Andreea Irimia, o femeie plecata la munca in Italia, a fost ieri interogata la Parchet de un procuror si un politist din regiunea Bari in legatura cu disparitia a doi copii italieni, apartinand familiei la care fusese angajata.

Cazul a facut mare valva in Italia, autoritatile avand banuieli ca mama celor doi copii disparuti, prietena Andreei Irimia, ar fi apelat la aceasta pentru a-i duce peste granita, in Romania.

Antonio Lupo, procuror in cadrul Ministerului Public al Italiei, si Barbara Stapatto, politist in Squadra Mobile din Politia Statala din Italia s-au deplasat ieri special la Iasi pentru a interoga o ieseanca asupra carora au indicii ca are o legatura cu disparitia a doi copii dintr-o familie din localitatea Gravina di Puglia din regiunea Bari.

Intr-un birou din sediul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, investigatorii italieni au chestionat-o timp de mai bine de cinci ore pe Andreea Irimia, o ieseanca care a locuit in casa mamei celor doi copii timp de mai multe luni.

Cazul disparitiei celor doi copii a facut mare valva in Italia, mama acestora fiind suspectul principal al Politiei si Parchetului.

Rosa Carlucci, mama lui Francesco si Salvatore Pappalardi, in varsta de 13 si, respectiv, 11 ani, a fost deja chestionata de autoritatile din Italia, trebuind sa raspunda la mai multe intrebari legate de relatia cu fostul sau sot, Filippo Pappalardi, de care divortase.

Instanta din Italia a decis incredintarea celor doi minori in grija tatalui, fapt care ar fi determinat-o, banuiesc autoritatile italiene, sa faca un gest disperat. In presa italiana s-a scris pe larg despre acest subiect, fiind publicate marturii ale mamei Rosei Carlucci si ale altor rude apropiate.

Bunica copiilor disparuti a indicat autoritatilor ca romanca angajata la pizzeria fiului barbatului cu care traia Rosa Carlucci ar sti mai multe despre intreaga poveste, cele doua fiind extrem de apropiate. Din acest motiv, Andreea Irimia a fost chemata si la sediul Politiei din Bari sa dea mai multe detalii despre comportamentul Rosei Carlucci in zilele premergatoare disparitiei copiilor.

Insa, se pare ca in aceasta ancheta au aparut elemente noi, procurorii italieni considerand ca merita sa faca o deplasare la Iasi pentru a afla de la Andreea Irimia mai multe lucruri. La audierile de ieri de la Parchet, procurorul Mihai Covalciuc a fost desemnat sa asiste la interogatoriul procurorului italian Antonio Lupo.

"Silenzio stampa" in peninsula

Procurorul Monica Stefan, purtatorul de cuvant al Parchetului, a declarat ieri ca pe citatia autoritatilor din Italia, Andreea Irimia figura in calitate de martor. "Magistratii italieni au vrut sa afle unde au disparut copii si daca au fost sechestrati", a spus Monica Stefan.

Magistratii italieni au impus conditii stricte in acest caz, solicitand procurorilor romani sa nu faca declaratii oficiale cu detalii care ar putea pune in pericol ancheta. De altfel, acest lucru a fost mentionat si in presa italiana, dupa cum relateaza cotidianul "La Repubblica", in care au aparut declaratiile procurorului Antonio Lupo, prezent la Iasi.

"Silenzio stampa", au titrat ziarele italiene referitor la declaratiile investigatorilor. De asemenea, in acelasi cotidian italian a aparut un interviu cu Antonietta Lazone, mama Rosei Carlucci, in care apar referiri la Andreea Irimia, prietena fiicei sale. "Rosa vorbea mereu de un secret, de ceva care trebuie sa faca inainte de a se incheia anul scolar. Si a facut-o: a dus undeva copiii.

A organizat rapirea de luni de zile. In prima seara, pe 5 iunie, imediat dupa disparitia lui Francesco si Salvatore, atunci cand ne-au dus pe toti la comisariat, iar eu eram disperata, ma gandeam ca au fugit singuri si puteau suferi de foame si de frig. Rosa mi-a spus: Mama, nu-ti fa griji, copiii mananca si dorm, sunt in siguranta. Nu voi uita niciodata aceasta fraza si ochii sai linistiti.

Imi este teama ca fata mea le-ar fi putut face ceva copiilor, cu ajutorul concubinului sau si al unei ciudate prietene romance. Ca sa ia copiii de la sotul sau, Rosa ar fi capabila de orice", a fost marturia mamei Rosei Carlucci.

Opinia publica italiana, interesata de caz

Cazul a suscitat o mare atentie din partea opiniei publice italiene, in fiecare zi aparand apeluri ale unor organizatii si ale reprezentantilor Bisericii Catolice catre persoanele care pot da indicii cu privire la locul in care s-ar putea afla cei doi copii.

Autoritatile italiene au trimis o adresa oficiala catre mass-media italiene, in care acestora li se sugereaza sa nu mai publice interviuri cu persoane care au legaturi cu acest caz sau diverse informatii, pentru a nu impiedica desfasurarea anchetei.

Din acest motiv, nu s-a precizat deocamdata daca ieseanca stia de vreun plan de rapire pus la punct de Rosa Carlucci sau daca ar fi luat chiar copiii cu ea la intoarcerea in Romania. Asupra sa planeaza un semn de intrebare, pentru ca a luat decizia de a se intoarce in Iasi la doua zile dupa izbucnirea scandalului legat de disparitia celor doi copii italieni.