Suma de 29 de miliarde lei vechi alocata de Guvern judetului Bistrita-Nasaud va ajunge in buzunarele unor firme care au aparut de nicaieri si au inceput sa lucreze la degajarea cailor de acces mai ales in zona comunei Tarlisua, cel mai grav afectata de viituri.

Una dintre acestea este "Trameco" SA Oradea, despre care presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, a declarat deschis ca: "Nu stiu de unde a aparut, dar sunt multumit de ce a facut!".

Consiliul Judetean pare oricum sa se spele pe maini de problema fiindca nu stie deocamdata daca are sau nu de impartit banii din fondul de interventie la dispozitia Guvernului, avand in vedere ca banii au fost directionati spre Prefectura care, la randul ei, i-a pasat la primarii.

In calitate de reprezentant al Guvernului in teritoriu, Prefectura recunoaste, prin vocea subprefectului Gheorghe Tuta: "Pe "Trameco" nu am chemat-o nici noi!".

Anuntati de Guvern

Inundatiile de acum doua saptamani de pe Valea Tiblesului au distrus circa 50 de case, in timp ce alte 900 au fost afectate de ape. Aproape 20 de km de drum judetean a fost afectat de inundatii, o portiune de 12,5 km fiind distrusa total. Pentru degajarea cailor de acces a fost nevoie de interventia rapida a unor firme cu utilaje performante, care au aparut practic de nicaieri.

Cel putin asa recunosc autoritatile judetene, care nu au avut timp nici de contracte, nici de licitatii, fiind vorba de o situatie de urgenta.

Una dintre societati este "Trameco" SA Oradea, pe care nu a chemat-o nimeni la Bistrita, dar cu toate acestea in 21 iunie, a doua zi dupa potop, 22 de utilaje inscriptionate cu numele firmei s-au instalat pe drumurile din Tarlisua si au inceput sa lucreze. La prima vedere, toata lumea a fost incantata si nimeni nu a adus vorba de contracte sau de alte documente.

"Nu am idee de unde au stiut sa vina la noi. Poate ca au aflat din presa sau au fost anuntati direct de Guvern", a declarat presedintele CJ, Gheorghe Marinescu.

Dupa cateva zile de munca sustinuta cu masini moderne, patronii "Trameco" au descins in zona Tarlisua cu Jeep-uri si au avut o discutie la sange cu primarul comunei, Stefan Perhaita, pe care l-au amenintat ca ori primesc banii pana la sfarsitul saptamanii, ori isi iau utilajele si pleaca.

Pus in fata faptului implinit, edilul a recunosut si el ca nu i-a chemat pe oradeni, dar ca s-a bucurat ca i-a vazut la treaba. "Ce era sa fac? Sa-i trimit acasa cand ei au venit sa ne ajute? M-am bucurat. Acum vad eu cum o scot la capat", a adaugat Perhaita. El are astazi o intrunire cu reprezentantii celor 4 firme care au lucrat la Tarlisua, situatia fiind discutata cu chitantele pe masa.

In afara de "Trameco" Oradea, la Tarlisua au mai intervenit "Comlorela" Beclean, "Nordconforest" Cluj si SC "Lucrari Drumuri si Poduri" SA Bistrita, subordonata CJ.

In functie de numarul de utilaje dislocate in zona, dar si de importanta lucrarilor efectuate, cele 4 firme vor imparti 29 de miliarde lei vechi, bani trimisi direct la Primaria Tarlisua pentru plata lucrarilor de decolmatare. Felia cea mai groasa de tort va ajunge pe masa "Trameco".

Telefonul rosu

Subprefectul Gheorghe Tuta sustine ca firma oradeana a aparut in zona dupa ce "domnul prefect Szilagyi Ioan a fost sunat de la Oradea si intrebat daca este nevoie de ajutor". Ipoteza sta, insa, cam greu in picioare in conditiile in care zeci de societati din judet si-au oferit serviciile pentru a ajuta la degajarea, contra-cost evident, a drumurilor, au fost refuzate.

"M-au sunat o gramada, dar le-am spus ca au venit altii inaintea lor si ca nu mai avem nevoie", a recunoscut presedintele CJ. El nu a reusit sa afle cum a putut ajunge inaintea tuturor o firma din Oradea, care a mutat in zona zeci de utilaje grele.

Pe de alta parte insa, viteza de reactie a oradenilor ar avea si o explicatie de culise. Surse care au dorit sa-si pastreze anominatul sustin ca "Trameco" este o firma apropiata ministrului Administratiei si Internelor, democratul Vasile Blaga (PD) (originar din judetul Bihor Ð n.r.), fiind, practic, anuntata prima si direct de la Guvern atunci cand se intampla ceva in tara.

Actionarul majoritar al "Trameco" este omul de afaceri bihorean Beniamin Rus, prin firma "Selina" SA, el controland si pachetul majoritar de actiuni al SC "Drumuri Bihor" SA si mai detine o firma de transport in Alba. "Selina" s-a specializat in investitii de anvergura din banii publici, acestea fiind incheiate cu precadere in perioada 2000-2004, pe vremea guvernarii PSD.

La trecutu-ti mare, mare viitor

Din datele care apar pe site-ul SC "Trameco" SA reiese ca aceasta a fost infiintata in 1979, pe "scheletul" vechii sectii de exploatare a intreprinderii "IUGTC" Cluj, "Intreprinderea Statia de Utilaj Greu si Transport" Oradea.

In anul 2000, SC "Selina" Oradea a achizitionat pachetul de actiuni detinut de FPS, ajungand sa detina peste 82 la suta din capitalul social al "Trameco". S-a creat, astfel, un puternic grup de firme cu capital privat si cu un potential economico-financiar substantial: "Selina", "Trameco" si, incepand cu anul 2004, SC "Drumuri Bihor" SA.

Despre Beniamin Rus, patronul "Selina" si actionar majoritar la "Trameco", presa a scris ca este considerat cel mai de succes constructor din judetul Bihor. Afacerile acestuia au prosperat sub toate regimurile politice, mai ales in perioada in care PSD a fost la Putere. De altfel, Beniamin Rus a fost si vicepresedinte al PSD Bihor in perioada 2.000 Ð 2004. Averea acestuia este cotata la 10 milioane de dolari.

In ciuda eforturilor noastre de a lua legatura cu omul de afaceri, acesta nu a putut fi contactat.