Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) este pentru institutiile pietei de capital din Romania ceea ce este Banca Nationala pentru bancile comerciale: mamica si taticu’ lor, care le supravegheaza, le dadaceste si le pocneste cand fac tampenii.

CNVM vegheaza, supravegheaza si controleaza piata de capital romaneasca, fiind deasupra fondurilor de investitii, deasupra bursei si a tranzactiilor incheiate acolo, deasupra societatilor de investitii financiare si a brokerilor.

Este usor de dedus importanta acestei Comisii, avand in vedere ca ea trebuie sa fie atenta si sa sanctioneze orice posibila manevra ilegala incercata de jucatorii de pe piata de capital.

Exemplul de la lansarea pe piata a actiunilor Rompetrol - poate va mai aduceti aminte de marele scandal legat de numele lui Dinu Patriciu, a lui Sorin Rosca-Stanescu, al Cameliei Voiculescu si al lui Calin Popescu-Tariceanu, alaturi de multi altii, cand, curat ghinion, au „cazut” calculatoarele de la Bursa - este suficient pentru a inteleg ce valori si interese trec pe sub nasul membrilor CNVM.

In atare conditii, ar fi de presupus ca cei ce compun CNVM sunt niste creierase deosebite, toba de carte si de experienta in ceea ce priveste jocurile de pe piata de capital. Doar e vorba de zeci de milioane de euro si de soarta multor oameni, nu-i asa?

"Repetentul” Chetreanu, la CNVM

Aiurea, nici vorba de mari specialisti. Nici macar de mici... nimic, zero! Si aici si-a bagat coada nenorocita de politica, cu si mai nenorocitul de „algoritm politic”. In primavara acestui an, un loc de membru in CNVM a ramas liber, deci trebuia pus un om. Un super-specialist, evident.

Asa ca a fost ales un tras-impins, propus si sustinut de un partid (de PRM, dar asta n-are mare importanta, pentru ca nici celelalte partide nu sunt mai breze). Ia sa ne radem un pic cu Gaga al nostru: mare audiere la Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare, reunita si cu Comisia pentru buget, finante si banci din Parlament.

24 de deputati au asistat impasibili la bascalia de mai jos, iar la sfarsit, culmea nesimtirii, au votat in UNANIMITATE nominalizarea „catindatului” Bogdan Chetreanu pentru calitatea de membru al CNVM. Partidele - toate o apa s-un pamant, fara opozitie din partea vreunuia cand vine vorba de impartirea cascavalului. Citam din Procesul-verbal al sedintei celor doua Comisii Parlamentare:

„Doamna deputat Gratiela Iordache a dorit sa stie daca dl. Bogdan Chetreanu considera corecta masura de delistare”. Ia cuvantul Gaga: „Dl. Chetreanu spune ca nu cunoaste in amanunt aceasta problema (de fapt nu stie nici pe ce lume se afla), dar crede ca s-au avut in vedere niste argumente solide cand s-a luat aceasta decizie”.

Colosal micutu’, asa fraged si crede deja asemenea chestii! Mai departe: presedintele Comisiei, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, il intreaba de-a dreptul pe loaza „care este ratiunea pentru care candideaza la functia de membru al CNVM, avand in vedere ca nu este specialist in domeniu”. Glumet nea Misu: „nu este specialist”... cand de fapt el nici nu exista.

Raspunsul lui Chetreanu: "A fost solicitat sa Candideze”. Iar el nu se putea opune, ca nu se face! Revine doamna Iordache: „Care este opinia candidatului despre rolul pietei de capital?” Bula: „Este foarte importanta!”. Nu glumim, chiar asa a raspuns, sta scris in procesul-verbal de sedinta.

Apoi: "Ce masuri se impun pentru ca aceasta sa devina mai viabila?” Pacala: „Se vor lua masuri de supraveghere atenta!” Mic specialist ascuns pana acum, cum ti-o fi dat prin cap chestia asta? Altii invata zeci de ani si tot nu se prind de asemenea subtilitati.

Continuam: dl. Tanasescu vrea sa stie daca titanul finantelor, Chetreanu, crede ca va reusi, el personal, prin fiinta si stiinta lui, sa dea un plus de valoare institutiei in care vrea sa ajunga. Aici, hopa! Un alt titan-de-Vitan simte parsivenia intrebarii si se baga singur in seama si intreaba, precum musca verde: „Dl. deputat Gheorghe Funar subliniaza ca grupul PRM il sprijina pe dl.Chetreanu”.

Ceea ce, evident, este mai mult decat suficient pentru ca Tandala sa intre la CNVM.

Spre sfarsitul asa-zisei audieri, Gratiela Iordache are o umbra de bun-simt, spunand ca: „Rezultatele CNVM nu sunt satisfacatoare, este o institutie formata din oameni fara experienta in domeniul pietei de capital. Aceasta institutie are nevoie de oameni care sa poata lua decizii, dar, din pacate, in acest moment nu exista astfel de oameni”.

Pai atunci, de ce l-ati votat si dumneavoastra pe neblejnic, ati crezut ca o fi el vreun experimentat in domeniu? El poate fi cel mult un experiment nereusit. Final

"In urma audierilor, cu unanimitate de voturi, Comisiile reunite propun Plenului Parlamentului nominalizarea candidatului Chetreanu Mihai Bogdan pentru calitatea de membru al CNVM, pana la 28 iunie 2007, conform legii”. Ce rost mai are sa ne intrebam de ce merg treburile asa cum merg in Romania? Un exemplu mai clar nici ca se putea...