Vineri si sambata (7-8 iulie a.c.), Manastirea de la Dumbrava a fost gazda unei intalniri a asociatiilor "Pro Vita" din Romania, respectiv a celor 14 infiintate in Bucuresti si in judetele Alba, Cluj, Iasi, Arges, Bihor, Arad Prahova si Dolj.

La aceasta intalnire au fost prezenti IPS Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei, PS Vasile Somesan, episcop-vicar de Cluj, precum si preotul paroh Nicolae Tanase din Valea Plopului (Prahova), unul dintre initiatorii proiectului "Pro Vita", alaturi de pr. profesor Ilie Moldovan, de la Sibiu, proiectul avand drept coordonatori pe parintele Sebastian Moldovan si pe dr. Crista Todea.

Demn de mentionat este faptul ca acest initiator din Valea Plopului, parintele Tanase, care se ocupa de mai multa vreme de copiii abandonati si de fetele insarcinate care doresc sa-si pastreze copiii, are acum in ingrijire 230 de copii, in mai multe case de tip familial, adica mai mult decat exista in alte judete, in toate casele de tip familial patronate de Biserica Ortodoxa.

In urma discutiilor purtate la Dumbrava au fost semnate documentele necesare infiintarii unei federatii a asociatiilor "Pro Vita" ale Bisericii Ortodoxe Romane, documente ce vor fi supuse aprobarii Sfantului Sinod si apoi inregistrate la Judecatorie.

Dupa cum ne-a declarat parintele Nicolae Ignat, presedintele Asociatiei "Filantropia Ortodoxa" din Alba Iulia, in perioada imediat urmatoare asociatiile vor elabora un ghid al consilierului "Pro Vita", precum si manuale alternative ce vor fi utilizate in scoli, la orele de educatie pentru sanatate.

Din aceste manuale, tinerele fete vor invata care sunt riscurile la care se expun folosind contraceptive avortive, efectul acestora fiind similar cu traumele post-avort.

Mai trebuie spus ca Asociatia "Filantropia Ortodoxa" Alba Iulia (care a fost prezentata ca model la intalnirea de la Dumbrava) are, in momentul de fata, singurul centru de consiliere pre si post avort acreditat de MMSSF.

In contextul acestei intalniri rodnice, nu trebuie ignorat efortul parintelui arhimandrit Vasile Crisan, de la Manastirea Dumbrava, care a fost gazda acestei intalniri si nici eforturile depuse de sfintia sa de-a lungul timpului, infiintand si sustinand (cu sprijinul Consiliului Judetean Alba), un camin de persoane varstnice, o casa de tip familial, un adapost saptamanal, precum si un centru maternal.