Sistemul asigurarilor de sanatate de stat este unul pagubos, in care cheltuielile depasesc cu mult incasarile. De aceea, de-a lungul ultimilor 15 ani au fost concepute diverse strategii pentru a scoate sistemul sanitar din colaps, fara efecte vizibile insa.

Prin urmare, asigurarile private de sanatate sunt privite, atat de catre asiguratorii privati, cat si de functionarii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), ca o posibila solutie pentru revigorarea sistemului sanitar din Romania.

Totusi, ele nu au ajuns sa reprezinte cu adevarat o alternativa pentru cei care doresc servicii medicale superioare celor oferite de stat, datorita numarului inca mic de asiguratori care concureaza pe aceasta piata, a faptului ca multe dintre ofertele acestor firme nu au ajuns inca in toata tara, dar si a lipsei infrastructurii medicale private.

De doi ani tot la inceput

Asigurarile private de sanatate au debutat timid, in urma cu mai bine de doi ani, fiind si in prezent mai mult la stadiul experimental decat functional. Aceasta, desi segmentul are un potential ridicat, avand in vedere ca pana in prezent doar cateva companii au avut curajul de a pasi pe acest taram.

Una dintre cauzele pentru care asigurarile private sunt inca la inceput in Romania este aparitia cu intarziere a cadrului legal care reglementeaza acest tip de asigurari, de abia in vara anului 2004, si taraganarea excesiva a elaborarii normelor de aplicare a Legii asigurarilor private de sanatate.

De aceea, si numarul celor care au optat pentru incheierea unei polite de sanatate in sistem privat este relativ redus, de numai cateva mii la nivel national, desi specialistii anticipeaza o crestere semnificativa a acestora in anii urmatori. Un studiu al Roland Berger arata ca piata asigurarilor de sanatate este estimata a atinge, in urmatorii 5 ani, un volum de cel putin 50 milioane de euro.

Gheorghe Metesan, directorul Agentiei Omniasig Asigurari de Viata Cluj, apreciaza ca situatia asigurarilor private de sanatate e inca “infantila”. Metesan crede insa ca romanii vor constientiza in urmatorii ani faptul ca trebuie sa plateasca mai mult daca doresc sa beneficieze de un anumit grad de confort in spitale.

Cea mai la indemnana solutie este incheierea de asigurari private de sanatate. De altfel, pentru a atrage o gama cat mai larga de categorii sociale, preturile politelor de asigurare variaza in functie de societatea de asigurari, starea de sanatate, varsta si sexul persoanei care vrea sa se asigure, precum si de tipul de servicii pentru care opteaza asiguratul, intre 4 si 70 de euro pe luna.

Infrastructura, problema majora

O alta piedica in dezvoltarea eficienta a sistemului privat de asigurari o constitue lipsa infrastructurii medicale la standarde ridicate. Mai exact a clinicilor particulare, si aici nu e vorba despre cele care ofera servicii de analize sau consultatii, ci despre cele care sa ofere si regim hotelier la standarde ridicate, cu care societatile de asigurare sa incheie protocoale de colaborare.

Pentru ca, dupa cum afirma Adrian Crisan, directorul agentiei Cluj a Generali Asigurari, in momentul incheierii unei polite de asigurare medicala privata este normal ca pretentiile asiguratului sa creasca.

Iar daca in urma platii unei sume suplimentare, clientul beneficiaza de acealeasi servicii de care ar fi beneficiat si in cazul platii asigurarilor de stat, existenta politelor private nu se justifica.

Acesta este de altfel si unul dintre motivele pentru care pana in prezent, desi Generali a intrat pe piata asigurarilor medicale, acestea sunt disponibile doar in Bucuresti, unde societatea are incheiat un protocol cu Clinica Diagnosis.

Crisan considera ca statul ar trebui sa se implice mai mult in dezvoltarea acestui sistem, avand in vedere ca astfel ar mai usura povara de pe umerii sistemului de sanatate public.

Astfel, in prima faza ar fi dezirabil ca prin lege, la fel ca in cazul pensiilor private, contributia la fondul de sanatate sa fie impartita intre sectorul de stat si cel privat, avand in vedere, in plus, lipsa infrastructurii si costurile imense pe care le presupune o investitie intr-o clinica privata.

Aglomerarea pietei

Chiar si in aceste conditii, de la inceputul acestui an, numarul societatilor de asigurare care ofera polite medicale private a crescut de la sase la noua. Acestea sunt Allianz-Tiriac, Asiban, Asirom, Aviva, Generali, Grawe, Interamerican, Omniasig Asigurari de Viata si RAI Asigurari.

Cea mai veche pe aceasta piata este Omniasig, care a lansat primele asigurari private inca din ianuarie 2004, iar cele mai recent intrate pe piata sunt Asirom si Asiban.

Daca unele societati colaboreaza cu aceleasi clinici sau policlinici pe intreg cuprinsul tarii, cum este cazul Aviva, care are incheiat un protocol cu Medicover, altele, precum Ominiasig Life, incheie contracte de colaborare la nivel local, in Cluj fiind semnate astfel de contracte cu policlinici precum Interservisan, AsRoMedica, Terramed etc.

Si Allianz-Tiriac are incheiate protocoale cu diverse clinici din tara, in Cluj colaborand doar cu Interservisan. Un alt exemplu este cel al Interamerican, care a construit un spital propriu, Euroclinic. Sistemul Interamerican aplicat in Romania seamana foarte mult cu cel din Grecia, unde firma-mama, Eureko, a deschis deja trei spitale proprii.

Pana in prezent, aceasta abordare este singulara in Romania, insa asiguratorii, bazandu-se pe un spital propriu au garantia ca ofera servicii la standardele pe care si le impun.

Sistem solidar de stat

Daniel Horvath, consilier relatii publice al CAS Cluj, subliniaza si el importanta existentei unui sistem alternativ asigurarilor obligatorii, incasate de CAS, deoarece in orice tara cu un sistem medical performant, sanatatea nu este finantata doar dintr-o singura sursa.

De aceea, fiecare guvernare incearca sa atraga cat mai multi bani la bugetul asigurarilor de sanatate, fie sa reduca cat mai mult cheltuielile. Prin noul pachet de legi pentru reforma sanatatii a fost astfel prelungit stagiul minim de cotizare, de la 3 la 5 ani.

Aceasta inseamna ca, in cazul in care doreste sa apeleze la sistemul sanitar de stat, persoana respectiva trebuie sa faca dovada ca in ultimi 5 ani a contribuit la fondul asigurarilor private de sanatate. In caz contrar, ea va fi obligata sa achite retroactiv, in contul celor cinci ani, contravaloarea de 6,5% din veniturile obtinute si abia apoi sa beneficieze de servicii medicale gratuite.

Horvath considera normal acest fapt, deoarece, afirma el, este vorba despre o obligatie bugetara. In plus, sistemul asigurarilor de sanatate este gandit ca un sistem social, bazat pe principiul solidaritatii, in care platesc toti si beneficiaza doar cei care au nevoie.

Astfel, chiar daca o persoana apeleaza la incheierea unei polite private, ea este obligata in continuare, potrivit legii, sa cotizeze si la sistemul public de sanatate. Tocmai de aceea, unele companii de asigurari, bazandu-se pe acest fapt, suporta doar cheltuielile ce depasesc pragul acoperit de asigurarile obligatorii.