La finele lunii trecute, la Bucuresti si Predeal, a avut loc cel de-al treilea curs destinat reporterilor care transmit din zone de conflict. 19 de jurnalisti din intreaga tara au avut sansa de a fi alesi de Ministerul Apararii Nationale. Pe parcursul a patru zile, cursantii au avut posibilitatea sa traiasca pe propria piele experiente din zone de conflict dar si sa-si infrunte propriile temeri.

Pentru a acredita si implicit pregati jurnalistii care vor transmite din zone de conflict, in perioada 26 - 28 iunie la Bucuresti si 28-30 iunie la Predeal, a avut loc un curs “de front” organizat de catre Ministerul Apararii Nationale (MAPN).

Impartit pe doua module - teorie si practica - cursul a oferit participantilor atat posibilitatea aprofundarii relatiilor militari - mass-media cat si posibilitatea invingerii propriilor temeri in ceea ce priveste eventualele elemente surpriza care pot aparea in teatrele de operatiuni de pe un front.

Chiar daca cuvintele nu pot transpune cu o acuratete desavarsita unele trairi, GAZETA isi propune in cele ce urmeaza sa va prezinte evenimentul in sine precum si o serie de trairi din cele patru zile resimtite la intensitate maxima atat fizic cat si psihic.

Pregatiti pentru conflict armat

Cei 19 de jurnalisti care au raspuns afirmativ invitatiei de a participa la acest curs de supravietuire au devenit la finele cursului cea de-a treia serie acreditata de catre MAPN in a transmite din zone de conflict, indiferent de natura acestora.

Sub indicatiile maiorului Carol Florea si ale comandorului Directiei Relatiilor Publice din cadrul MAPN, Tiberiu Fratila, jurnalistii au avut posibilitatea de a invata despre posibilitatile de cunoastere si auto-cunoastere intalnite in teatrele de razboi, dar si despre riscurile la care sunt supusi.

Alaturi de mass-media romaneasca si organizatori, cursul s-a bucurat si de prezenta unor reprezentanti ai fortelor armate belgiene si ungare, aflati in Romania intr-un schimb de experienta cu privire la acest curs.

Primele doua zile ale modulului de curs, desfasurate la sediul Batalionul 96 Geniu din Bucuresti, au avut ca principale activitati dezbaterea unor teme de interes cu reprezentantii belgieni si ungari, cu Seful Statului Major, cu reprezentanti ai Centrului de Drept International Umanitar al Armatei si ai Directiei Medicale prin reprezentanti ai Spitalului ai spitalului Militar Central din

Bucuresti. Jurnalistii au avut posibilitatea, de asemenea, sa invete despre mijloacele de protectie NBC, sa cunoasca pericolele reprezentate de mine si dispozitivele explozive artizanale, precum si despre modul de actiune intr-un camp minat.

Adrenalina la peste 50m

Ca bonus vizavi de celelalte doua cursuri organizate pina acum de catre MAPN, seria a treia de jurnalisti s-a bucurat de un timp mai indelungat de punere in practica a celor invatate si totodata de verificare a propriilor abilitati de a reactiona in situatii neprevazute, toate acestea cu resurse minime, cazone.

O data cu schimbarea peisajului din Capitala cu pitorescul Predeal la Batalionul de Vanatori de Munte (VM), cei 19 de reprezentanti mass-media au schimbat hainele civile cu echipamentul miliatar, incercand sa se integreze stilului de viata al vanatorilor de munte.

Mai mult, pentru a oferi cursantilor o felie de realitate cit mai apropiata de ceea ce inseamna supravietuirea intr-un teatru de razboi, jurnalistii si-au instalat singuri corturile beneficiind exact de aceleasi conditii cazone ca si militarii VM.

Pe langa parcurgerea unor obstacole, invatarea unor tehnici de supravietuire in conditii de razboi, viitorii reporteri de razboi au avut ocazia sa asiste la o sedinta demonstrativa de tragere cu mitraliera de 14,5 mm dintr-un Transportor Amfibiu Blindat.

Mai mult, pentru a simula cat mai bine situatiile de front, jurnalistii au fost nevoiti sa treaca printr-un punct de control - check point - aflat intre doua zone de conflict, fiind perchezitionati de catre militarii care participau la simulare.

Pentru a-si invinge propriile temeri sau pur si simplu din curiozitate, cursantii au avut posibilitatea de a se catara pe stanci, coborand apoi in rapel sau pe funicular.

Sefi de aprozar

Pentru multi dintre cursanti, catararea a reprezentat o premiera. Cu adrenalina aproape de nivelul maxim, cursantii si-au luat inima in dinti si au escaladat stancile abrupte din zona. Ajunsi sus, militarii VM ii felicitau ca au reusit sa devina sefi de aprozar, adica sa treaca peste sindromul “morcovului” trait de fiecare alpinist la prima escaladare.

Mai departe, in cadrul exercitiului de traversare a obstacolelor, cei tari de inima au trecut chiar si printr-o usa in flacari. In ultima seara, conform programului, urma sa aiba loc simularea unui atac terorist, finalizat prin capturarea unor jurnalisti, iar mai apoi interogarea acestora, inclusiv prin hartuire psihologica si, in final, interventia in forta pentru eliberarea captivilor.

Desi actiunea era programata in jurul orei 2 AM, organizatorii au decis sa decaleze ora pentru a crea elementul surpriza si pentru a ne reaminti ca pe front nu exista orar si nimic nu e sigur. Pe fondul relaxarii “cursantilor” in fata focului de tabara, transportoarele amfibii blindate au inconjurat zona si au luat “rapit” patru jurnalisti.

Legati fedeles de catre “teroristi” cu cagule si arme, jurnalistii au transmit autoritatilor romane situatia lor si doleantele rapitorilor. Dupa aproximativ doua ore, captivii s-au intors epuizati fizic si uzi leoarca, dovada vie a faptului ca rapitorilor nu le pasa de starea fizica sau psihica a celor pe care ii priveaza de libertate.

Daca pentru unii dintre cursantii, cele patru zile de curs au insemnat o mai buna apreciere a conditiilor de viata cotidiene sau pur si simplu o reamintire de a pretui un anumit ceva din viata fiecaruia, pentru alti participanti, acest curs a adus cu sine o metoda practica si eficienta de testare pe sistem fulger a propriilor reactii vizavi de situatii inedite.

Mai mult, o data cu finalizarea cursului, jurnalistii participanti pot sa-si analizeze obiectiv pregatirea fizica si mai ales psihica de care au nevoie pentru a transminte din zone de conflict.

Pe langa profesionalismul cu care ni s-a predat acest curs, participantii au avut ocazia de a intelege o lume care pare impenetrabila din afara. Mai mult, discutiile libere avute cu toti cei implicati in organizarea cursului a permis constientizarea unor decizii miliare si schimbarea unor optici cu privire la o serie de decizii militare deja luate.