Regim de supraveghere mai aspru

Sergiu Nicusor Pirvu este din Ploiesti, are 34 de ani si a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru furt. El spune ca detinutii din Penitenciarul Ploiesti sint abuzati psihic de catre gardieni.

"Nu exista abuzuri fizice, ci doar psihice, care sint comise de gardieni", a declarat Pirvu. Si tot el continua: "Gardienii care ne supravegheaza nu sint calificati pentru a lucra cu detinutii. Pentru ei sintem cu totii la fel. Abia din decembrie 2005, de cind am facut primele petitii catre Comisia pentru drepturile omului au inceput sa ni se mai imbunatateasca conditiile din inchisoare. Lipsesc medicamentele pentru bolnavi, iar mincarea este extrem de proasta.

E mai buna doar atunci cind se anunta o comisie de pe undeva. Carnea, pentru detinutii care au un regim de hrana normal, se gaseste doar la vizite inalte. Gardienii, chiar daca nu ne agreseaza sau injura, refuza sa ne rezolve doleantele. Uneori trece o zi intreaga pina cind sintem scosi, la cererea noastra, la cabinetul medical, de exemplu." Sergiu Pirvu mai spune ca a simtit pe pielea lui faptul ca a avut curaj sa scrie despre conditiile din inchisoare.

El afirma ca regimul de supraveghere din partea gardienilor a fost mai aspru decit de obicei. De asemenea, Pirvu mai crede ca detinutii se tem de directorul penitenciarului, magistratul Eduard Stasie. "Inainte se purta mai violent. Nu fizic, ci verbal. Nu avea nimeni curajul sa i se adreseze. In plus, se razbuna atunci cind detinutii apareau in fata comisiei de eliberare conditionata. De fiecare data termenul eliberarii se amina."

Stasie se apara

La rindul sau, directorul Penitenciarului Ploiesti, magistratul Eduard Stasie spune ca a respectat regulamentele si nimic altceva. "Nu avem nimic de ascuns, se pot face orice fel de vizite si controale in penitenciar, cu conditia respectarii actelor normative care ne reglementeaza activitatea". Eduard Stasie spune ca drepturile omului in Penitenciarul Ploiesti sint respectate. "Noi am avut acum trei saptamini un control de la Comitetul pentru prevenirea torturii de la Strasbourg.

Am avut 4 comisari, au stat patru zile la noi, dinsii nu au sesizat nici un fel de aspect grav. Au sesizat aspecte mai putini grave, de exemplu ca noi nu avem inca paturi individuale pentru fiecare detinut, nu avem curti de plimbare relativ mici, si alte chestii. Nu am avut nici un fel de conflicte cu detinutii", a mai precizat magistratul Stasie.

Meir ii cere demisia lui Stasie

Deputatul Nati Meir, membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale s-a aflat timp de aproximativ 24 de ore in greva foamei, chiar in fata inchisorii din Ploiesti. Motivul a fost refuzul directorului Eduard Stasie de permite accesul ziaristilor la un control de-al sau, privind verificarea unor sesizari din scrisorile primite de la mai multi detinuti.

Conflictul dintre Meir si Stasie a fost aplanat, pina la urma, de Nicolae Paun, seful Comisiei parlamentare din care face parte si Meir. "Pe noi (n.r.- comisia parlamentara) ne intereseaza sa urmarim daca, cu adevarat, statutul unui cetatean sub forma de detinut aflat in custodia penitenciarelor, este respectat sau nu.

Pentru ca ulterior sa venim cu recomandari sau anumite reglementari, chiar si legislative daca este cazul, ca viata cetatenilor aflati in penitenciar sa nu fie una de timorare, o viata care sa-l faca mult mai periculos decit atunci cind s-a aflat in stare de libertate" , a spus Nicolae Paun, printre altele, chiar deputat de Prahova.

La rugamintea sefului sau, Nati Meir a renuntat la greva foamei, dar nu poate deloc sa-l ierte pe Stasie. "Eu cu omul asta nu pot sa am nici un dialog. Mi-a cerut sa-i vorbesc cu dumneavoastra. Asa pot eu sa vorbesc. Sustin in continuare demisia directorului penitenciarului Ploiesti. Nu merita un asemenea om sa conduca asa o institutie.

E un om rau, care ii place sa faca rau. Si tot timpul se lauda ca e magistrat. Vreau sa cititi scrisorile pe care le-am primit de la detinuti", a declarat Nati Meir in prezenta lui Eduard Stasie si a lui Nicolae Paun. Penitenciarul cu regim inchis Ploiesti are in prezent 600 de detinuti, pe 588 de paturi.

Prin reorganizarea din motive pur politice a sistemului penitenciar din Romania, in 1977 Penitenciarul Ploiesti a fost desfiintat, si reinfiintat in 1994. Inchisoarea se intinde pe o suprafata de 5155 m.p., are 7 corpuri de cladire din care doar un corp este destinat detinerii persoanelor private de libertate.