Functia de presedinte al Tribunalului Alba nu a fost "adjudecata" nici dupa cel de-al doilea concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in perioada 10 iunie - 2 iulie.

La fel ca la sesiunea de examene din luna aprilie, singurul candidat la postul de presedinte al acestei instante, judecatorul Aurel Marius Motolea, nu a reusit sa obtina nota necesara pentru a putea fi numit in fruntea Tribunalului. Magistratul a reusit, in schimb, sa obtina un mandat de trei ani la conducerea Judecatoriei Aiud, instanta al carei presedinte este si in prezent.

Pentru a putea fi numit la conducerea Tribunalului, Motolea ar fi trebuit sa obtina media finala peste 7 la cele doua probe sustinute, respectiv sa aiba cel putin 5 la fiecare dintre acestea. El a sustinut examene atat pentru sefia Tribunalului, cat si pentru cea a Judecatoriei Aiud.

Judecatorul a "ratat" ocuparea postului de conducere de la instanta judeteana inca de la proba de sustinere a proiectului referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei vizate, el obtinand doar nota de 4,82. Proiectul prezentat de Motolea, pentru exercitarea atributiilor de presedinte al Judecatoriei Aiud, a fost notat cu 6,57.

Conform regulamentului aprobat de CSM, rezultatele de la interviul de prezentare a proiectului sunt definitive si nu pot fi contestate. La proba scrisa, pe care a sustinut-o simultan pentru ambele posturi, Motolea a obtinut una dintre cele mai mari note din concurs - 8,20. Acest lucru l-a ajutat sa se mentina pentru inca trei ani la conducerea Judecatoriei Aiud, media finala fiind 7,38.

Media finala a judecatorului in cazul candidaturii la postul de conducere din cadrul Tribunalului a fost 6,51. Punctajul a fost aproape un punct mai mare decat la sesiunea de examene din aprilie, cand a obtinut media 5,60.

Actualul presedinte al instantei judetene - judecatoarea Maria Rodica Potra, nu a candidat pentru un nou mandat, desi avea aceasta posibilitate. Aceasta, desi magistratul apare, alaturi de Motolea, pe lista finala a candidatilor care indeplinesc conditiilor de participare la concurs, facuta publica de CSM in 8 iunie.

Cu alte cuvinte, Maria Rodica Potra si-a depus dosarul, insa nu a mai participat la concurs. Conform legislatiei in vigoare, mandatul unui presedinte de instanta poate fi prelungit "cu delegatie" pe o perioada de 90 de zile intr-un an. Aceasta poate fi reacordata, cu acordul scris al judecatorului, pentru inca, cel mult, 90 de zile.

In situatia inregistrata la Tribunalul Alba, daca CSM este de acord, Maria Rodica Potra mai poate fi delegata in functia de presedinte, la solicitarea acesteia, pentru inca 90 de zile. Trebuie mentionat ca prima delegare a magistratului a expirat.