza de date faptul ca persoana in cauza a depasit termenul legal de sedere. In acest caz au fost au-diate aproape 500 de persoane in calitate de martori.

De asemenea, procurorii au dispus disjungerea si continuarea cercetarilor pentru alte posibile fapte de natura penala, savarsite de lucratori ai Politiei de Frontiera din Satu Mare si Oradea si de administratori ai firmelor de turism, altii decat cei care fac obiectul acestui dosar.