Se inregistreaza un fenomen ingrijorator. Tot mai multi tineri opteaza ca, dupa terminarea studiilor, sa plece din tara inspre Europa. In ultimii ani, peste doua milioane de conationali de-ai nostri au procedat in acest.

O solutie legala de ajunge sa lucrezi in strainatate o ofera firmele specializate in consultanta si intermediere a locurilor de munca, dar, pentru ca de cele mai multe ori comisioanele percepute de acestea sunt peste puterile de plata ale celor care le solicita ajutorul, romanii cauta tot felul de solutii "ingenioase".

Majoritatea se dovedesc a se mula perfect pe intentiile si preocuparile profitorilor.

Un caz din prea multele de acest fel, in care romanii au fost mintiti si furati de alti romani, s-a intamplat luni.

Alexandru Stan are doar 19 ani. Si cu toate astea a vrut sa plece de acasa, din Brasov, la lucru in Spania. Pentru a-si realiza planul, a dat un anunt prin care isi declara intentia de a pleca si cauta pe cineva dispus sa il ajute.

"Ajutorul"

Dupa o luna, a fost contactat telefonic de un anume Florin. Duminica s-au intalnit, au stat de vorba putin si luni dimineata au pornit din Brasov spre Spania, oprindu-se la Targu Mures, pentru o noapte. "Mi-a spus ca daca vreau sa merg in Spania sa ma gandesc bine, pentru ca e mult de lucru, ca e greu, dar ca se castiga bine in constructii.

Mi-a aratat palmele muncite si m-a asigurat ca la un program de 10 ore zilnic, castig 60 de euro pe zi. Ca voi sta la el in apartament in Madrid si ca sotia lui va gati pentru noi doi. Dar ca pentru toate astea trebuie sa ii dau 200 de euro pe luna. Ca peste doi ani ne vom muta la Valencia. L-am crezut si in ziua urmatoare am pornit cu el si cu cea pe care a prezentat-o drept sotia lui.

Ne-am oprit aici, in Targu Mures, si ne-am cazat peste noapte la hotel Sport pentru ca el zicea ca urmeaza dimineata sa vina un microbuz dupa noi si dupa alte doua persoane. Toata ziua si noaptea de luni am fost prin oras, prin crasme si dimineata la ora 5 m-a lasat in statia de benzina MBO City. A spus ca asta e locul de intalnire si ca se intoarce in 10 minute cu sotia si cu bagajele.

Am simtit ca ceva nu este in ordine si l-am sunat din 10 in 10 minute. Spunea ca imediat ajunge, dar peste o ora nu a mai raspuns la telefon. Am chemat politia si impreuna am constatat ca in camera de hotel era geanta lui abandonata si niste slapi de ai mei. In rest, toate lucrurile inclusiv bagajele mele si banii, 100 de euro si doua milioane de lei, disparusera", ne-a spus Alexandru Stan.

Infractoare gravida

Alex a aflat pe pielea lui ce inseamna sa fii pacalit. A avut la un moment dat in mana chiar si actele lui "Florin" si a putut vedea ca, de fapt, il cheama Emil "si ceva nume cu M, parca". Si nu s-a gandit la nimic rau. Si-a gasit geanta miscata si ravasita si nici atunci nu a avut nici o banuiala. Ba chiar "Florin" l-a ridiculizat punandu-l sa-si cumpere incaltaminte si ciorapi noi.

In catastifele hotelului Sport, din actele pe care "sotia" lui "Florin", de fapt Emil, le-a prezentat la inchirierea camerei, reiese ca se numeste Chiriac Magda Monica, nascuta la 21.07.1984, in Calafat si ca are domiciliul in satul Ciuperceni judetul Valcea.

"Probabil este bolnava, pentru ca Florin a spus la un Moment dat ca Magda pleaca la farmacie sa isi cumpere o injectie cu 8,5 lei pentru ca este insarcinata si are probleme. A aparut inapoi schiopatand. Are inaltimea de pana la 1,70 metri, par lung roscat, grasa si este insarcinata.

Florin are pana in 30 de ani, 1,75 m inaltime, tuns scurt periuta, brunet, ochi caprui, fata rotunda, gras cu burta mare. Pe partea exterioara a antebratului drept, deasupra palmei are o cicatrice lunga de 10 cm despre care spune ca a fost o operatie. Pe umarul drept are un tatuaj.

Vorbeste ciudat, cu accent si a spus ca este din Arad si ca tatal sau este musulman", ne-a facut Alexandru descrierea celor doi, care, l-au agatat, l-au fraierit si l-au parasit intr-un oras strain, fara un ban in buzunar.

Politia ii cauta pe cei doi, iar familia lui Alexandru i-a trimis bani baiatului, ca acesta sa se intoarca acasa. Pana cand cei doi vor fi prinsi si altii ca ei ar putea pati asemenea. Atentie la dorinte si aveti grija in cine aveti incredere.