Marea majoritate a magazinelor de tip duty-free din punctele de trecere a granitei din judetul Arad si-au epuizat stocurile de marfa dupa ce Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care reglementeaza functionarea acestui gen de comert.

In multe dintre magazine, marfurile s-au epuizat deja, pe rafturi mai putand fi gasite bauturi si parfumuri, ale caror preturi ridicate ii tin pe cumparatori departe.

De departe, cel mai rapid s-au terminat stocurile de tigari, astfel incat actele de contrabanda au crescut semnificativ in ultimele zile pe soselele din judetul Arad.

Free-shop-uri doar in incinta aeroporturilor

Chiar daca proprietarii free-shop-urilor nu par prea afectati de noua masura, pentru ca isi vor putea desfasura activitatea in aeroporturi, cel mai mult sufera primarii localitatilor de frontiera, care au incasat sume semnificative la bugetul local in urma contractelor incheiate cu patronii magazinelor de tip duty-free.

Primarul orasului Nadlac, Vasile Ciceac, considera ca din cauza acestei ordonante de Guvern vor aparea cateva probleme care vor dauna localitatii din punct de vedere economic. In momentul in care shop-urile se vor inchide, cei peste 150 de angajati ai acestora isi vor pierde locul de munca, iar Primaria va inregistra anual o "gaura" in buget de 700.000 RON.

"Noi avem incheiat un contract de participatiune cu societatile care isi desfasoara activitatea acolo, acestea atribuind Primariei un procent din profit, in functie de contractul incheiat. Din pacate vom pierde acesti bani", a mai declarat Vasile Ciceac. Pentru orasul Nadlac, cele sapte magazine duty-free din vama reprezinta principala sursa de venit la buget.

Sume mari de bani atrase la bugetele locale

De asemenea, comuna Pilu este cea care va avea mai putini bani la capitolul "venituri" dupa inchiderea free shop-urilor din Vama Varsand. Aici functioneaza trei astfel de magazine, iar sumele incasate provin din impozitul pe cladiri pe care agentii economici il platesc.

Contabilul Primariei a precizat ca, anul trecut, institutia pe care o reprezinta a incasat de la o astfel de unitate un impozit pe cladiri in valoare de 8.123 RON, iar de la o alta - 1.193 RON.

"Nu sunt sume mari, dar in ziua de azi orice suma este binevenita", a spus contabilul. El s-a aratat, insa, foarte nemultumit de relatia cu cel de-al treilea duty-free. Acesta nu a platit, in 2005, nici un leu Primariei Pilu, pentru impozitul pe cladiri, acumuland restante in valoare totala de 78.000 RON.

Si administratia locala a orasului Pecica beneficiaza de surse serioase de venit la bugetul local, in urma contractelor de asociere incheiate cu cele trei firme duty-free care functioneaza in Vama Turnu. De pe urma acestora, anul trecut bugetul local s-a imbogatit cu 850.000 RON.