Ieri, Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia a gazduit o intalnire de lucru avand ca tema principala aplicarea Legilor proprietatii, fiind invitati primarii, secretarii si anumiti functionari publici din cadrul consiliilor locale din judet.

Au participat conducerea Prefecturii Alba, presedintele Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor, secretar de stat Ingrid Zaarour, vicepresedintele Theodor Nicolescu, Cristina Pocora, secretar de stat in cadrul Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si Calin Racoti, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Dupa ce au fost trecute in revista ultimele modificari legislative care vizeaza competentele primarilor, consiliilor locale si secretarilor, subprefectul Arpad Ladanyi a prezentat situatia privind solutionarea cererilor de restituire a proprietatii, potrivit Legii 247/2005.

Daca la jumatatea lunii mai doar 30 la suta din cele aproape 20.000 de cereri depuse fusesera solutionate, acum 24 de primarii au finalizat aceasta operatiune, in prezent fiind nesolutionate 1.763 de cereri, adica aproximativ 10 la suta din total.

El a spus ca principalul motiv il reprezinta lipsa actelor in probatiune, desi solicitantii fusesera anuntati ca dosarele depuse sunt incomplete.

Intarzierea aplicarii prevederilor Legii 247 a fost motivata si prin faptul ca expertizele necesare in anumite situatii nu puteau fi facute la fata locului pe timpul iernii, din cauza zapezii si lipsa specialistilor topografi, desi se putea verifica macar daca persoanele solicitante erau sau nu indreptatite la dreptul de reconstituire a dreptului de proprietate.

Totodata, controalele efectuate pana acum au aratat un dezinteres generalizat pentru aceasta problema din partea comisiilor locale. Nu in ultimul rand, comisiile locale au dat o alta interpretare notiunii de solutionare a cererilor, care reprezinta, practic, luarea unei hotarari de catre membrii acesteia si comunicarea ei solicitantului in cauza.

Ingrid Zaarour a aratat ca in perioada 2001-iulie 2005 au fost solutionate 38.000 de notificari in privinta restituirii imobilelor, iar in ultimul an numarul acestora a ajuns la 72.000 sau, altfel spus, ANRP a solutionat intr-un an tot atatea notificari cat au fost rezolvate in 4 ani.

Ea a avertizat ca pana la finele anului trebuie solutionate toate notificarile, iar amenda pentru tergiversarea acestui proces a fost majorata pana la 1 miliard de lei. In judetul Alba, in ultima luna au fost solutionate inca 99 de notificari din cele 2.247 inregistrate initial, ramanand de solutionat 446 de astfel de acte.

Presedintele ANRP a amintit faptul ca 5 primarii din judet au fost sanctionate in urma verificarilor efectuate saptamana trecuta de Corpul de Control al institutiei.

Theodor Nicolescu a anuntat ca membrii comisiilor locale vor putea beneficia de o indemnizatie de pana la 50 la suta din salariul de incadrare, in functie de bugetul local existent, iar reprezentantii proprietarilor vor primi media sumelor celorlalti membri ai comisiei locale.

El a atentionat insa ca si amenzile sunt pe masura, daca actiunea nu va fi finalizata pana la 1 ianuarie 2007, deoarece ar putea fi puse sub semnul intrebarii atragerea fondurilor structurale si potentialele investitii viitoare.

Mai mult, daca nu sunt puse in aplicare hotararile judecatoresti irevocabile, cum s-a intamplat in 4 cazuri, in care s-a ajuns chiar pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, membrii comisiei risca imputarea sumelor reprezentand contravaloarea imobilului respectiv.

Referitor la despagubirea persoanelor care nu pot fi improprietarite pentru ca primariile nu mai detin teren, reprezentantii ANRP au spus ca au fost semnate contractele de evaluare, iar in scurt timp solicitantii vor fi despagubiti la pretul pietei.