Ministrul Apararii, Theodor Atanasiu, s-a facut de ras si in Consiliul Superior de Aparare a Tarii (CSAT), dar si in fata colegilor de partid, nereusind sa-si sustina punctul de vedere privind retragerea trupelor romanesti din Irak, incepand de anul viitor.

Mai mult, el a alimentat o criza mocninda intre Palatul Victoria si Cotroceni, ne-a aruncat intr-un scandal diplomatic, a cerut in gura mare demisia a doi ministri liberali, etc. Demisia sa ar fi, intr-adevar, un gest de onoare care i-ar mai albi CV-ul.

Ministrul Atanasiu care a provocat saptamana trecuta un lant de crize la nivel prezidential, guvernamental si diplomatic, dupa ce a propus retragerea trupelor romanesti din Irak incepand cu anul viitor, a fost batut peste tot unde a trebuit sa isi sustina punctul de vedere.

Dupa ce vineri, Atanasiu a fost infrant in CSAT, solicitarea sa de retragere totala a trupelor din Irak fiind respinsa, iar maniera in care si-a prezentat opiniile considerata de catre presedintele Traian Basescu drept inacceptabila, ieri nici colegii liberali nu au aplaudat iesirea lui Atanasiu.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu si cel de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, nu au fost sanctionati pe linie de partid pentru ca au votat, in CSAT, impotriva propunerii PNL privind retragerea trupelor romanesti din Irak. La sedinta Biroului permanent al partidului, liberalii au decis sa acorde in continuare sprijin celor doi ministri carora Atanasiu le ceruse demisia.

Scandalul declansat de Atanasiu l-a pus intr-o postura nefavorabila pe ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, luat prin surprindere de intentiile colegului de la Aparare, astfel incat i-a solicitat primului ministru Calin Popescu Tariceanu sa aiba public o reactie fata de posibila decredibilizare a politicii externe romanesti. Reactiile interne au fost dublate de cele externe.

Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, a sanctionat fara retineri nesincronizarea intre Palate si chiar in interiorul Guvernului. Ambasada Marii Britanii a solicitat lamuriri urgente ministrului Apararii.

Cea mai dura reactie fata de iesirea de domnisoara de pension a ministrului Apararii, care nici pana in prezent nu ne-a adus lamuriri privind decizia sa, a avut-o presedintele Basescu care a catalogat solicitarea PNL drept un puci anti-Romania.

Justificarile privind costurile militarilor din Irak sau tendinta europeana de retragere a trupelor din teatrele de razboi nu au convins pe nimeni, venind, ciudat, si intr-un context in care se discuta diminuarea efectivelor de trupe romanesti trimise in puncte fierbinti de pe Glob.

Lucrurile nu se pot opri insa aici, atata vreme cat ministrul Apararii a adus grave deservicii Romaniei, exprimandu-si un punct de vedere fara a se consulta cu colegii din Guvern sau a comunica in aceasta privinta cu presedintele. Ca sa nu mai vorbim de o audiere a sa in Parlament pe aceasta tema. Demisia de onoare ar fi un gest de ofiter adevarat, ceea ce Atanasiu nu ne-a dovedit ca ar fi.

Potrivit unor surse apropiate Palatului Victoria, ministrul in exercitiu al Apararii, Teodor Atanasiu, va fi schimbat zilele urmatoare, in urma scandalului legat de solicitarea privind retragerea trupelor din Irak.

Astfel in locul lui Atanasiu in fruntea Ministerului Apararii Nationale ar urma sa fie numit actualul consilier prezidential, Theodor Stolojan, cunoscut drept un apropiat al presedintelui Traian Basescu. Totodata, ar fi de subliniat faptul ca, textul Constitutiei, la capitolul consacrat Consiliului Suprem de Aparare a tarii, art.119, stipuleaza clar faptul ca CSAT "organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva in sistemele de alianta militara, precum si la actiuni de mentinere sau de restabilire a pacii".

Insa, in chestiunea retragerii trupelor din Irak, atat ministrul Apararii, cat si premierul Tariceanu si-au exprimat prin vot o pozitie diferita de ceilalti membri ai Consiliului. Mai mult, Atanasiu si-a reafirmat si dupa votul exprimat in ultima sedinta a CSAT aceeasi pozitie.

In acest context, schimbarea lui Atanasiu din fruntea Ministerului Apararii devine o necesitate, pentru respectarea textului constitutional.