In randul oficialilor europeni de la Strasbourg, propunerea liberala de retragere a trupelor romanesti din Irak nu a fost tratata in termeni apocaliptici si gravi, ca cei ai unor oficiali romani, ne-a declarat deputatul PNL de Alba, Tiberiu Barbuletiu, euro-observator la Parlamentul European.

Liberalul a precizat ca parlamentarii europeni considera acest gest firesc si onest, nicidecum un puci anti-Romania sau o tentativa de destabilizare a tarii. "Aici, la Parlamentul European, nu s-a inflamat nimeni la auzul acestei propuneri.

Nici nu se pune problema pierderii credibilitatii tarii din cauza acestei propuneri, este doar o exagerare a unora care sunt frustrati ca nu au lansat ei primii aceasta tema pentru dezbatere publica. Am primit din partea colegilor liberali de la Strasbourg asigurarea ca acest gest nu va afecta cu nimic integrarea Romaniei in UE.

Mai mult decat atat, UE asteapta ca tarile europene (si noi asta suntem-o tara europeana!) sa-si coordoneze miscarile; Romania pare, insa, dispusa sa urmeze SUA neconditionat-asta ii ingrijoreaza cu adevarat pe oficialii europeni.

Decizia Romaniei ar urma firesc trendul retragerii din Irak a majoritatii tarilor europene ce au operat acolo (Spania, Olanda, Bulgaria, Italia, Polonia). Mai mult decat atat, Germania, de exemplu, nu a trimis si nu e dispusa nici pe viitor sa trimita trupe in Irak.

In concluzie, o decizie a Romaniei de retragere a trupelor din Irak nu ar afecta cu nimic sansele noastre de aderare la Uniunea Europeana", ne-a declarat euro-observatorul Tiberiu Barbuletiu, aflat la Strasbourg.