Filarmonica din Cluj va afla astazi daca urmeaza sa primeasca un sediu propriu. La Primaria Cluj are loc licitatia in vederea contractarii servicii-lor de proiectare a unui nou sediu in care sa functioneze Filarmonica. Potrivit informatiilor pe care le detinem, caietul de sarcini a fost achizitionat saptamana trecuta de cel putin doua societati comerciale.

Proiectul de construire a unui nou sediu pentru Filar-monica Cluj este finantat de la bugetul local si din alte posibile asocieri ale primariei cu societati interesate de aceasta investitie.

Planul urbanistic de de-taliu prevede ca la parterul cladirii va fi un foaier, iar la etaj se va amenaja o sala mica de concerte, cu 250 de locuri. Birourile administratiei filarmonicii vor fi amplasate la mansarda cladirii Cazinoului din Parcul “Simion Bar-nutiu”.

Sala mare de concerte a Filarmonicii Cluj-Napoca se va amenaja in spatele cazinoului si va avea o capacitate de 1300 de locuri. Se doreste ca arhitectura viitorului sediu al Filarmonicii Cluj Napoca sa fie asemanatoare ce cea a cladirii filarmonicii din Koln, Germania. Sub sala mare de concerte, vor fi amenajate garderoba si vestiarul artis-tilor.

Momentan, Filarmonica isi desfasoara activitatea in sediul Casei Studentilor, intr-o sala de spectacole im-proprie, a carei acustica nu se preteaza unor concerte de anvergura celor sustinute de filarmonica.

De asemenea, nu exista sali pentru studiul individual si nici o sala de repetitie pentru corul Filar-monicii, lipsesc cu desa-varsire vestiarele sau spatiile pentru depozitarea instrumentelor. Concertele cu pian au devenit o problema& pia-nul institutiei este intr-o avansata stare de uzura, iar o mutare de la un sediu la altul i-ar fi fatala.

Dorina Mangra, directorul Filarmonicii clujene, sustine ca in actualele conditii, exista si riscul “dezintegrarii profesionale”. Lipsa studiului personal, lipsa unei sali de concerte afecteaza nivelul profesional al fiecarui instrumentist in parte.

Una din solutiile de rezolvare a acestei crize ar fi ca Filarmonica sa primeasca titulatura de Orchestra Nationala, statut care ar aduce implicarea unor foruri, precum Ministerul Culturii.

Situatia dramatica in care se afla Filarmonica Cluj-Napoca este cunoscuta la toate nivelele. Consiliu Jude-tean, Consiliul Local, Minis-terul Culturii, Prese-dintie, toate aceste institutii au primit cate un memoriu de la conducerea Filarmonicii care asteapta o rezolvare concreta a problemelor care decurg din lipsa unui spatiu adecvat.