In timp ce liderii administratiei publice clujene mai pot, inca, vorbi de “problema stadionului”, in Iasi lucrurile par sa se fi aranjat deja.

Nu numai ca Primaria Iasi a suportat o parte din finantare pentru renovarea stadionului “Emil Alexandrescu” din Iasi - aceasta baza fiind dotata la ora actuala cu nocturna, scaune noi si o pista de atletism, dar, mai nou, primarul Gheorghe Nechita este curtat de un concern important din Anglia si Elvetia, care vrea sa construiasca o alta baza sportiva.

Este vorba despre Avisport, care si-a aratat intentia de a cheltui circa 25 de milioane de euro pentru a realiza, la Iasi, un stadion care sa se ridice la standardele si normele impuse de FIFA/UEFA.

Un avantaj important pe care il are edilul Iasiului fata de Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, care administreaza stadionul “Ion Moina”, este acela ca primul dispune de un teren liber pe care sa-l ofere investitorului.

Stadionul si suporterii sunt, astfel, nevoiti sa astepte, mai intai, rezolvarea divergentelor (sabotajelor) dintre administratia locala si cea judeteana.

Oricare ar fi adevarul, devine din ce in ce mai clar ca “problema stadionului” nu va putea fi rezolvata fara eforturile concertate ale institutiilor de pe Motilor 1-3 si de 21 Decembrie 58.“Noi avem un teren de sport nefolosit, care a tot fost pasat de la un proprietar la altul, primarul Nechita a vazut schitele propuse de Avisport si considera ca o astfel de investitie s-ar plia foarte bine acolo”, a declarat, pentru ZIUA de Cluj, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, Andrei Trofu. Nicoara nu se lasa mai prejos si ne asigura ca, desi e mai greu cu terenurile la Cluj, propunerea americanilor de la Global Development Partners poate deveni viabila.

Presedintele CJ Cluj a anuntat ca americanii i-au solicitat sa intocmeasca o situatie a terenurilor din zona stadionului Ion Moina, pe care le-ar putea exploata in cadrul investitiei.

Cum e la ei...

Iesenii se pot lauda, spre deosebire de clujeni, ca au un stadion care poate gazdui cel putin competitii de nivel national, de Divizia A la fotbal, asa cum o cer normele in vigoare. Purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, Andrei Trofu, spune ca, in afara de gazon, la care se lucreaza inca, situatia arenei municipale “Emil Alexandrescu” s-a imbunatatit foarte mult.

“Si Consiliul Local Iasi a contribuit la programul de reabilitare a arenei municipale. Baza sportiva a fost dotata cu scaune si vestiare noi, o nocturna si o pista de tartan finantata printr-un program sprijinit de Iolanda Balas”, a declarat Trofu.

In ce priveste situatia stadionului “Ion Moina”, in schimb, cu toate ca CJ a alocat un miliard de lei vechi strict pentru inlocuirea scaunelor, Regia de Administrare a Domeniului Public si Privat nu s-a achitat inca de aceasta sarcina.

In timp ce, tot la Cluj, autoritatile locale se mai intreaba inca daca o noua baza sportiva ar trebui construita pe amplasamentul vechiului stadion “Ion Moina” sau ar trebui cautata o alta locatie, edilii ieseni par sa aiba mai mult noroc, ei beneficiind deja de un teren liber pe care il pot pune cu usurinta la dispozitia investitorilor.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, s-a aratat, ieri, interesat de propunerea pe care a facut-o Avisport la Iasi, apreciind ca o situatie similara s-ar putea regasi si la Cluj. Trofu a declarat reporterilor ZIUA de Cluj ca oferta Avisport este extrem de serioasa si ca edilul Gheorghe Nechita se gandeste la o formula prin care acest proiect ar putea deveni viabil.

Concret, investitorul propune sa construiasca o baza sportiva cu 20.000 de locuri care sa respecte toate normativele europene. Nu vor lipsi parcarile si, fireste, spatiile comerciale. Trofu sustine ca este destul teren in zona, astfel incat compania care va construi sa-l poata exploata pentru a-si amortiza investitia. “Noul stadion nu va servi doar competitiilor sportive.

Ideea era ca acolo sa poata fi organizate si concerte sau alte astfel de evenimente, pentru ca Iasiul chiar duce lipsa de astfel de spatii”, a adaugat Trofu. Urmeaza ca administratia ieseana sa studieze posibilitatea de asociere cu acest investitor pentru realizarea proiectului.

“Si la Cluj se doreste acelasi lucru”

Presedintele CJ, Marius Nicoara, spune ca si propunerea Global Development Partners pentru stadionul “Ion Moina” suna cam in acelasi fel. Mai exact, investitorii vor prelua stadionul, pe care il vor reconstrui, incercand, in paralel, sa identifice in aceeasi zona terenuri pe care sa le poata exploata.

“Din constructia unui stadion, compania nu are cum sa-si scoata investitia, asa ca este normal ca din ceea ce va construi pe langa arena sportiva - parcari, spatii comerciale etc. - sa scoata beneficii”, a sustinut Nicoara.

De altfel, presedintele CJ mai spune ca aceasta companie, ale carei intentii le considera extrem de serioase, a trimis deja o solicitare privind identificarea terenurilor din zona arenei “Ion Moina”. “Reprezentantii companiei americane sunt interesati de toate suprafetele din zona, si ceea ce le putem oferi noi si ceea ce poate fi achizitionat.

Vor pozitionarea terenurilor, cat masoara acestea, toate datele tehnice implicate intr-o astfel de situatie”, a spus Nicoara, precizand ca Directia de Urbanism a CJ proceseaza deja solicitarea americanilor de la Global Development Partners.

Cum e la noi...

Trebuie reamintit ca propunerea Global Development Partners pentru un nou stadion la Cluj a venit in urma cu cateva saptamani. Marius Nicoara s-a intalnit cu cativa dintre reprezentantii acestei companii - a carui sediu general se afla in Washington, D.C., SUA -, interesati, initial, de a construi o noua arena sportiva pe terenul de la Valea Garbaului.

In schimbul investitiei, societatea urma sa primeasca terenul de sub “Ion Moina”, pe care sa dezvolte un cartier rezidential. Acest plan a fost incurcat de Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care nu a permis inca transferul terenului de pe Valea Garbaului din administrarea Armatei in proprietatea CJ.

Ca atare, s-a propus varianta realizarii unui centru multifunctional care, pe langa o baza sportiva performanta, sa implice si alte spatii cu functionalitati diferite. Acest lucru este posibil, insa, numai prin preluarea terenurilor din zona arenei “Moina”.

Desi o parte dintre acestea apartin municipalitatii, iar o parte sunt proprietate privata, Nicoara sustine ca se va putea negocia pentru fiecare. Directorul companiei Global Development Partners, William Lauterbach, si vicepresedintele Stefan Plesea au fost prezenti la intalnirea cu Nicoara, sustinand ca investitia ar urma sa se ridice la 250-300 milioane de dolari.

Sabotat de ministrul Atanasiu sau de presedintele Basescu? In urma cu trei saptamani, ZIUA de Cluj facea publica varianta potrivit careia planul lui Marius Nicoara (acela de a construi o noua arena sportiva pe terenul de la Valea Garbaului, iar in schimb sa ofere investitorului terenul de sub “Ion Moina”, pe care sa se ridice un cartier rezidential) a fost “sabotat” in

Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Informatiile, neconfirmate oficial de nici una dintre parti, arata ca CJ a fost impiedicat, in CSAT, sa preia terenul de pe Valea Garbaului de la Ministerul Apararii tocmai de ministrul de resort, Teodor Atanasiu.

La vremea la care ZIUA de Cluj publica aceste informatii, era greu de crezut ca Atanasiu, membru al aceluiasi partid - PNL - ca si presedintele CJ Marius Nicoara, ar fi fost in stare sa saboteze initiativa unui coleg.

Insa, dupa episodul “retragerea trupelor din Irak”, cand Atanasiu a votat, tot in CSAT, impotriva intereselor propriului partid, ipoteza conform careia Atanasiu ar fi “defectat” catre PD prinde contur.

Astfel, pus in fata faptului implinit, Nicoara s-a vazut nevoit sa le faca investitorilor o alta propunere: compania sa construiasca noua baza sportiva pe vechiul amplasament al stadionului, iar la schimb sa primeasca teren in zona Parcul Babes - Podul Garibaldi, pe care sa dezvolte un centru rezidential din care sa recupereze investitia.

Conform unei alte variante, care a circulat in ultimele zile in mediile politice, proiectul Consiliului Judetean ar fi fost blocat in CSAT de seful Statului Major General, Eugen Badalan, care ar fi actionat la “sfaturile” presedintelui Traian Basescu.

“Este important ca orasul nostru sa aiba un stadion modern” “Noi, cei de la club, ne dorim construirea unui stadion modern sau cel putin amenajarea celui existent.

Suntem in legatura permanenta cu domnii Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean, si Ioan Berche, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat, care, de fiecare data, ne-au informat cand au avut noutati in privinta stadionului.

Din pacate, in acest moment nu stiu sa se fi luat vreo decizie, insa este important ca orasul nostru sa aiba un stadion modern”, a declarat Alin Banceu, director executiv “Universitatea” Cluj.