Proaspatul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a fost prezent saptamana trecuta la Cluj, pentru a vedea cum decurg lucrarile la Autostrada Transilvania * Ministrul s-a aratat multumit de activitatea celor de la Bechtel in ciuda faptului ca zeci de utilaje se aflau in repaus 4 Berceanu a dat de pamant cu grecii de la Efklidis Aegek

Ministrul Transporturilor promite demiteri in minister pentru a face lucrurile sa functioneze. De asemenea, Berceanu s-a aratat nemultumit de activitatea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). “Voi face demiteri si la CNADNR, daca o sa constat ca lucrurile nu merg asa cum trebuie”, a declarat ministrul.

Autostrada, la termen

Berceanu a declarat ca, daca lucrurile merg bine si nu vor mai exista intarzieri, autostrada va fi gata la termen, adica in 2012. “Noi venim cu finantarea, cu sprijin de la Prefectura, de la primarii, cu utilitati si exproprieri. Suntem pregatiti cu banii, iar ei cu utilajele si munca. Pentru anul acesta sunt alocate 78 de milioane de euro.

Bechtel a realizat pana acum lucrari de aproximativ 55 de milioane de euro. Daca vor putea face lucrari care sa depaseasca suma alocata o sa suplimentam fondurile. Cel mai important e ca ambele parti sa isi onoreze angajamentele. Anul acesta speram sa finalizam 26 de kilometri de autostrada in judetul Cluj”, a explicat ministrul Transporturilor.

“Constructia autostrazii este un obiectiv care va aduce bunastare, atat dupa finalizarea lucrarilor, cat si in timpul lor. Cei de la Bechtel au anuntat 1.250 de locuri de munca anul acesta. Nu cred ca vor mai fi foarte multi care sa se planga ca nu au de lucru. Poate doar puturosii, care n-au de lucru in toate tarile, din toate timpurile”, a continuat el.

Contracte reziliate

Ministrul s-a aratat nemultumit de executia lucrarilor de pe DN 1C, DN 17, tronsonul Efklidis AEGEK. Cel mai probabil, contractul va fi reziliat. “Dupa parerea mea, cele doua firme care lucreaza acolo si-au rupt mainile si picioarele la Olimpiada la Atena si acum nu mai sunt bune de nimic.

La inceput, in contract, se stabileste o suma de bani, termene si o calitate, iar apoi, pe parcurs, termenul se prelungeste, calitatea o ia in jos, iar banii in sus.

Grecii sunt la 1-1,5% din lucrari dupa doi ani. De fapt, acolo nu se lucreaza. M-as mira sa fie ceva schimbari in curand. Trebuie reziliate contractele. Decat sa mai stam, mai bine constatam acum ca nu sunt in stare. Poti sa le mai pui pioneze pe scaun, dar nu e o solutie. Nu va puteti imagina cat de tare s-au specializat in explicatii cum ca “nu se poate!”.

E adevarat ca exista niste garantii pentru contractul cu ei, dar daca sunt faliti nu mai avem ce face. Si oricum, noi nu suntem interesati sa executam garantii. Noi avem interesul sa finalizam lucrarile. Nu sunt sigur daca in contractele de pana acum au fost prevazute penalitati serioase ca sa mai putem recupera ceva”, a declarat Berceanu.

Start la centura

Ministrul Radu Berceanu a declarat ca va mai efectua o vizita la Cluj foarte curand, pentru demararea lucrarilor la Centura Ocolitoare tronsonul Cluj-Turda. “Am initiat anuntul de intentie pentru centura ocolitoare a Clujului. Pe 5 august cred ca o sa avem constructorul, iar pe 7 sau 8 august vom incepe constructiile”, a explicat ministrul.