Un sfert de milion de dolari a costat compania "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC) despartirea de un singur angajat. Este vorba despre un canadian care a lucrat in cadrul societatii si care ulterior a dat-o in judecata pentru nerespectarea contractului de munca. Alte cateva sute de mii de dolari a platit compania pentru reducerea a noua posturi de la biroul din Alba Iulia, inchis in prezent.

Conform unui document al companiei "Gabriel Resources", ce detine 80 la suta din "RMGC", in luna ianuarie a acestui an, societatea a ajuns la o intelegere intr-un proces cu un fost salariat, care a soliticat daune pentru incalcarea contractului de munca in valoare de 250.000 de dolari americani. "Procesul trebuia sa inceapa in februarie 2006.

Suma a fost inregistrata in situatia pierderilor in 2005, desi concilierea a avut loc dupa sfarsitul anului si contingenta fusese cunoscuta anterior sfarsitului de an, dar suma nu a fost cuantificabila pana cand nu s-a ajuns la intelegere", se arata in raportul anual al "Gabriel Resources", aferent anului 2005.

Potrivit vicepresedintelui "Gabriel Resources", Richard Young, numele celui care a incasat suma respectiva este Steven Bugg, de origine canadiana. Acesta a figurat ca angajat al companiei pana in anul 2004. El a suferit un accident de masina si a fost incapabil de munca timp de un an si jumatate, insa firma a continuat sa-i plateasca salariul.

In 2004, canadianul a dat in judecata compania in British Columbia (Canada) si a cerut initial o suma mai mare de bani, pe care reprezentantii companiei au preferat sa nu o faca publica. In urma negocierilor, s-a ajuns la un sfert de milion de dolari.

"RMGC" a inregistrat cheltuieli importante, de ordinul sutelor de mii de dolari, si din cauza desfiintarii biroului de la Alba Iulia.

"In cursul celui de-al doilea trimestru al (anului) 2005 am inchis biroul nostru din Alba Iulia, eliminand un numar de posturi ce nu erau absolut necesare pentru procesul nostru de autorizare si am stramutat personalul ramas fie in Bucuresti, fie la locatia proiectului - Rosia Montana.

Costul total pentru concedierea celor noua angajati a fost de 546.755 de dolari, aceasta suma fiind acumulata la sfarsitul celui de-al doilea trimestru. Doua treimi din aceasta suma a fost platita in 2005, restul urmand sa fie platit in primele sase luni din 2006", se mai precizeaza in raportul companiei.

Doua dintre numele grele din conducerea "RMGC" care au plecat din firma in ultimii doi ani sunt doi dintre directori: Gabriel Dumitrascu si Adrian Dascalu, ultimul fiind responsabil de comunicare.

Societatea si-a mutat sediul din Alba Iulia in Capitala, pentru a incerca un dialog mai sustinut si mai direct cu autoritatile centrale, de care proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana depinde acum mai mult decat in trecut.