Asa cum orice copil invata, inca din primii ani de viata, ca toamna se culeg roadele sau se numara bobocii, orice politist invata la scoala ca toamna si iarna se comit cele mai multe omoruri. Ne referim, desigur, la romani si la spiritul balcanic si sangele latin care ne curge in vine.

Prin urmare, potrivit statisticilor si muntilor de carti dupa care un om al legii invata sa ancheteze o crima, avalansa de omoruri incepe toamna, cand apare tulburelul.

Analistii considera ca, in cele doua anotimpuri, respectiv toamna si iarna, numarul mare de crime se explica prin aceea ca oamenii au mai mult timp liber la dispozitie (pentru ca fiind frig afara nu au unde se duce, asa ca stau in casa si se cearta cu familia), vine alaiul de sarbatori, care este - nu-i asa? - o justificare ca sa bei pana iti pui in cap, si creste posibilitatea de a

face rost de alcool din productia proprie, respectiv tulburelul la care ne refeream putin mai sus. Potrivit acelorasi statistici, 73% din crime sunt comise din cauza alcoolului, iar cele mai multe din omoruri, respectiv 67% din ele, au loc in mediul rural. Aceasta deoarece omul de la oras se presupune ca s-a dezbarat de pornirile violente, este mai civilizat si stie sa puna capat unui conflict.

Cu totul altfel se prezinta insa mediul rural, unde crapi capul vecinului cu furca pentru ca oaia lui a mancat lucerna ta, arunci cu toporul dupa frate pentru ca a mostenit o parte mai mare din casa batraneasca sau iti injunghii nevasta pe motiv ca mancarea nu era calda cand ai venit de la crasma. La fel, se spune ca femeile comit de 7 ori mai putine crime decat barbatii.

Omorurile din Constanta nu se comit dupa statistici

De 10 zile incoace insa, judetul Constanta si-a propus sa rastoarne toate statisticile pe care carturarii s-au chinuit sa le indese in hartoage de-a lungul unor ani lungi de studiere a cazurilor de omor. Asa se face ca la Constanta, in interval de - sa zicem - doua saptamani, in plina vara, s-au comis trei omoruri si doua tentative.

In ciuda cifrelor, omorurile s-au petrecut in orase, respectiv 2 in Constanta: Constantin Marodin, care si-a ucis concubina ca plecase cu altul, studenta la biologie care si-a lasat nou-nascutul sa moara, si unul in Medgidia, unde un copil de 13 ani a fost ucis de popria-i mama pentru ca nu stia carte.

Statisticile nu mai au valoare nici in ceea ce priveste sexul autorului, dat fiind ca doua din cele trei crime au fost comise de femei, victima fiind propriul copil. Statisticle au fost devanste si la capitolul mediul urban - mediul rural, in sensul ca „taranii”, care pana acum se ucideau la greu, au comis numai doua amarate de tentative.