Coordonatorul SMURD Targu-Mures, Raed Arafat, a prezentat ieri sefilor institutiilor descentralizate noua masina de interventii, achizitionata cu sprijinul companiei Vodafone. Masina pentru interventii grele are o valoare de 280.000 de euro.

Prefectul Cirprian Dobre a precizat ca o astfel de masina era absolut necesara, nu doar pentru judetul Mures. "Este foarte important ca actiunea noastra sa fie demna de urmat si de ceilalti "actori" din judetul Mures", a declarat, directorul corporate affairs al Vodafone, Adrian Dita. Acesta a primit si o diploma de Excelenta din partea Prefecturii.

Ambulanta are la bord echipamente din mai multe tari: Italia, Irlanda, Germania si Austria. Seturile de echipamente includ corturi in care pot fi ingrijite cinzeci de persoane. "Aveam mare nevoie de o masina ca aceasta deoarece avem exemple numeroase deja din viata cotidiana in care se intampla accidente de asemenea gravitate", a precizat Raed Arafat.

Ambulanta este impartita in patru sectoare: in partea din spate sunt depozitate toate aparatele electronice, pe partile laterale sunt asezate corturile si celelalte echipamente medicale, in partea de sus unde exista chiar si o macara, iar jos stau echipamentele pentru descarcerare (perne cu aer comprimat, paturi termoizolante, lanterne etc), containerele pentru lucrurile usoare (pansamente, medicamente, solutii, perfuzii, saci pentru morti) si generatorul de 5,5 KVA. Capacitatea rezervorului masinii asigura resurse de energie pentru toate actiunile pe durata a 24 de ore. "In plus, am primit si un sistem direct prin satelit pentru comunicare in zonele fara semnal ale retelelor GSM", a mai declarat Raed Arafat.

Coordonatorul SMURD a explicat ca vor urma cursuri de pregatire pentru personal. De asemenea, Raed Arafat a anuntat ca vor urma si o serie de exercitii aplicative, iar modul de lucru va fi definit printr-un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Administratiei si Internelor.