Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Nagy Zsolt, a implinit 35 de ani. Nagy a absolvit Faculatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca. A intrat in politica inca din anii studentiei, inpunandu-se in UDMR ca un excelent organizator, ajungand pana la postul de prim-vicepresedinte executiv al UDMR.

Lui i-a revenit sarcina organizarii congreselor uniunii, precum si coordonarea campaniei electorale nationale a UDMR. Desi nu este un mare fan al Bucurestiului, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor vorbeste, intr-un interviu pe care l-a acordat cotidianului ZIUA de Cluj, despre munca si proiectele din capitala, precum si despre relatiile sale politice.

ZIUA de Cluj: Sunteti unul dintre cei mai “discreti” ministri ai Cabinetului Tariceanu. Nu ati aparut decat in presa de specialitate. Cum explicati acest aspect al activitatii ministeriale?

Nagy Zsolt: Sunt mai multe motive.

In primul rand, este domeniul pe care-l gestionez; domeniul acesta este destul de tehnic, prea putini dintre jurnalisti il inteleg, sau poate se tem de acest domeniu, cu toate ca utilizeaza zilnic aceasta tehnologie, prin telefonul mobil, prin tot ceea ce inseamna net, pentru redactarea ziarului. Acesta este un motiv, cu siguranta.

Pe de alta parte, pot spune ca este un domeniu care nu are probleme. Daca am avea, poate, greve, inundatii, gripa aviara, probleme de justitie, coruptie, poate am fi si noi pe prima pagina tot timpul. Si un al treilea motiv, de ce sa nu spun si acest lucru, este ca apartin unei formatiuni politice destul de mici, UDMR, care, in general, este destul de putin vizibila la nivel national.

Toate acestea, cumulate, duc la acest rezultat. Dar, in principal, as spune ca este domeniul care, pentru un om politic cum sunt eu, chiar este un handicap ca tot discursul tau sa fie restrictionat la domeniul tehnic. Imi place foarte mult ceea ce fac, sa nu ma intelegeti gresit. Daca urmariti presa de specialitate, veti vedea ca activitatea ministerului este apreciata si reflectata foarte bine.

Colaboratori clujeni la minister

ZIUA de Cluj: V-ati dus colaboratori clujeni la minister?

N.Zs.: Asa este. Am intregit echipa de functionari publici gasita la minister, unii buni, altii mai putin buni, cu o echipa de consilieri. Am, in total, 12 consilieri, dintre care opt sunt din Ardeal, si, in mare parte, si-au facut studiile la Cluj. Am avut si un secretar de stat clujean, pana de curand.

ZIUA de Cluj: Cum v-ati inteles cu fostul secretar de stat Aurel Netin?

N.Zs.: M-am inteles foarte bine cu domnul Netin, pot sa spun ca m-am inteles foarte bine cu Aurel, regret ca nu il mai am coleg in administratie, in schimb o sa-l am coleg in industrie, pentru ca a preluat o companie importanta, ca manager de tara.

A fost un om care a cunoscut foarte bine domeniul, cu multi ani de experienta, un om chibzuit, echilibrat, cu care am lucrat foarte bine, cum sper ca o sa fie si cu noul secretar de stat.

ZIUA de Cluj: Domnul Netin a fost eliberat din functie, fiind numit, in locul sau, Ovidiu Calin. Cum o sa colaborati cu un secretar de stat care, la baza, provine din PRM?

N.Zs.: Daca tot am inceput aceasta discutie, referitoare la cum voi colabora cu dl. Calin, ce pot sa va spun? Vom vedea cum vom colabora.

Sincer sa va spun, nu-mi place foarte mult ideea sa colaborez foarte aproape cu cineva care provine din randul PRM. Am inteles ca dansul este acum in Partidul Conservator, si speram ca, in acest caz, nu numai parul, dar si naravul s-a schimbat.

ZIUA de Cluj: In ce stadiu se afla programele ministerului referitoare la internetul in mediul rural si in scoli?

N.Zs.: La nivelul ministerului, sunt mai multe programe, dar, in primul si primul rand, am vizat mediul rural.

Drept pentru care am initiat un program, intitulat “Economia pe baza de cunoastere”, finantat de Banca Mondiala, printr-un imprumut angajat de Guvern, in valoare totala de 70 de milioane de dolari, prin care dorim sa realizam 200 de retele tehnice locale ale comunitatilor.

Este un proiect foarte amplu, evident, nu numai pe infrastructura, ci ofera si solutii de tipul: invatamant electronic, administratie electronica, deoarece aceste retele includ primariile, scolile din comunitatea respectiva. Includ, de asemenea, biblioteca, un punct de acces public la internet si o facilitate pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Prin acest proiect, doresc sa creez niste modele, care pot fi replicabile si in alte comunitati pentru finantare de la Uniunea Europeana, astfel ducand la cresterea competitivitatii celor care traiesc in mediul rural. Trebuie reamintit ca peste 40% din populatia Romaniei traieste in mediul rural, iar acolo, accesul la informatie, la cunoastere, este mult mai redus fata de mediul urban.

Daca nu cream sanse egale, tinerii din casele romanesti vor pleca, acest lucru putand genera tot felul de probleme. Proiecte la mai toate ministerele

ZIUA de Cluj: Aveti o colaborare, pe cateva proiecte, si cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In acest domeniu sunt mai vizibile?

N.Zs.: Am colaborari cu mai multe ministere si pot sa spun ca am reusit sa-mi creez o relatie buna de colaborare cu toti colegii mei din Cabinet, drept pentru care, de exemplu, saptamana aceasta, la initiativa mea, domnul prim-ministru va convoca o intalnire cu ministrul Administratiei si Internelor, cu ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu ministrul Sanatatii si cu cel al Finantelor, pentru a coordona un pic mai bine activitatile de dezvoltare in domeniul e-guvernare. Aceste ministere sunt principalii beneficiari ai acestor sisteme, sunt ministerele cu bazele de date, baze de amploare, si trebuie sa beneficieze de aceste sisteme.

Ori noi figuram in calitate de coordonatori tehnici ai acestor proiecte, noi avem expertiza, atat nationala, cat si internationala, pentru acest lucru. Dar sa mai revin putin la proiectele ministerului.

Pe langa proiectul “Economia bazata pe cunoastere”, avem proiecte care vizeaza introducerea noilor tehnologii, cum a fost, de exemplu, proiectul celor de la Band, pentru introducerea internetului la priza, prin linii electrice. Este o tehnologie care urmeaza sa fie replicata de marile companii - Electrica, Transeelctrica - fiind o solutie viabila pentru mediul rural.

Avem, apoi, initiativa cu ghiseul virtual de plata, care creeaza posibilitatea platii taxelor ori a impozitelor catre stat prin intermediul internetului, cu ajutorul unui card bancar.

Foarte curand vom lansa acest proiect la plata amenzilor de circulatie in Bucuresti, urmand sa extindem si catre Cluj, dar si catre alte alte taxe: de eliberare a pasaportului, taxe de eliberare a actelor de identitate etc. In momentul de fata, din totalul de servicii electronice din Romania, doar 4% au si posibilitate de tranzactionare, deci de plata. Prin acest proiect, vom reusi, in doi ani, sa crestem la peste 20%.

Referitor la colaborarea cu Ministerul Sanatatii, avem un proiect de creare a unui sistem integrat pentru Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), pentru minister si pentru spitale, urmand ca, ulterior, sa-l extindem si catre medicii de familie, pentru ca starea de sanatate a fiecarui pacient, precum si medicamentatia acordata fiecarui pacient sa poata fi urmarite, tot timpul, corect si foarte rapid.

ZIUA de Cluj: Tehnic, in ce ar consta acest lucru?

N.Zs.: Tehnic, ar consta in integrarea sisitemelor informatice si de echipare cu accesorii sau echipamente IT atat a spitalelor, cat si a CAS si a medicilor de familie. Ceea ce este cel mai important este solutia informatica care sa gestioneze aceste informatii. Exista, in Romania, soft-ul necesar.

Deja se lucreaza la CAS pentru implementarea acestei solutii informatice. Timp pentru politica

ZIUA de Cluj: In calitate de vicepresedinte executiv al UDMR, mai aveti timp sa faceti si politica? Va intreb acest lucru pentru ca ati condus campaniile electorale ale UDMR si ati fost organizatorul principal al congreselor uniunii.

N.Zs.: Asta fac de la inceputul anilor ‘90 incoace, din studentie. Am organizat Congresul de la Cluj al UDMR si apoi toate congresele.

M-am ocupat, intr-adevar, si de campaniile electorale nationale ale UDMR. Da, evident, am timp, pentru ca fac politica in Bucuresti. Pe langa conducerea unui minister, chiar daca este un minister tehnic, este politica, fac politica din domeniu.

Ceea ce este foarte important, politica privind Tehnologia Informatiei si Telecomunicatiile in Romania nu este ceva de sine statator ori independent de ceea ce se intampla in tara. In primul rand, este strans legata de politica economica a Romaniei, este domeniul economic cel mai viabil in Romania, cu cea mai mare rata de crestere.

Avem, in acest domeniu, o rata de crestere de 17% pentru anul trecut, in contextul in care cresterea economica generala a fost de 4,5%. Tot ce tine de informatizarea atat a administratiei publice locale ori nationale ori din domeniul Sanatatii nu inseamna doar echiparea cu niste calculatoare sau solutii informatice, ci o reforma a birocratiei, o reanalizare a proceselor administrative.

Prin toate aceste acte fac politica. Evident, fac politica si in sens general, in cadrul UDMR, cu colegii mei din Guvern, din Parlament. Am reusit sa dezvolt o relatie foarte buna cu reprezentantii fiecarui partid din actul guvernamental.

Cu unii si pe baza de apropiere de generatie, cum ar fi cu Bogdan Olteanu, Cristian David, Mihai Voicu sau Codrut Seres, dar si independent de aceasta apropiere de generatie, cum ar fi cu domnul ministru Vasile Blaga. Facem politica, eu cred ca o politica constructiva, in care ne preocupa gasirea solutiilor pentru administrarea tarii.

ZIUA de Cluj: Nu va deranjeaza certurile cam dese dintre cele doua palate, Victoria si Cotroceni?

N.Zs.: Ma deranjeaza, in general, certurile din mediul politic, dar este firesc sa fie certuri in lumea politica. Multi oameni spun “de ce se cearta alesii in Parlament?”.

De aceea sunt acolo, sa dezbata idei, sa le confrunte, pentru ca acesta este rostul lor, problema este cand ne certam in cadrul unei coalitii, cand lansam idei care franeaza eficienta administratiei, cum ar fi, de exemplu, ideea unei restructurari, lansate fara o analiza de fond. Acest lucru deranjeaza si franeaza foarte mult capacitatea administrativa.

In momentul in care functionarii publici incep sa faca scenarii, sa se teama pentru locul de munca, pentru viitor, actul administrativ este viciat.

ZIUA de Cluj: De un an, UDMR Cluj are o noua conducere. Cum va intelegeti cu noile structuri decizionale din organizatie?

N.Zs.: Ma inteleg foarte bine cu actuala conducere, atat cu domnul presedinte Laszlo Attila, cat si cu ceilalti membri din conducere, cu deputatii, cu viceprimarul. Ma bucur foarte mult ca este un nou suflu in organizatia judeteana.

Ani de-a randul, din 1999 si pana la intrarea noastra la guvernare, am lucrat cu filialele noastre din teritoriu. Pot sa va spun ca stiu toate satele din Transilvania, cunosc toti oamenii UDMR si ma bucur foarte mult ca tineri intreprinzatori, cu cunostinte manageriale serioase au acceptat provocarea de a lucra in UDMR, si cred ca se si vede acest lucru.

Premiat de publicatii de specialitate

ZIUA de Cluj: Recent, ati fost premiat de o publicatie de specialitate. Pentru ce?

N.Zs.: Este cel mai recent premiu primit in acest domeniu, este vorba de promovarea tranzactiilor on-line, respectiv acel ghiseu virtual de plata despre care am amintit, fata de care asteptarea este foarte mare, respectiv va creste foarte mult increderea in plata pe internet.

Pentru oamenii activi, va crea posibilitatea sa foloseasca aceasta modalitate de plata. Este o problema foarte mare pentru oamenii activi sa stea la coada in timpul orelor de lucru pentru plata taxelor si impozitelor, lucru pe care-l pot realiza in cateva minute, in fata calculatorului.

ZIUA de Cluj: Ce se intampla cu dezvoltarea retelelor de telefonie fixa si la Posta?

N.Zs.: Am avut probleme si cu posta pentru ca, vedeti, in momentul in care mi s-a propus aceasta functie, am cerut un timp de gandire, pentru ca vreau sa cred ca sunt un om chibzuit. Dupa ce am acceptat, prima greva a fost la mine la minister, la Posta. Am stins repede acel conflict de munca.

Posta este una dintre cele mai mari companii de stat, cu 35.000 de angajati si cu toate problemele specifice. Suntem, acum, intr-un proces de restructurare care vizeaza o crestere a eficientei inainte de privatizare. In ceea ce priveste dezvoltarea retelelor de telefonie fixa, avem niste probleme, in principal legate de mediul rural, de lipsa de capacitati in aceste zone.

Va fi o decizie, in aceasta saptamana, de rebalansare a tarifelor la Romtelecom, pentru ca, in momentul de fata, abonamentele sunt in pierdere pentru companie. Prin rebalansare se va crea posibilitatea de dezvoltare a programelor in mediul rural. Doar la nivelul Romtelecom, anul acesta se preconizeaza instalarea a peste 10 000 de linii in mediul rural.