Pana sa treaca reprezentantii Primariei cu buldozerele peste cladirile din oras construite ilegal, trec investitorii, in goana dupa profit, cu buldozerele peste casele din zona centrala a Clujului si peste arhitectura municipiului. Mai intai, au fost asaltate bulevardele 21 Decembrie si Dorobantilor, iar, de curand, a inceput “mutilarea” strazii Motilor.

Faptul ca in Cluj-Napoca se investeste masiv in domeniul imobiliar este un lucru pozitiv, insa acest gen de afaceri ar trebui sa urmareasca nu numai sa ingroase unele buzunare, ci sa respecte istoria unui oras precum Clujul, sa nu aglomereze si mai mult traficul, sa respecte legislatia in constructii si sa urmareasca o linie arhitecturala comuna, care sa se integreze in traditia orasului.

La numarul 145 de pe strada Motilor, societatea Coratim, patronata de un fost avocat, ridica un imobil de patru etaje plus mansarda, obiectiv proiectat, bineinteles, de societatea Chibo si avizat de seful Directiei Urbanism, Adrian Iancu.

Proiectele imobiliare si constructiile, in lucru sau finalizate, ale societatii Coratim impanzesc, pe zi ce trece, Clujul.

Astfel, microintreprinderea, infiintata in 2004 si care a declarat la Finante ca are un singur angajat, a construit hale industriale pe Calea Baciului, doua imobile de locuinte in cartierele Zorilor si Gheorgheni si are in proiect sase blocuri de unsprezece etaje si patru de trei etaje in vecinatatea Univers T si a viitorului Iulius Mall.

De ceva vreme, Coratim a demarat lucrarile la doua complexe rezidentiale si de birouri, unul pe Calea Floresti si altul pe strada Motilor. Pentru acesta din urma, Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) a fost aprobat de Consiliul Local in 28 februarie.

Actul consilierilor este mai mult o procedura, important fiind avizul lucrarii, primit anterior de la Directia de Urbanism, condusa de arhitectul Adrian Iancu, care a autorizat ulterior constructia, inregistrata la numarul 145 de pe Motilor si 11 de pe strada Marginasa.

Conform PUD, in respectiva zona, unde sunt numai case cu maxim un etaj, Coratim va realiza un imobil cu doua demisoluri, parter, patru etaje si mansarda, acest ultim detaliu fiind deseori folosit de societati pentru a mai castiga un etaj.

Documentatia pentru PUD a fost intocmita de una dintre “firmele de casa” ale Directiei de Urbanism, Chibo SRL, necunoscuta pana sa ajunga Iancu arhitectul orasului.

Coratim isi “sufoca” vecinii

Prin PUD se propune realizarea, pe 1744 mp, a unui imobil cu functiune mixta, respectiv birouri la parter si la etajele 1-2 si locuinte la etajele 3-4 si la mansarda, cu un total de 33 de apartamente.

In acte, procentele de ocupare a terenului (POT) se inscriu in valorile maxime admise in zona (POT de 40% pentru birouri si POT de 35% pentru locuinte), insa reporterii ZIUA de Cluj au descoperit la fata locului ca aceste valori vor fi depasite cu mult. Interesant este de care POT se tine seama, din moment ce locuintele sunt deasupra birourilor.

Imobilul este, practic inghesuit, intre cateva case, iar, din ce au spus muncitorii de pe santier, Coratim va mai construi o cladire pe acel teren. De asemenea, patronul localului “Oceania”, care functioneaza cu chirie in casa de la strada, de la numarul 145 de pe Motilor, spune ca a auzit ca cei de la Coratim vor sa construiasca si pe locul acelei case.

Cei doi asociati de la Coratim, Marius Bejan si Daniel Dumitras, au cumparat terenul la un pret convenabil de la o anume Alexandra Popescu, care l-a primit in urma unui proces de revendicare. Fostul avocat Bejan, condamnat la inchisoare, in urma cu cativa ani, pentru trafic de influenta, este cunoscut acum ca un bun speculant domeniul imobiliar.

Terenul apartinuse fostei Intreprinderi de Constructii, Reparatii si Administrare Locativa (ICRAL). Vecinii viitoarei constructii au mai ramas cu doi metri patrati (!) pe langa case. Familiile Sacara, Samislo si Hasu reclama faptul ca viitoarea constructie este la o jumatate de metru de casele lor, iar ei stiu ca ar trebui sa fie la 5-7 metri.

Pe deasupra, vecinilor nu li s-a cerut sa semneze nici o hartie prin care sa-si dea acordul pentru constructia invecinata. Asa cum arata santierul, nu stim cum va respecta Coratim precizarea din documentatia PUD, conform careia “amenajarile incintei constau in alei, platforme, punct gospodaresc, loc de joaca pentru copii si spatiu verde”.

Supraaglomerarea zonei

Ciudat este ca documentatia realizata de Chibo nu precizeaza valoarea coeficientului de utilizare a terenului (CUT), adica aria desfasurata a tuturor nivelurilor raportata la suprafata terenului. Reprezentantii Primariei arata ca inchid ochii in fata investitorilor care arunca cu bani in stanga si in dreapta.

Nerespectarea CUT aduce unele probleme de functionalitate, de parcaj, de trafic si sociologice, sunt de parere specialistii. Cheia afacerii consta in faptul ca Primaria accepta ca in calcul sa nu figureze aria desfasurata a elementelor de subsol.

Potrivit lui Marius Bejan, cele doua demisoluri vor fi destinate unui parking colectiv, numarul parcarilor fiind de doua treimi din numarul apartamentelor. Conform unui viitor regulament ce va fi votat de consilierii locali, investitorii trebuie sa ofere o parcare la fiecare apartament. Pe deasupra, Coratim trebuie sa asigure parcari si viitorilor angajati si clienti ai centrului de afaceri.

Insa constructia a fost deja autorizata, iar noul regulament nu se poate aplica retroactiv, sustine Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca. Referitor la faptul ca in imediata apropiere a santierului sunt case, Bejan a spus ca, din ce stie el, toate casele de pe Motilor vor fi demolate.

Cunoscutul arhitect Vasile Mitrea, cu o vasta experienta in domeniu, spune ca trebuie elaborat cat mai repede pentru strada Motilor un plan urbanistic zonal, care sa se coreleze cu studiul de circulatie.

Mitrea este de parere ca administratia clujeana “pune carul inaintea boilor”, in sensul ca, in loc sa se tina cont de dorintele clujenilor, la noi, vine investitorul, spune unde si ce vrea sa realizeze si primeste acordul Primariei, indiferent daca este sau nu in beneficiul cetatenilor.

Presedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, considera ca strada Motilor poate contribui la densificarea orasului prin cladiri noi si impozante. De mentionat ca societatea Dico&Tiganas, in care este asociat presedintele OAR, a realizat documentatia PUD pentru viitoarele blocuri de 11 etaje ale Coratim de langa Univers T.

Daca reprezentantii Primariei Cluj-Napoca ar arunca un ochi la alte orase europene, precum Paris sau Viena, ar observa ca imobilele de birouri mai inalte de trei etaje sunt grupate in doua-trei zone periferice. In mai multe capitale europene s-a restrictionat construirea de imobile inalte in zonele centrale tocmai pentru a proteja zonele turistice, istorice si culturale.

“Constructorul” Coratim

Pe panoul de santier de pe Motilor este trecut numele societatii Coratim, atat la constructor, cat si la beneficiar. Cu toate acestea, Coratim nu are angajati constructori, chiar patronul Marius Bejan spunand ca nu-i place sa se complice si ca pentru realizarea proiectelor contracteaza in subantrepriza societati de constructii specializate.

Printre muncitorii de pe santierul de pe Motilor, reporterii ZIUA de Cluj au reperat si un minor. Reamintim ca, anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Munca a descoperit ca pe un alt santier al Coratim nu se respectau prevederile referitoare la munca cu minori, aplicand o amenda usturatoare. ZIUA de Cluj a relatat dedesubturi ale afacerii Coratim inca din mai 2005.

Pe atunci, Coratim era la inceput de drum si construia un imobil cu doar opt apartamente pe numele unei persoane fizice (ca si locuinta colectiva), un alt tertip pentru obtinerea autorizatiei de construire.