Ca si in judetul Alba BAC-ul din acest an a semanat mai mult cu o farsa vine sa o confirme numarul mare de semnale primite la redactie fie telefonic, fie prin mail, fie direct de la elevi si parintii lor.

O prima neregula ar fi aceea ca inainte de probele orale comitete de parinti organizate ad-hoc au pornit din proprie initiativa strangerea de fonduri - cate 300.000 de copil, in vederea asigurarii confortului profesorilor corectori (mese, cazare, transport etc.).

La un simplu calcul reiese ca ar putea fi vorba de cateva miliarde de lei in tot judetul. Pentru a nu se pune rau cu ceilalti parinti, au fost nevoiti sa contribuie chiar si cei care nu au fost de acord cu aceasta initiativa. Asta in conditiile in care este absolut interzis ca parintii sa dea iar profesorii sa accepte astfel de favoruri care pot trece drept "mita".

Coincidenta sau nu, la probele orale cei picati se pot numara pe degetele de la doua maini in judetul Alba, la examenul de limba straina inregistrandu-se chiar promovabilitate maxima.

Cunostinte solide sau bunavointa exagerata? Aceasta greseala putem spune ca a apartinut parintilor insa putea fi usor corectata printr-un eventual refuz al profesorilor.

Examenul la sport - cumparat cu sume cuprinse intre 150.000-500.000 lei la Aiud

Cele mai multe nerguli par sa fi aparut la ultima proba a BAC-ului, cea de sport, desfasurata vineri. Doamna A. P. din Aiud ne-a contactat telefonic vineri dupa-amiaza, profund indignata de modul cum s-a desfasurat aceasta proba la unul dintre licee.

"La Aiud examenul de sport a putut fi cumparat. Cine a dat 150.000 lei vechi a primit note intre 9,00-9,50 in timp ce cu 500.000 lei vechi puteai obtine nota zece.

Pentru ca nu am avut bani si am dat doar 150.000 lei vechi, fiica mea a primit nota 9,30 in timp ce o colega de-a ei care a facut mai putin decat ea dar a dat 500.000 lei vechi a luat nota 10,00", a declarat A. P.

In schimb, S. B. din Ocna Mures, a trimis un mail prin care a semnalat faptul ca la Liceul Teoretic "Petru Maior" din localitate notele luate de elevi la proba de vineri la educatie fizica au fost afisate cu mare intarziere in conditiile in care la probele orale rezultatele ar fi normal sa fie cunoscute pe loc.

Ea a gasit si explicatia: "Asta pentru ca nota finala luata de elevi nu bate cu baremul si ar fi diferente foarte mari si vizibile. Elevii nu au posibilitatea sa faca contestatii la aceasta proba, prin lege, dar nici sa-si vada notele, asa cum s-a intamplat aici.

Mai mult, se pare ca profesorii de Educatie fizica au primit bani si liste cu elevii care trebuie sa ia note mari la aceasta proba".

Una a sarit candidatul, alta a vazut profesorul

M. T. din Alba Iulia a sustinut si el vineri proba practica la sport. Si tocmai unde se astepta sa ia nota maxima, avand in vedere ca este sportiv de performanta - cu diplome care sa ateste acest lucru - a primit nota 5.00 la proba de saritura in lungime desi el sustine ca a sarit 2,55 metri, cu 10 centimentri peste baremul care-i asigura nota 10.00.

Numai ca la afisarea notelor, stupefactie, in loc de 2,55 pe lista scria 2,20 si in consecinta nota era injumatatita. M. T. sustine ca a fost furat cu nerusinare, mai ales ca atunci cand a solicitat sa-si vada nota a fost refuzat de profesor care a trecut rezultatele in creion.

"Acum ma intreaba toti colegii daca n-am avut si eu 1.000.000 lei vechi sa dau ca sa iau nota 10.00, insa nu m-am gandit nici o clipa ca trebuie sa dau bani ca sa mi se recunoasca meritele.

Daca s-ar putea face contestatie, as vrea sa mai dau o data proba, sa demonstrez ca pot sari 2,55, asta e singura solutie", ne-a declarat M. T. caruia nota de la sport i-a scazut media generala de la 9,70 la 9,20.

Acestea putem spune ca sunt doar cateva dintre neregulile petrecute in judetul Alba la examenul de bacalaureat din acest an. De castigat au avut desigur cei slab pregatiti care, cu bani, au reusit sa ia note egale sau chiar mai mari decat cei care s-au pregatit temeinic si care se vor regasi probabil pe listele de la facultati intre cei "fara taxa". De pierdut avem insa noi toti.