Asociatia "Alburnus Maior" si Centrul de Resurse Juridice au depus o plangere prealabila la Consiliul Judetean Alba impotriva certificatului de urbanism emis de institutie in favoarea companiei "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC) pentru terenurile si imobilele aflate in cateva loca-litati din Apuseni.

Un document similar, eliberat de CJ, a fost suspendat in instanta, motiv pentru care cele doua or-ganizatii neguvernamentale au considerat emiterea unui alt certificat de urbanism pentru acelasi scop ca fiind ilegala.

Certificatul de urbanism emis in 2004 face obiectul unei actiuni in instanta de contencios-administrativ pe rolul Tribunalului Alba, dupa ce a fost suspendat printr-o hotarare judecatoreasca.

Reprezentantii celor doua organizatii neguvernamentale considera ca noul act administrativ a fost emis de CJ cu singurul scop de a "eluda dispozitiile hotararii judecatoresti de suspendare a efectelor certificatului de urbanism emis in considerarea proiectului minier propus de catre SC "Rosia Montana Gold Corporation"".

"In conditiile in care sentinta ju-decatoreasca de suspendare a certificatului de urbanism 68/2004 este inca valabila, actiunea de anulare a actului fiind in momentul de fata pe rolul Tribunalului Alba, consideram ca emiterea unui nou certificat de urbanism in acelasi scop este ilegala", se arata in plangerea prealabila depusa de "Alburnus Maior" si Centrul de Resurse Juridice.

Mai mult decat atat, in opinia acestora, actiunea Consiliului Judetean poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de nerespectare a unor sentinte judecatoresti.

Cele doua organizatii au cerut mentinerea masurii de suspendare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pana la solutionarea irevocabila a litigiului. "Procedura de obtinere a acordului de mediu a fost initiata in baza certificatului de urbanism 68/20.08.2004, care este la acest moment suspendat", se mai precizeaza in motivarea depusa la CJ.

Reprezentantii CJ au raspuns ca sentinta judecatoreasca de suspendare a certificatului de urbanism respectiv nu opreste autoritatile sa emita, la cerere, un alt document similar.

De asemenea, potrivit acestora, institutia nu poate fi acuzata de comiterea unei posibile infractiuni constand in nerespectarea unei sentinte judecatoresti din cauza ca nu exista nici o hotarare judecatoreasca din care sa reiasa ca CJ nu mai poate emite un nou document de acest gen.

Practic, autoritatile se joaca cu cele doua organizatii neguvernamentale. In acest caz, de fiecare data cand acestea vor obtine anularea in instanta a unui certificat de urbanism, CJ va putea fara probleme sa emita unul nou.

Conducerea companiei "Gabriel Resources", actionarul majoritar al RMGC, nu avea cunostinta de noua plangere depusa de "Alburnus Maior". Presedintele "Gabriel", Alan Hill, a primit personal documentul din partea presedintelui CJ, Ion Dumitrel, in urma cu cateva zile, in cadrul unei intalniri de la Alba Iulia dintre cei doi.