Mai multe firme care i-au ajutat pe sinistratii din comuna bistriteana Tarlisua au cerut ulterior bani pentru serviciile prestate sau ajutoarele donate direct de la Consiliul Judetean, institutie despre care detineau informatii ca ar gestiona sumele primite de la Guvern din fondul de interventii aflat la dispozitia Executivului.

Presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, a declarat ca reprezentantul unei astfel de societati l-a contactat direct, insa este posibil ca si altii sa ceara bani de la Primaria Tarlisua. Marinescu a refuzat, insa, sa dea numele patronului respectiv, dar a cerut multa prudenta din partea autoritatilor in privinta acestor "asa-zisi binevoitori".

Subprefectul nu vrea sa renunte la serviciile "Trameco"

"Acolo (la Primaria Tarlisua - n.r.) lucreaza 4-5 oameni care sunt epuizati fizic. Trebuie sa formam o echipa de la judet, din reprezentanti ai CJ, ai Prefecturii si ai altor institutii care sa ajute autoritatile locale sa gestioneze atat situatia ajutoarelor primite, dar si sa faca fata unor solicitari absurde. De primar trage toata lumea si nu mai face fata.

In plus, trebuie sa avem o evidenta clara a persoanelor care au primit ajutoare si a celor care nu au primit deloc. Stim ca toti asteapta ca noi sa le curatim curtile cu utilajele, dar cu cele 29,5 miliarde lei vechi de la buget nu putem face acest lucru. Obligatia noastra a fost sa degajam caile de acces, in rest sa-i ajutam daca putem sa-si reia viata de la capat", a spus presedintele CJ.

Marinescu a facut aceste afirmatii in contextul in care subprefectul judetului, Gheorghe Tuta, a insistat ca firma oradeana "Trameco" sa lucreze in continure in zona, cu toate ca autoritatile nu mai au bani pentru a-i plati acesteia serviciile. "Le-am spus sa-si ia utilajele si sa plece fiindca nu mai avem bani sa-i platim.

Le-am dat ce am avut (21 miliarde lei vechi - n.r.) si daca mai stau o saptamana, ne mai cer 10 miliarde lei si nu am de unde sa le dau", a spus prefectul Szilagyi Ioan.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a refuzat sa admita varianta ca "Trameco", firma controlata de omul de afaceri bihorean Beniamin Rus, este dispusa sa lucreze si fara bani.

In schimb, membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta au fost de acord ca, dupa retragerea utilajelor mari apartinand societatii mentionate, in comuna Tarlisua sa mai ramana "un graifer si doua autobasculante" ale unei firme din Beclean, cu care sa se mai lucreze la degajarea cailor de acces inca doua-trei saptamani, pentru ca locanicii sa nu aiba impresia ca au fost lasati de izbeliste de autoritati. In zona afectata de viituri doar comunicatiile au fost restabilite in totalitate.

Efectele viiturilor, inlaturate foate greu

Echipele de interventie ale "Electrica" mai au de lucru inca doua saptamani, in timp ce nu toate drumurile si cursurile de apa au fost degajate de aluviuni si lemne. "Acolo vom avea de lucru cel putin pana la toamna. Sper sa primim bani si sa ne apucam de refacerea caselor, fiindca e zona de munte, iar iarna vine foarte repede", a mai spus prefectul.

Majoritatea donatiilor primite de sinistrati provin de la rezerva de stat, in comuna fiind trimise cate 8 tone de zahar, conserve, ulei si obiecte sanitare. Recent, insa, o firma din Satu Mare a anuntat ca vrea sa doneze doi cai, 25 de vitei si 50 de porci. Animalele vor putea ajunge la Tarlisua doar daca au avizul Directiei Sanitar-Veterinare, care sa ateste ca provin din ferme autorizate.

Viiturile de acum doua saptamani de pe Valea Tiblesului au ucis zece oameni, in timp ce altii trei sunt in continuare dati disparuti. Torentul a distrus circa 50 de case, alte aproape 900 fiind afectate de inundatii. Pagubele se ridica la aproape 1.500 de miliarde lei vechi.