Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Suceava fac verificari cu privire la cele reclamate de inginerul Gheorghe Andrisan. Programul Phare 2000 a avut in derulare patru componente dintre care doar una singura - cea referitoare la Campania de Pregatire, Estimare si Control - s-ar fi derulat fara manipularea frauduloasa a fondurilor alocate, se arata in sesizare.

Celelalte trei componente ar fi fost derulate cu incalcarea normelor europene privind alocarea si acordarea fondurilor Phare.

Uite popa, nu e popa!

Pentru una dintre cele trei componente - Dezvoltarea Resurselor Umane - suma prestabilita pentru licitatie a fost de 24,65 milioane de euro, din care 18 milioane erau din fonduri Phare si 6,65 de milioane din fonduri nationale.

In urma operatiunilor de evaluare, s-au aprobat granturi de 20,882 milioane de euro, ramanand nedistribuita suma de 3,768 milioane de euro, precizeaza in reclamatia sa Gheorghe Andrisan, administrator al SC Intellect Suceava.

Dupa inchiderea datei de depunere a proiectelor in cadrul acestei componente, fostul Minister al Dezvoltarii si Prognozei ar fi aprobat introducerea unui alt criteriu de evaluare, „Criteriul celor 67 de puncte”, fiind respinse, astfel, arbitrar, unele proiecte.

Intr-o asemenea situatie a fost firma SC Intellect SRL Suceava, care a depus un proiect la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est. Desi, initial, dobandise un punctaj pe criteriul calitatii, firma a fost respinsa la final, pentru ca nu ar fi indeplinit „Criteriul celor 67 de puncte”.

Actiunea in instanta a acestei firme a fost respinsa succesiv, de magistratii Curtii de Apel Suceava si de cei ai instantei supreme.

"Omu” fara bani

Cea de-a doua compenenta derulata cu incalcarea normelor europene a fost Suportul pentru IMM-uri, cu trei subcomponente. Pentru una dintre ele, a fost prevazuta suma de 12,9 milioane de euro, din care 6,3 milioane granturi Phare si 6,6 milioane finantare nationala.

In iunie 2002, dupa terminarea procedurii de evaluare a proiectelor, a fost decisa reevaluarea a doua dintre ele, fiind acordate finantari mai mari cu aproape patru milioane de euro. In ceea ce priveste componenta pentru linia de credit pentru IMM-uri - derulata prin BCR - suma acordata ar fi fost de peste 11 milioane de euro, mai mult cu trei milioane decat suma prevazuta initial.

Componenta Infrastructura locala si regionala este cea de-a treia derulata cu incalcarea normelor europene, in cadrul acestei componente fiind derulat „Proiectul Omu”, din statiunea prahoveana Busteni.

Astfel, Primaria Busteni si Consiliul Judetean Prahova au depus un proiect privind amenajarea unui drum si a altor facilitati turistice pe traseul Busteni - Valea Izvoarelor, lucrari parte a unor intelegeri cu un consortiu elvetian in vederea realizarii in zona a unor investitii turistice de peste 70 de milioane de euro.

Desi acuzat de coruptie in legatura cu acest proiect, fostul consilier guvernamental Virgil Teodorescu a fost achitat de Tribunalul si Curtea de Apel Bucuresti.