Terenul in litigiu face obiectul HCL 481 din 28 iunie 2005, prin care CL retrage dreptul de administrare operativa a Regiei Autonome de Termoficare Cluj (RAT) asupra terenurilor inscrise in CF nr. 70397 cu nr. topo 24572/3 in suprafata de 22.575 mp. si nr. topo 15860/1/2 in suprafata de 8.946 mp.

Prin aceeasi hotarare se aproba concesionarea prin licitatie publica deschisa a terenului, in vederea realizarii unui magazin de tip mall, complex hotelier si parking.

Alesii locali au aprobat, in aceeasi sedinta, chiar si caietul de sarcini si instructiunile pentru organizarea si desfasurarea procedurii de concesionare prin licitatie publica deschisa a terenurilor in suprafata cinci hectare, situate in municipiul Cluj-Napoca, pe strada Aurel Vlaicu fara numar.

Pretul de pornire a licitatiei a fost stabilit la suma de 50 euro/mp., iar durata concesiunii este de 49 ani. Hotararea a fost votata atunci de 22 de consilieri locali. Expo Transilvania a decis sa deschida proces, in urma demersurilor de organizare a licitatiei incepute de Primarie.

Aceasta deoarece Expo Transilvania are in plan de mai multa vreme extinderea complexului expozitional pe acel teren. Planurile Expo Transilvania erau cunoscute de administratia locala la data votarii hotararii de consiliu, si totusi s-a decis organizarea unei licitatii.

Expo a cerut anularea sentintei

De mai bine de o luna, Primaria sustine ca are o hotarare definitiva si irevocabila care ii da castig de cauza. In replica, reprezentantii Expo Transilvania au depus o contestatie in anulare, in care solicita si suspendarea executarii sentintei. Potrivit acestora, era firesc ca Primaria sa astepte decizia finala.

“Cat sa mai asteptam?”, a fost replica directorului tehnic al Primariei, Sorin Apostu. Juristii din Primarie motiveaza ca, daca nu exista o ordonanta presedintiala prin care sa se stopeze aplicarea sentintei, Primaria are tot dreptul sa mearga mai departe cu licitatia.

“Noi vom continua orice cale de atac pe care ne-o permite legea. Nu e corect ca un complex expozitional de talia Expo Transilvania sa fie astfel nedreptatit. Sunt contactat de partenerii nostri din Germania, Austria si foarte multe alte tari, care sunt ingrijorati de ceea ce se intampla. Nu vom renunta. Expo Transilvania are nevoie sa se dezvolte si aceasta e cea mai buna locatie.

Nu vad viabila mutarea ei in alta parte. Construirea unui complex expozitional va dura cel putin cinci ani si, intre timp, Expo trebuie dezvoltata. Pe de alta parte, mutarea comporta riscuri mari. Exista deja o cultura, o traditie a vizitatorilor, publicul larg, caruia trebuie sa ii oferi anumite facilitati.

Toata lumea stie ca Expo Transilvania e in Marasti, exista legaturi de transport public cu toate cartierele orasului si vizitatorii ne gasesc usor”, a declarat directorul Expo Transilvania, Ioan Avram.

Exista si o oferta alternativa

Firma ieseana Build Corp a oferit, ieri, municipalitatii, 60 de euro pe metru patrat concesionat. A depus, insa, si o oferta alternativa, prin care propune municipalitatii sa realizeze o asociere in participatiune. In noua firma, Consiliul Local ar urma sa intre cu terenul si sa aiba 10% din actiuni.

Build Corp se angajeaza sa ofere anual o cota de profit de minim 65.000 de euro pe durata existentei cladirii. Cealalta oferta, care a apartinut societatii clujene Nervia Center, s-a ridicat la 101 euro pe metru patrat. La Nervia Center a existat, insa, o problema la documentatie.

Mai precis, nu s-a depus certificatul de atestare fiscala curat, pe acesta aparand datorii la Finante de circa 10.000 de lei.

Reprezentatii firmei au venit, insa, cu justificari potrivit carora banii s-au virat la Trezoreria Bucuresti, si nu la Cluj, si, ca atare, nu s-a operat modificarea de catre autoritatile financiare. Fapt pentru care firma nu ar avea nici o vina, si nici datorii.

“E destul de straniu cum o firma constituita la inceputul anului a reusit deja sa aiba restante de 10.000 de lei”, a opinat, insa, consilierul independent Petru Pantea. Alti membri ai comisiei au contestat faptul ca pentru acel teren nu exista nici macar un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

“Eu nu stiu de ce sunt in comisia asta, pentru ca in sedinta de Consiliu am votat impotriva hotararii. Nu e corect ca nu avem un PUD, sa stim exact ce pot face firmele acolo. Eu vreau sa stiu ce se poate construi acolo. Sa imi spuna arhitectul-sef, ca este in comisie”, a cerut consilierul local PSD Remus Lapusan.

Ideea sa a gasit ecou la Sorin Apostu, care a intrebat-o retoric pe sefa Directiei domeniului Public si Privat: “De ce nu avem PUD?”. “Asa a fost adoptata hotararea de Consiliu”, a sosit, prompt, raspunsul Daciei Crisan, care s-a intors apoi sa dea replica alesului local.

“Ati fi dorit ca pe banii CL sa se faca PUD-ul? Si asa ii alocati cum ii alocati”, l-a apostrofat Dacia Crisan pe consilierul PSD. Decizia se va lua in zilele urmatoare. Pentru membrii comisiei nu va fi, insa, o decizie usoara. Pe de o parte, vor trebui sa hotarasca daca pot lua in considerare oferta Nervia Center, din cauza situatiei legate de restantele la buget.

Pe de alta parte, reprezentantii executivului abia acum au realizat ca o asociere in participatiune ar fi mai avantajoasa. Si mai ramane deschisa problema procesului cu Expo Transilvania.

Build Corp

Build Corp este o societate infiintata in 2001 si este detinuta de Stela Fodor (5%) si George Ivanescu (95%). Stela Fodor mai este actionara la societatile Fast Comp SRL, Expert Design SRL, Adridas SRL, Aquacorp SA si Landlord SRL. La randul sau, George Ivanescu este actionar si la B&G Pharmaceutics SRL, Duce Arhitecture SRL si Total Constructions SRL.

Nervia Center

Nervia Center este o societate infiintata, in acest an, la Cluj, si este patronata de o singura persoana, Adam Ambrus. Acesta a fost, pana anul trecut, director general al ACE Cluj-Napoca (apartinand companiei ACE Automotive Group din Spania). Adam Ambrus mai detine participatii in alte trei societati comerciale, ESP SRL, Cluj Business Center SRL si Eureka Media SRL.

Viceprimarul Boros Janos este asociat, indirect, in Eureka Media SRL, tocmai cu Adam Ambrus! Ca sa fim mai expliciti, precizam ca Boros Janos este asociat in Group Eureka SRL Cluj-Napoca si membru in Asociatia Eureka, iar ambele detin parti sociale in Eureka Media SRL.

Boros, stiindu-se cu musca pe caciula, s-a aflat ieri in concediu, ajungandu-se ca sedinta de licitatie sa fie prezidata, in cele din urma, de Sorin Apostu.