Cei 150 de angajati ai Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica din Galda de Jos ameninta cu proteste in strada in cazul in care Consiliul Judetean Alba nu va reveni asupra hotararii de a taia, in mod nejustificat sustin ei, o serie de sporuri salariale.

Consilierii judeteni au aprobat in sedinta din 30 martie 2006, la propunerea Colegiului Director al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copiului Alba (DGASPC), noi sporuri (dar mult diminuate) la salariul de baza si concediul de odihna suplimentar pentru personalul din cadrul Directiei.

Aceasta masura a determinat o scadere a cuantumului salariilor personalului din centrele de plasament, de recuperare, de primire in regim de urgenta, din serviciile comunitare pentru protectia copilului si centrul de recuperare si reabilitare neuropsihica din Galda de Jos cu aproximativ 2 milioane lei vechi pe luna.

Stabilirea noilor sporuri s-a facut, potrivit CJ Alba, pe baza buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de munca, expertizare care stabileste gradul de periculozitate a acestora (conditii periculoase sau vatamatoare si conditii deosebit de periculoase) dar care este contestata de protestatar

Impotriva hotararii CJ Alba din martie a.c. Sindicatul "Solidaritatea" Galda de Jos a formulat plangere prealabila, cerand restabilirea sporurilor detinute inainte: 75% la salariul de baza pentru categoriile de personal - medic, asistent, infirmier din cadrul centrelor de plasament, centrelor de recuperare, centrului de primire in regim de urgenta, serviciilor comunitare pentru protectia copilului, iar pentru personalul TESA acordarea unui spor de 10%; 75% la salariul de baza pentru categoriile medic, asistent social, psiholog, asistent medical, infirmier, frizer din cadrul Centrului de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica Galda de Jos, iar pentru personalul TESA un spor de 50%, precum si un spor de 100% pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica si concediu suplimentar de odihna de 8 zile personalului medical si personalului auxiliar sanitar din Centrul Galda de Jos.

Spiridon Goronea, presedintele Sindicatului "Solidaritatea", sustine ca sporurile salariale ale angajatilor din centrele amintite au fost reduse pentru a putea beneficia in schimb de bani mai multi anumiti directori din cadrul DGASPC.

El este profund nemultumit si de faptul ca, din anul 1999, o Ordonanta de Urgenta a transformat Caminul Spital pentru Neuropsihici de la Galda de Jos in Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihici in conditiile in care toti cei 380 de pacienti internati la Galda au certificat medical pe care sta scris "irecuperabil".

In opinia lui Goronea o posibila solutie ar fi descentralizarea, scoaterea Centrului de sub tutela DGASPC Alba si transformarea lui intr-o unitate medico-sanitara cu buget propriu.

Pana una alta CJ Alba a constatat ca plangerea sindicalistilor este neintemeiata si a decis respingerea ei in forul judetean.

La propunerea consilierului judetean Ioan Florea (PSD), proiectul de hotarare privind respingerea plangerii prealabile formulate de Sindicatul "Solidaritatea" a fost insa retras de pe ordinea de zi a sedintei CJ din 29 iunie, in ideea ca discutiile intre partile implicate sa continue si sa se ajunga la o solutie de compromis.

In opinia lui Florea nu au fost valorificate inca toate posibilitatile de negociere intre CJ si sindicalisti pentru gasirea unei solutii favorabile atat pentru angajati cat si pentru bolnavii de la Galda.

Totodata Florea este de parere ca situatia are rezolvare si fara a se ajunge la solutii extreme.

"Politica dusa in acest sistem la nivel judetean a dus pana in prezent la demolarea sperantelor salariatilor care muncesc pentru bolnavii neuropsihici intrucat DGASPC Alba i-a transformat pe acesti salariati in oameni cu probleme sociale din cauza faptului ca drepturile salariale, conditiile de munca, echipamentele de protectie, materialele igienico-sanitare au fost diminuate constant, ajungandu-se ca un salariat sa primeasca o indemnizatie mai mica decat in 2003.

Nu in ultimul rand acesti salariati si-au pierdut increderea intr-un loc de munca stabil din cauza planurilor de restructurare care se fac fara sa se tina cont de protectia lor", a concluzionat Spiridon Goronea potrivit caruia, in cazul in care protestatarii nu vor gasi intelegere la factorii de decizie judeteni, nu vor ezita sa-si ceara drepturile in strada.