Preturile terenurilor din vecinatatea localitatii Valea Viilor (judetul Sibiu) au inceput sa creasca substantial, dupa ce un investitor din municipiul Medias a anuntat ca vrea sa amenajeze o baza de agrement in jurul unui lac de acumulare din zona.

Proprietarii care detin suprafete de pamant in jurul luciului de apa au ridicat imediat suma de vanzare, in eventualitatea in care vor aparea oferte de preluare.

Aceasta situatie ii nemultumeste, insa, pe reprezentantii administratiei locale, ei sustinand ca proiectul viitoarei constructii ar putea fi pus in pericol din cauza inclinatiilor pentru speculatii imobiliare ale localnicilor.

Lacul de acumulare din vecinatatea comunei Valea Viilor, aflat intr-o zona denumita "La patru hotare", a fost amenajat, in urma cu mai multi ani, la initiativa unui fost director al societatii "Sometra" SA din Copsa Mica. Marin Obadau detine o casa la Valea Viilor, iar in anii '90 a luat initiativa de a amenaja acumularea de apa in scopuri de agrement.

Astfel, luciul de apa a devenit rapid cunoscut, iar pasionatii de pescuit din zona l-au populat cu ceva exemplare de crap, iar acum localnicii il apreciaza pentru posibilitatile de petrecere a timpului liber. Planurile initiale de a amenaja acolo o baza de agrement destinata angajatilor de la "Sometra" SA au esuat dupa preluarea companiei de catre proprietarii greci.

Barajul construit de sindicalistii de la "Sometra" a ramas in paragina multa vreme, dar lacul a continuat sa cresca in dimensiuni, iar luciul de apa a devenit interesant pentru investitori.

In prezent, proprietarii societatii "Granitul" SRL, o companie specializata in constructii si distributie de materiale de constructie din Medias, si-au aratat intentia de a investi in zona in amenajarea unei baze sportive cu terenuri de fotbal si tenis, precum si un camping pentru pescari si vanatori.

Firma a preluat in concesiune luciul de apa (circa doua hectare) si alte doua hectare de teren in zona, dar ar fi interesata si de alte parcele de teren din apropierea apei pentru a-si putea completa planurile de investitie. Problema a aparut in momentul in care proprietarii respectivelor terenuri au ridicat rapid preturile, spre nemultumirea Primariei.

Edilii se tem ca pot pierde investitia. Preturile au ajuns rapid la circa 1.000 RON hectarul de teren extravilan si ar putea sa mai creasca daca vor aparea si alti interesati. Suma nu este una foarte mare, dar este considerabil mai ridicata decat sumele la care se vand terenurile agricole in judet.

"Oamenii supraliciteaza pretul terenurilor pentru ca unii dintre ei nu inteleg cat de importante sunt aceste lucrari pentru intreaga comuna", a declarat primarul din Valea Viilor, Ilie Pinte.

Potrivit acestuia, comuna (una dintre vechile asezari sibiene intemeiate de colonistii sasi in perioada anilor 1200) are sanse de a-si dezvolta veniturile daca va incuraja activitatile in domeniul agroturismului.