Presedintele Grupului IMO, Iosif Pop, a subliniat necesitatea realizarii unui centru financiar la Cluj, in genul celui din orasul german Frankfurt.

“Clujul are nevoie de un mic soc de acest tip, insa Primaria Cluj-Napoca trebuie sa acorde niste facilitati, in sensul gasirii unui teren disponibil pentru amplasarea a mai multor cladiri cu cel putin zece etaje, care sa concentreze banci, companii de asigurari si de brokeraj.

Clujul este bine pozitionat din punct de vedere regional si este si un centru multifunctional: universitar, medical, poate fi si de turism, dar este nevoie sa devina, daca nu primul, cel putin al doilea centru economic al tarii”, a spus Pop. “Mediile economic, administrativ si politic trebuie sa conlucreze, este necesar ca aceasta comunicare sa fie permanentizata.

Din pacate, Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei intarzie nepermis dezvoltarea domeniului financiar prin aplicarea legislatiei pentru obligatiunile ipotecare si, pe de alta parte, pentru reglementarea pietei imobiliare, in sensul calmarii cresterii preturilor la terenuri si cladiri”, a adaugat presedintele IMO.

Primarul Emil Boc a dat asigurari ca municipalitatea face eforturi pentru a extinde intravilanul municipiului Cluj-Napoca prin adaugarea a noi terenuri necesare investitorilor. “Ne bucuram ca am reusit, dupa atatia ani, sa aducem normalitatea la Cluj. Avem aici un aeroport, un centru universitar puternic, vom avea autostrada la 15 kilometri de oras”, a spus Boc.

Administratie criticata

“Politica este strans legata de mediul de afaceri. Avem acum atatia investitori cati nu are nici un alt oras din Romania. In Cluj exista un mediu de afaceri transparent si investitori onesti, cu afaceri la vedere, nu ca in alta parte, unde nu se stie de unde au aparut acei oameni cu bani!”, a fost de parere presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara.

In schimb, Petru Prunea, presedinte al societatii de servicii de investitii financiare Broker SA, a criticat administratia Clujului, mai ales dupa plecarea precipitata a lui Boc la o conferinta a Partidului Democrat, care se desfasura in acelasi timp. “Primarul pleaca intotdeauna cand nu trebuie si apare tot cand nu trebuie!”, a rabufnit Prunea.

El a spus ca Primaria Cluj-Napoca a blocat o investitie a Broker, cu toate ca societatea dispune de o sentinta definitiva si executorie din partea judecatorilor.

Oras pentru turismul de tranzit

Directorul agentiei Eximtur, Lucia Morariu, crede ca municipiul Cluj-Napoca este mai degraba un oras pentru turismul de tranzit, si nu un oras de destinatie. “Clujul ocupa locul doi din punctul de vedere al circulatiei turistice, dupa Bucuresti. Multi dintre oamenii de afaceri din Bucuresti vin sa investeasca in Cluj si aceasta se simte si la vanzarile din turism”, a spus Morariu.

Presedintele holding-ului Serviciile Comerciale Romane (SCR), Stefan Vuza, a anuntat ca fiecare divizie a grupului va fi cotata la o bursa organizata. “Cu toate ca sectorul industrial nu este prea iubit in Romania, facem eforturi sa il mentinem pe linia de plutire”, a spus Vuza.

La randul sau, acesta s-a aratat dezamagit de propunerea liderului PD, Emil Boc, de a aplica o taxa pe valoarea adaugata diferita, in functie de categoria sociala din care face parte consumatorul.

BERD ramane ca actionar

“Banca Transilvania actioneaza ca o banca locala, avand avantajul ca, in aceasta zona, poate lua decizii mai rapide decat una de la Bucuresti. Tinerii din mediul universitar care s-au angajat la BT aduc si ei o puternica valoare adaugata bancii noastre”, a spus directorul general al BT, Robert Rekkers.

El a dezmintit informatia ca BT ar fi in atentia Dexia Bank, banca belgiano-franceza care a anuntat retragerea din cursa pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Casa de Economii si Consemnatiuni.

“Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare nu se va retrage din actionariatul BT”, a mai spus Rekkers, care a adaugat ca BT a reusit, in numai cativa ani, sa obtina o cota de piata de 2,4% in Romania. Directorul BT a subliniat ca, in urmatoarea perioada, banca va dezvolta un centru financiar in Bucuresti.

Lohn-ul, pe cale de disparitie

Vasile Leordean, presedinte al producatorului de imbracaminte LCS Conf, s-a plans de fenomenul migratiei lucratorilor din industria usoara. “Au aparut fenomene extrem de grave. De la 2000 de angajati, am ajuns la abia 1000. Somajul de 1%, pe care statisticile il dau pentru municipiul Cluj-Napoca, este, in opinia mea, mai mic decat in realitate.

Va trebui sa operam restructurari, sa devenim o societate mai mica si mai elastica, pentru a face fata cerintelor”, a spus Leordean.

El ne-a marturisit ca, treptat, LCS Conf va renunta la productia in lohn (cu utilajele si materialul clientului - n.r) si va mari procentul de productie a gamei proprii Falla, pe care societatea a inceput sa o distribuie nu numai prin magazinele proprii, ci si prin marile centre comerciale.

De asemenea, asociatia patronala din industria usoara face demersuri pentru crearea unei reprezentante in cadrul Ambasadei Romaniei de la Moscova.