Propunerea liberalilor privind retragerea militarilor romani din Irak continua sa agite spiritele pe scena politica din tara.

Mai pornit ca niciodata impotriva PNL si a premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintele tarii, Traian Basescu, a catalogat propunerea liberalilor drept un „puci anti-Romania”! Dupa ce a „pocnit” PNL-ul cu aprecieri dintre cele mai dure, Traian Basescu a admis ca o dezbatere publica pe aceasta tema este totusi necesara.

Fata de afirmatiile presedintelui nu au intarziat sa apara si luarile de pozitie ale PNL, acelasi PNL care ieri a luat in discutie si votul dat in cadrul CSAT de ministrii Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu.

Verdictul, anuntat imediat dupa intalnirea liberala de presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu, a fost de nesanctionare a celor doi, pe motiv ca a fost prima lor abatere de la linia stabilita de conducere. In plus, Sebastian Vladescu are mult de munca in aceasta perioada, au precizat liberalii. „Nu are importanta ca Ungureanu si Vladescu au votat in CSAT impotriva initiativei PNL.

Conform legii, presedintele are obligatia sa consulte CSAT in astfel de subiecte si asta am facut, i-am intrebat la sfarsit pe fiecare. Dar pozitia CSAT este consultativa”, a mai declarat, tot ieri, Traian Basescu, alaturi de acuzatia de puci pe care a pus-o in carca PNL.

La randul sau, senatorul Puiu Hasotti, vicepresedinte la nivel central al PNL, a declarat, referitor la votul surprinzator al celor doi ministri liberali, ca „Vladescu si Ungureanu si-au insusit greseala, au admis, la intalnirea pe care am avut-o azi (n.r. ieri, 3 iulie a.c.) ca au gresit”.

„Eu personal le-am atras atentia la modul cel mai dur, dar cu totii am considerat ca sunt la prima eroare. In plus, e important ca Vladescu sa duca mai departe ce are de facut, are Codul Fiscal si multe alte probleme de rezolvat”, a precizat Puiu Hasotti.

Daca legat de colegi senatorul liberal a fost moderat in aprecieri, nu acelasi lucru se poate spune si in privinta lui Traian Basescu, despre care a declarat: „Presedintele Basescu se dovedeste cel mai mare dusman al PNL si ar trebui sa ii dea de gandit acestuia faptul ca a fost aplaudat de PSD”, a punctat Hasotti, care mai crede ca „pentru Basescu recunostinta este cea mai grea povara. Sa nu uite ca fara PNL nu ar fi ajuns presedintele Romaniei”.

„In nici un caz Basescu nu trebuie sa ne invete pe noi, liberalii, ce este interesul national”

„Criticile lui Basescu sunt critici nejustificate, care pornesc de la judecati primitive, iar daca vorbim despre politica externa, declaratiile presedintelui sa fim uniti, astfel incat la 1 ianuarie sa intram in Uniune alaturi de Republica Moldova, sunt declaratii mai mult decat greu de inteles”, a apreciat senatorul Puiu Hasotti, care mai sustine ca „in nici un caz Basescu

nu trebuie sa ne invete pe noi, liberalii, care suntem de 131 de ani pe scena politica, ce este interesul national”. „PNL nu este un SRL, in schimb domnia-sa, Traian Basescu, patroneaza o coterie politica. Daca presedintele Basescu are anumite regrete politice, eu am si mai multe si mai mari…”, a conchis Puiu Hasotti.