Marcela Bulzan, presedintele Tribunalului Mures, a pierdut recursul declarat impotriva hotararii Curtii de Apel Pitesti care a decis ca judecatorul a plagiat lucrarea lui Nicolae Ionas, magistrat la Curtea de Apel Targu Mures. Prin decizia nr. 6428/30 iunie 2006, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ca nefondat recursul formulat de Bulzan.

Presedintele Tribunalului a pierdut procesul de plagiat intentat de purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Targu Mures, judecatorul Nicolae Ionas, in iunie anul trecut dupa ce Tribunalul Valcea a admis actiunea civila a lui Ionas si i-a recunoscut acestuia dreptul de autor asupra unui articol de specialitate publicat sub semnatura lui Bulzan intr-o publicatie a Universitatii Petru Maior.

Totodata, instanta de la Valcea a obligat-o pe Marcela Bulzan la plata daunelor morale, in cuantum de un leu.

Aceasta solutie ar putea insa avea consecinte dintre cele mai grave asupra magistratului Marcela Bulzan, ea riscand excluderea din magistratura. Nu in ultimul rand, titlul de doctor al judecatoarei ar putea fi pus sub semnul intrebarii, acest aspect ramanand la latitudinea Facultatii de Drept din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, presedintele Tribunalului ne-a declarat ieri ca nu a primit nimic oficial, dar daca se confirma intentioneaza sa uzeze si de caile extraordinare de atac, contestatia in anulare si revizuirea, pentru a se apara.

Situatia critica a lui Bulzan va fi dezbatuta in colegiul de conducere al instantelor muresene, iar CSM asteapta sa primeasca sentinta si articolele, pentru a lua o decizie referitoare la Bulzan. Confruntat cu o situatie inedita, rectorul Universitatii Petru Maior, prof. univ. dr Liviu Marian, ne-a declarat ca imediat ce vor primi sentinta, problema va fi discutata in Biroul Universitatii, urmand sa inceteze orice colaborare cu Bulzan. "Vom da si o dezmintire. Regretam foarte mult incidentul", a incheiat Liviu Marian. (L.V.)